30 Αυγ 2019

Ηχηρό μήνυμα για επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και βαθιές διαρθρωτικές...

Ηχηρό μήνυμα για επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και βαθιές διαρθρωτικές...



Αποστολή στο Βερολίνο: Δημήτρης Γκάτσιος

Συναντίληψη σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Και ένα κλίμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση το χαρακτηρίζει ως "θετικό". Η παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο και οι συναντήσεις που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, κρίνονται από την Αθήνα ως επιτυχημένες, με κυβερνητικά στελέχη να αναδεικνύουν το καλό κλίμα στα δύο τετ α τετ, εκφράζοντας, παράλληλα, ικανοποίηση για το όλο πλαίσιο των συζητήσεων.



Όπως και κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Παρίσι, έτσι και στη γερμανική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλυσε την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησής του, δίνοντας έμφαση στις πολιτικές που έχει χαράξει και προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο κομβικό όχι μόνο την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά και τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία χώρα με ρόλο ενεργό και καθοριστικό στην "καρδιά" της Ευρώπης. Κι όλα αυτά, μέσα από την υλοποίηση ενός προγράμματος "ελληνικής ιδιοκτησίας", το οποίο βρέθηκε και πάλι στην πρώτη γραμμή.  "Μετέφερα στην καγκελάριο την ειλικρινή μας διάθεση για βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές. Που θα πάνε πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, που είχαν αναληφθεί, είχαν επιβληθεί στη χώρα τις εποχές των μνημονίων. Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς. Και  σε αυτές τις αλλαγές θέλουμε τη Γερμανία ως σύμμαχο", σημείωσε, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την κ. Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης, η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν απολύτως ενήμερη και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι αλλαγές στη χώρα μέσα στις πρώτες 50 ημέρες της νέας κυβέρνησης. Συμπεριλαμβανομένων, μάλιστα, πολλών δύσκολων θεμάτων όπως:

-Η αγορά εργασίας (άρση του "φρένου" στις προσλήψεις).

-Τα άμεσης προτεραιότητας βήματα σταθεροποίησης της Δ.Ε.Η.

-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κατάστασης στο Μάτι.

"Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες", τόνισε ο πρωθυπουργός, σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ, αφήνοντας αιχμή για τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι τομές που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνουν ήδη το… πράσινο φως από τους εταίρους. "Πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την 4η αξιολόγηση πολύ σύντομα", ήταν το μήνυμα που έστειλε στην ίδια συνομιλία με τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης, που απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα μας. "Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα. Και θα έχω συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κίνας", είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνήθηκε η εκπόνηση ενός "πράσινου επενδυτικού σχεδίου" για τη δεκαετία 2020-2030. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ μίλησαν για τη δυνατότητα να υπάρξει κύμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης ιδιαίτερα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Οικονομικών επιφορτίστηκαν να συντονίσουν τα επόμενα βήματα, μέχρι τη διενέργεια του μεγάλου Επενδυτικού Forum στις αρχές του επόμενου έτους. Εκπεφρασμένη θέση του κ. Μητσοτάκη (θέση που προκύπτει από τα αποτελέσματα των επαφών του σε διεθνές επίπεδο) είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πια ως μία "προβληματική" χώρα. Αλλά, ως μία χώρα, η οποία βγαίνει από την κρίση και προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες. "Υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα και που έχουν πρόθεση να επενδύσουν πολλά συμπληρωματικά κεφάλαια. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλες", ήταν το στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός, από το Βερολίνο.

Όπως σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Γερμανία επιβεβαιώνει την εκδήλωση μεγάλου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην χώρα μας. Παράλληλα, ενισχυτικό στοιχείο του όλου κλίματος είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ελληνική οικονομία παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση το μήνα Αύγουστο, καθώς διαμορφώθηκε στις 108,4 μονάδες, έναντι 105,3 μονάδων τον Ιούλιο και 101 μονάδων τον Ιούνιο.

"Ο δείκτης παραμένει, όπως συνέβη και τον Ιούλιο,  υψηλότερος από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ξετυλίγεται με γρήγορους ρυθμούς", αναφέρουν στην κυβέρνηση.

Η προσέλκυση των επενδύσεων και το πλαίσιο των αναπτυξιακών τομών δεν είναι μόνο τα απαραίτητα βήματα για την αλλαγή της οικονομικής ταχύτητας και τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Αποτελούν τα "κλειδιά" για ένα από τα πλέον ηχηρά στοιχήματα της κυβέρνησης. Τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

"Έχω πει πολλές φορές, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα υψηλά. Έχω πει, επίσης, όμως, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Ότι πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε, τα ζητήματα των πλεονασμάτων και του χρέους. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι όσο πιο γενναία και ισχυρή είναι η ανάπτυξη στη χώρα μας τόσο πιο εύκολα γίνονται τα ζητήματα της διαχείρισης του χρέους. Και βέβαια, όσο το περιβάλλον των επιτοκίων είναι χαμηλό, τόσο μπορούμε να δούμε τα ζητήματα μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Είναι θέματα τα οποία συζητάμε με τους Θεσμούς. Τα θέματα των Θεσμών αφορούν τους Θεσμούς, τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες. Και εμείς αυτό το οποίο θα κάνουμε πρώτα από όλα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία, ως μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή.  Τα ζητήματα αυτά, εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και προφανώς, εφόσον αυτό χρειαστεί, σε διμερές επίπεδο", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ζήτημα του μεταναστευτικού

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ κατεγράφη συναντίληψη για τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αλληλεγγύης με τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπευθυνότητας με την φύλαξη των θαλασσίων και εν  γένει των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας, τονίστηκε η ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου. Ιδίως για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.