27 Νοε 2018

Α. Αλεξίου: Τα Ελληνικά Καλώδια ολοκληρώνουν επενδύσεις, διπλασιάζο...

Α. Αλεξίου: Τα Ελληνικά Καλώδια ολοκληρώνουν επενδύσεις, διπλασιάζο...



Νέες επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ ολοκληρώνει το 2019 η Ελληνικά Καλώδια, διπλασιάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων της και δημιουργώντας 150 νέες θέσεις εργασίας. "Η νέα αυτή δυναμικότητα είναι πλήρως καλυμμένη μέχρι το 2020", τονίζει ο γενικός διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια, Αλέξης Αλεξίου. Ο κ. Αλεξίου μιλά για τα έργα που εκτέλεσε με επιτυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό η βιομηχανία και δίνει το στίγμα για τα νέα έργα σε Ελλάδα, Ευρώπη αλλά και σε νέες αγορές της Αμερικής και της Ασίας.

Συνέντευξη στο Χάρη Φλουδόπουλο



- Κύριε Αλεξίου, 7 χρόνια μετά την εξαγορά της Fulgor έχουν δικαιωθεί οι προσδοκίες της επένδυσης;

Με την εξαγορά αυτή το 2011 αυξήσαμε σημαντικά την παραγωγική μας δυναμικότητα και διευρύναμε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας, περιλαμβανομένων των υποβρύχιων καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης. Παράλληλα, κάναμε σημαντικές επενδύσεις, ύψους 120 εκατ. ευρώ, ώστε σήμερα η Fulgor να αποτελεί το πιο σύγχρονο και ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια υποβρύχιων καλωδίων στον κόσμο. Η εξαγορά ήταν το σημείο καμπής, αποτέλεσε τομή για την ιστορία της Ελληνικά Καλώδια. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να λέμε ότι μπήκαμε στην ελίτ των εταιρειών καλωδίων της Ευρώπης. Με τις επενδύσεις που κάναμε και τα έργα που έχουμε εκτελέσει, αναγνωριζόμαστε πλέον ως μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες καλωδίων στην Ευρώπη.

- Τα τελευταία χρόνια εκτελέσατε σημαντικά έργα στην Ελλάδα, όπως οι Κυκλάδες, ενώ πρόσφατα αναλάβατε τη διασύνδεση Πελοποννήσου - Κρήτης. Μιλήστε μας για αυτά.

Οι διασυνδέσεις αυτές αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την ενδυνάμωση της νησιωτικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, την αύξηση των ΑΠΕ και την ενεργειακή θωράκιση των νησιών. Παράλληλα, θα φέρουν οικονομική ελάφρυνση για τους Έλληνες καταναλωτές. Είναι έργα μεγάλης εθνικής σημασίας, που έχουν σχεδιαστεί πολλά χρόνια πριν και εκτελούνται πλέον με ταχύ ρυθμό. Να σημειώσω ότι εκτελέσαμε το έργο στις Κυκλάδες και το παραδώσαμε νωρίτερα από τον συμβατικό χρόνο. Το έργο της Κρήτης είναι μοναδικό, εμφανίζει μεγάλες τεχνικές προκλήσεις και θα αποτελέσει σταθμό για την παγκόσμια βιομηχανία των υποβρύχιων καλωδίων. Έχουμε δουλέψει  πολύ, το έχουμε μελετήσει και νιώθουμε σίγουροι ότι θα το εκτελέσουμε ποιοτικά και μέσα στον συμβατικό χρόνο. Πρόσφατα πήραμε και το έργο της διασύνδεσης Ρίου-Αντιρρίου, που επίσης αποτελεί επιτυχία, αφού επιβεβαιώνει ότι είμαστε εταιρεία που αναλαμβάνει έργα υψηλής τεχνικής δυσκολίας. Υπάρχουν ελάχιστοι παραγωγοί που μπορούν σήμερα να παράξουν υποβρύχια καλώδια 400 KV και το Ρίο - Αντίρριο θα είναι σημαντικό έργο αναφοράς στο μέλλον. Στην Ελλάδα, επίσης, έχουμε αναλάβει και μεγάλα ιδιωτικά έργα, όπως τη διασύνδεση με το Λαύριο του αιολικού πάρκου του Αγίου Γεωργίου για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και του αιολικού πάρκου του Καφηρέα για την Enel.



