13 Δεκ 2018

Προειδοποίηση Ντράγκι σε τράπεζες και κυβερνήσεις

Προειδοποίηση Ντράγκι σε τράπεζες και κυβερνήσεις



Του Γ. Αγγέλη 

Όσοι "διαβάζουν” τις δηλώσεις Ντράγκι πίσω από τα διακριτικά λεκτικά σχήματα που συνηθίζει να χρησιμοποιεί, ανησύχησαν πολύ μετά την τοποθέτησή του σε ένα συμπόσιο που έγινε στην Φρανκφούρτη στις 20/11 και στο οποίο κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Bundsbank κ. Γιενς Βάϊντμαν. 



Ο απερχόμενος σε λιγότερο από ένα χρόνο πρόεδρος της ΕΚΤ ανάμεσα σε άλλες σημαντικές αναφορές του υποστήριξε ότι "H ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης σε όλες της τις διαστάσεις, συμπεριλαμβανόμενης και εκείνης της μείωσης του κινδύνου και η εκκίνηση της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών με την εφαρμογή όλων των εν εξελίξει πρωτοβουλιών το 2019, έχει τώρα γίνει τόσο επείγουσα όσο ήταν τα πρώτα βήματα στην ευρωζώνη για τη διαχείριση της κρίσης επτά χρόνια πριν...”. 

Αναλυτές που παρακολουθούν προσεκτικά τα λεγόμενα του προέδρου της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη παράγραφο της ομιλίας του έθεσε πέντε  διαφορετικές προειδοποιήσεις: 

* Υπογράμμισε με μεγάλη έμφαση ότι αυτά που έχουν μείνει ως εκκρεμότητες όσον αφορά την υλοποίηση της τραπεζικής ενοποίησης είναι τόσο σημαντικά όσο και η πολιτική της "ποσοτικής χαλάρωσης" με την οποία στα τέλη του 2011, επιχειρήθηκε για δεύτερη και ουσιαστική φορά, η ανάσχεση των συνεπειών της κατάρρευσης του 2008 – 2009, ιδιαίτερα μετά την ατυχή "έμπνευση" του προκατόχου του να αυξήσει τα επιτόκια μετά το πρώτο κύμα μέτρων το 2009 – 2010.

* Συγκρίνει έμμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης με την κρίση του 2011 με τη σημερινή και μάλιστα συναρτά την επιτυχή αντιμετώπισή της με τα μέτρα της τραπεζικής ολοκλήρωσης και της ενοποίησης των αγορών κεφαλαίου, πέραν της προφανούς για τη μείωση των "κινδύνων” τους οποίους αποφεύγει να ταυτίσει μόνο με τα "κόκκινα δάνεια"...

* Προειδοποιεί τους ηγέτες της Ε.Ε ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας για την ανεπάρκεια των μέτρων στα οποία κατέληξε το τελευταίο Eurogroup, που κατάφερε να προωθήσει μόνο την απόφαση της επέκτασης του ρόλου του ESM σαν Ταμείο τελευταίας ανάγκης για το Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών (SRF) σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα δικά του κεφάλαια.

* Θέτει έμμεσα αλλά με σαφή τρόπο την αμεσότητα της τραπεζικής ολοκλήρωσης ήτοι της δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) του οποίου η σύσταση έχει για άλλη μια φορά αναβληθεί...

* Επαναφέρει με την ίδια έμφαση που χρησιμοποιεί για την τραπεζική ενοποίηση και τις διαδικασίες για την ενοποίηση της αγοράς κεφαλαίων στην Ευρώπη που έχει μετατεθεί στις ... ελληνικές καλένδες.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι θα είναι περισσότερο "άμεσος” όσον αφορά το περιεχόμενο των δηλώσεών του στις "απαντήσεις” που θα δώσει για τα ζητήματα αυτά αύριο στην τακτική συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση του ΔΣ της ΕΚΤ...