8 Οκτ 2019

Oι 4 Ελληνικές Τράπεζες πέρασαν το τεστ ρευστότητας της ΕΚΤ στο οποίο απέτυχαν οι μισές Ευρωπαϊκές | Banks.com.gr


H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκλήρωσε ένα ειδικό τεστ προσομοίωσης για να αξιολογήσει την ικανότητα των Ευρωπαϊκών τραπεζών να χειριστούν υποθετικούς κραδασμούς ρευστότητας διάρκειας 6 μηνών.



Το stress test απέδειξε ότι μισές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης (περισσότερες από 100) δεν θα άντεχαν μια εξάμηνη «ξηρασία» μετρητών.
Ως «περίοδος επιβίωσης» ορίζεται  ο αριθμός ημερών που μια τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας διαθέσιμα μετρητά και εξασφαλίσεις χωρίς πρόσβαση σε αγορές χρηματοδότησης.
Το stress test έδειξε ότι το 2019, οι δείκτες ρευστότητας των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών είχαν αισθητά ενισχυθεί και ξεπερνούσαν το όριο που έθετε η αρχή δηλαδή το 100%.
Ο έλεγχος ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκάλυψε τα αδύναμα σημεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος,  σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο η οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΚΤ έδειξαν ότι 4 τράπεζες δεν θα άντεχαν 6 μήνες εάν αποκλείονταν από τις αγορές κεφαλαίων και άλλες 52 θα κατέρρεαν εντός έξι μηνών εάν οι αντισυμβαλλόμενοι τους και ορισμένες πελάτες τους απέσυραν τα κεφάλαια τους.

«Οι τράπεζες με παγκόσμιες δραστηριότητες και τα ιδρύματα συστημικής σημασίας σε γενικές γραμμές θα επηρεάζονταν περισσότερο απ’ ό,τι άλλες τράπεζες από τις επιπτώσεις μιας ιδιοσυγκρασιακής κρίσης στη ρευστότητα καθώς συνήθως βασίζονται σε λιγότερο σταθερές πηγές χρηματοδότησης», αναφέρει η ΕΚΤ στη μελέτη της.
Συνολικά 26 τράπεζες θα επιζούσαν περισσότερο από έξι μήνες ακόμα και σε ένα σενάριο «εξαιρετικών πιέσεων», στο πλαίσιο των οποίων «η πιστοληπτική τους αξιολόγηση θα υποβαθμίζονταν κατά τρεις βαθμίδες, ενώ και στις καταθέσεις θα υπάρχουν περισσότερες εκροές».

Η ΕΚΤ αναφέρει πάντως ότι τα αποτελέσματα είναι «θετικά σε γενικές γραμμές», σημειώνοντας ότι οι υφιστάμενοι κανόνες απαιτούν από τις τράπεζες να διαθέτουν αρκετά ρευστά στοιχεία για να επιβιώσουν για 30  ημέρες