Αλέξης Αλεξίου
Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια, Αλέξης Αλεξίου
- Ποια είναι τα σημαντικότερα διεθνή έργα σας; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Υπάρχει μια σειρά σημαντικών διεθνών έργων, όπως η διασύνδεση Δανίας-Σουηδίας, οι υποβρύχιες διασυνδέσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα, για μεγάλους διαχειριστές όπως η TenneT, η E.On, ο Elia, η Energinet. Σημειωτέον, το έργο για τον Elia ήταν το πρώτο έργο 200 KV που αναλάβαμε και θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2019. Ένα από τα τελευταία έργα που ανακοινώσαμε είναι η διασύνδεση αιολικών πάρκων στην Ολλανδία για την TenneT, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και ένα ακόμα έργο στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι έχουμε πετύχει μεγάλη γεωγραφική διασπορά και έχουμε διευρύνει την πελατειακή μας βάση. Έχουμε κάνει έργα για όλους τους μεγάλους διαχειριστές δικτύων της Ευρώπης, σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Αγγλία. Άλλωστε, αυτή η διαφοροποίηση ήταν βασική μας στρατηγική. Για το μέλλον υπάρχουν πολλά έργα στα οποία προσβλέπουμε και ήδη σε κάποια βρισκόμαστε στη short list. Επίσης ενδιαφερόμαστε για έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια αγορά που έχει αρχίσει και κινείται. Το ίδιο ισχύει και για την Ασία.

- Θα βλέπατε συνεργασίες;


Όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε δικά μας μέσα για την εγκατάσταση των καλωδίων, άρα σε όλα τα έργα συνεργαζόμαστε με μεγάλες εταιρείες εξειδικευμένες στην εγκατάσταση και προστασία των καλωδίων. Κάνουμε συμμαχίες ξεχωριστά για κάθε έργο με το κλειδί στο χέρι που διεκδικούμε.

- Σας ικανοποιεί η μέχρι στιγμής πορεία δημοπράτησης νέων έργων και ο ρυθμός του ΑΔΜΗΕ;

Είναι ευχάριστο ότι, έπειτα από δεκαετίες σχεδιασμών, οι διαγωνισμοί πλέον γίνονται με ταχύ ρυθμό και τα έργα εκτελούνται. Πρόκειται για έργα σημαντικά, με μεγάλα οφέλη όπως προανέφερα. Και είναι σημαντικό να υπάρχει ένας Έλληνας παραγωγός καλωδίων που βοηθά ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία που παραμένει στη χώρα. Είναι θετικό ότι πλέον τα έργα τρέχουν.

- Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το ανεκτέλεστο έργων και σε ποια επίπεδα εκτιμάτε ότι θα σταθεροποιηθούν οι πωλήσεις;

Με τις επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνονται φέτος και τις νέες που προγραμματίζονται για το α' εξάμηνο του 2019, επίσης ύψους 20 εκατ. ευρώ, η εταιρεία θα διπλασιάσει το παραγωγικό της δυναμικό, ξεπερνώντας τα 400 χλμ. τριπολικών καλωδίων ετησίως. Το ανεκτέλεστο που έχουμε αυτήν τη στιγμή εξασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία του εργοστασίου για τα επόμενα δύο χρόνια και με τις νέες επενδύσεις. Πλέον συζητάμε για νέα έργα από το 2021 και μετά. Το ανεκτέλεστό μας είναι στα 450 εκατ. ευρώ. Με τις επενδύσεις αυτές θα αυξηθεί και η απασχόληση, αφού θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 120-150 θέσεις εργασίας.

- Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα;

Εάν κάνουμε μια αναδρομή, το 2011, όταν η Fulgor εξαγοράστηκε, είχε ενταχθεί στο άρθρο 99. Σήμερα αποτελεί ίσως ένα από τα ελάχιστα πετυχημένα παραδείγματα εταιρείας που κατάφερε όχι μόνο να σωθεί, αλλά να μεγαλουργήσει και να έχει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον. Επίσης πιστεύουμε ότι η βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν νέοι Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό. Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια δυναμική ομάδα νέων ταλαντούχων επιστημόνων και πολλοί από αυτούς έχουν γυρίσει από το εξωτερικό έπειτα από σπουδές ή και εργασία εκτός Ελλάδος. Είμαστε από τις ελκυστικές εταιρείες για τους νέους επιστήμονες που θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, και μάλιστα σε παρεμφερές αντικείμενο. Να σας πω μόνο ότι, πριν εξαγοράσουμε τη Fulgor, στον όμιλο ήμασταν 35 μηχανικοί. Πλέον είμαστε 150 και συνεχώς αυξανόμαστε. Στον όμιλο της Ελληνικά Καλώδια πιστεύουμε στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό ταλέντο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε βιομηχανία που να βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες με ποιοτικές θέσεις εργασίας.