27 Νοε 2018

Τα βήματα και ο στόχος του deal Eurobank – Grivalia

Τα βήματα και ο στόχος του deal Eurobank – Grivalia



Της Νένας Μαλλιάρα

Μέτοχοι της τράπεζας με τα καλύτερα στοιχεία ενεργητικού της σημερινής Eurobank, και επιπλέον κάτοχοι ενός junior και ενός mezzanine ομολόγου από το παθητικό της το οποίο θα μεταφερθεί στο SPV, θα είναι οι μέτοχοι της εισηγμένης Eurobank μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό της.

Η συγχώνευση της Grivalia που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019 και η ολοκλήρωση κατόπιν του εταιρικού μετασχηματισμού της Eurobank που θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2019, θα επιφέρουν τις εξής αλλαγές στους σημερινούς μετόχους:



- Μετά την απορρόφηση της Grivalia, οι μετοχές της Eurobank από τα 2,2 δισ. τεμάχια τώρα, θα διαμορφωθούν στα 3,7 δισ. (τα 1,5 δισ. επιπλέον τεμάχια θα προέλθουν από τη μετατροπή μετοχών της Grivalia σε μετοχές Eurobank) και στους νυν μετόχους της Τράπεζας θα αναλογεί το 59% της Eurobank μετά τη συγχώνευση με τη Grivalia, ενώ στους νυν μετόχους της Grivalia το 41%.

- Η νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Eurobank – Grivalia θα αποκτήσει δύο θυγατρικές: α) την νέα Eurobank, χωρίς τα δάνεια βαθιάς καθυστέρησης, ύψους 7 δισ. ευρώ, στην οποία θα μεταφερθεί όλο το υπόλοιπο ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας και ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC), και β) την Εταιρία Ειδικού Σκοπού (SPV) στην οποία θα μεταφερθούν τα δάνεια των 7 δισ. ευρώ έναντι των οποίων θα εκδοθούν ομόλογα (τα δάνεια θα βρίσκονται στο ενεργητικό του SPV, τα ομόλογα στο παθητικό του).

- Η Eurobank Ergasias ΑΕ παραμένει ως holding με περιουσιακά στοιχεία α) τη νέα εταιρία και β) την εταιρία ειδικού σκοπού. Διευκρινίζεται ότι η holding είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία.

- Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση για τους εργαζομένους στις δύο εταιρείες.

- Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην FPS (θυγατρική εταιρίας διαχείρισης NPLs της Eurobank). 


- Στο τέλος του εταιρικού μετασχηματισμού (σε ένα χρόνο από σήμερα) της Eurobank, ο οποίος περιλαμβάνει την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη σύσταση της νέας τράπεζας με τα καλύτερα στοιχεία του ενεργητικού, οι μέτοχοι (παραμένει η ανωτέρω αναλογία 59% - 41%) θα λάβουν μέρισμα εις είδος τον junior και τον mezzanine τίτλο του SPV. Απλουστευμένα, οι μέτοχοι της Eurobank θα κοιμηθούν τη μία μέρα κατέχοντας μετοχές Eurobank και θα ξυπνήσουν την επομένη με περιουσιακά στοιχεία μετοχές Eurobank (δηλ. της holding, η οποία είναι η εισηγμένη στο ΧΑ) συν τα παραπάνω δύο αξιόγραφα.

- Σημειώνεται ότι τον senior τίτλο θα διακρατήσει η Τράπεζα και στους μετόχους θα πάει ο junior τίτλος (που θα αντικαταστήσει τις προβλέψεις των δανείων που θα μεταφερθούν στο SPV). Όπως έγραψε το Capital.gr, τα δάνεια 7 δισ. ευρώ που θα μεταφερθούν στο SPV έχουν προβλέψεις, ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Τα 3,2 δισ. ευρώ που μένουν ακάλυπτα από προβλέψεις, θα "σπάσουν" σε δύο τίτλους: έναν senior, ύψους 2 δισ. ευρώ, τον οποίο θα διακρατήσει η Τράπεζα και έναν mezzanine, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ο οποίος κατά ένα μέρος θα δοθεί στους παλαιούς μετόχους και κατά ένα άλλο στον στρατηγικό επενδυτή που θα αποκτήσει την FPS (θυγατρική εταιρεία διαχείρισης NPLs της Eurobank). Η κατανομή στον mezzanine τίτλο δεν έχει κλείσει ακόμη, όπως ανακοινώθηκε χθες στους αναλυτές.

- Προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί επίσης νέα εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, στην οποία θα ανατεθεί η διαχείριση του συνόλου των ακινήτων που προκύπτει από την ενοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Eurobank με εκείνο της Grivalia.

-  Η συγχώνευση Eurobank – Grivalia, προσθέτει 210 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Τράπεζας, κάνοντας τη Eurobank την τράπεζα με τα υψηλότερα συνολικά κεφάλαια στην Ελλάδα (δείκτη συνολικών κεφαλαίων στην Ελλάδα 19%). 

- Η εκχώρηση στους μετόχους της Grivalia του 41% στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Eurobank – Grivalia είναι το "τίμημα" για την επιτάχυνση, κατά δύο χρόνια, της διαδικασίας εξυγίανσης της Eurobank. Στο τέλος του 2019 ο δείκτης NPE της Τράπεζας θα υποχωρήσει σε περίπου 15% και κάτω του 10% το 2021. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα η προοπτική εμφάνισης κερδών τοποθετούνταν στο 2023, πλέον αναμένεται κερδοφορία 400 – 500 εκατ. ευρώ το 2021.