18 Ιαν 2019

Citi: Ισχυρό σήμα «buy» στις ευρωπαϊκές μετοχές

Citi: Ισχυρό σήμα «buy» στις ευρωπαϊκές μετοχές



"Μην πανικοβάλλεστε" σημειώνει η Citigroup σε νέο έκτακτο note της για την επενδυτική στρατηγική, επισημαίνοντας πως οι δείκτες της "χτυπούν" ισχυρό σήμα buy για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο δείκτης ψυχολογίας της αγοράς καθώς και ο δείκτης Euro Area Citi Economic Surprise Index δίνουν εδώ και λίγες ημέρες ένα ενισχυμένο σήμα buy που ανάλογο δεν έχει δοθεί από το 2003.



Η αμερικανική τράπεζα μάλιστα επισημαίνει πως αυτό το σήμα "αγοράς" εμφανίζεται ενισχυμένο τόσο σε ορίζοντα τριών μηνών όσο και σε ορίζοντα έξι μηνών. Το συνδυασμένο σήμα που παρουσιάζουν οι δείκτες της (US sentiment και Euro Area CESI) υποδηλώνει αποδόσεις της τάξης του 14% με 15%. Σε επίπεδο τριμήνου το σήμα "δείχνει" προς κέρδη της τάξης του 7%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος όπου οι δείκτες της εξέπεμπαν ενισχυμένο αγοραστικό σήμα, οι μεγαλύτερες αποδόσεις σημειώθηκαν από τις κυκλικές μετοχές (στις οποίες και δίνει σύσταση buy) ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στον κλάδο των αμυντικών μετοχών (στον οποίο και δίνει σύσταση sell).

Σε κλαδικό επίπεδο, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα, οι κυκλικές μετοχές τείνουν να υπεραποδίδουν ενώ οι αμυντικές τείνουν να υποαποδίδουν όταν υπάρχει διπλό σήμα από τον δείκτη ψυχολογίας της αγοράς και τον δείκτη Euro Area CESI,  με τις μετοχές του κλάδου των πρώτων υλών να είναι με διαφορά οι νικητές αποδόσεων.  

Ο κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και οι τηλεπικοινωνίες είναι κλάδοι που παραδοσιακά "υποφέρουν" το περισσότερο. Επίσης, γενναίες αποδόσεις τείνουν να προσφέρουν οι κυκλικοί κλάδοι της βιομηχανίας, των χημικών, των τραπεζών και οι κατασκευές, ενώ δραματικές πτώσεις σημειώνονται στις τηλεπικοινωνίες, την τεχνολογία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ελευθερία Κούρταλη