17 Δεκ 2019

ING: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει έναντι της Ευρώπης

ING: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει έναντι της Ευρώπης: Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 2% τόσο το 2019 όσο και το 2020, υποχωρώντας στο 1,7% το 2021. Προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και εκτίναξη των επενδύσεων.




Η ελληνική οικονομία έχει πληρώσει υψηλό οικονομικό και κοινωνικό τίμημα για την κρίση χρέους, αλλά ανακάμπτει αν και με μέτριους ρυθμούς, αναφέρει η ING σε έκθεσή της, στην οποία προβλέπει ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει, τα στοιχεία δείχνουν προς «εύθραυστη» ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο, με την Ελλάδα να αναζητά ακόμη ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική. Η ισχυρή ανάκαμψη στους δείκτες επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος πρέπει να «μεταφραστούν» σε υψηλότερη εγχώρια ζήτηση, επισημαίνει.

Προσθέτει ότι το πέρασμα από τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση ως οδηγού της ελληνικής ανάπτυξης αποδείχθηκε βραχύβιο και τα τελευταία στοιχεία το αποδεικνύουν, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο, η ανάπτυξη έλαβε ώθηση από τις εξαγωγές, ένα προβληματικό μοτίβο δεδομένης της μεταβλητότητας στις διεθνείς εμπορικές ροές.

Οι επενδύσεις
Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις ίσως δεν είναι τόσο αποδοτικές στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς οι όποιες σχετικές κινήσεις επιβαρύνονται από τον περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό και τη μη ολοκλήρωση συγκεκριμένων «δύσκολων πολιτικά» δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ανάπτυξη και πλεονάσματα
Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 2% τόσο το 2019 όσο και το 2020, υποχωρώντας στο 1,7% το 2021. Προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 1,3% το 2020 και το 2021 από 0,3% φέτος, με εκτίναξη των επενδύσεων κατά 2,2% φέτος, 3,9% το 2020 και 4,3% το 2021.

Για την ώρα, η δημοσιονομική εικόνα ακολουθεί την αναμενόμενη οδό μεταπρογραμματικής εποπτείας, με την Αθήνα να υπερβαίνει και φέτος τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, με τον προϋπολογισμό να προβλέπει πλεόνασμα 3,7% το 2020.

Όπως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα μείωσης των πλεονασμάτων το 2020. Ενδέχεται να το πράξει με εποικοδομητικό τρόπο στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021, καθώς η δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική τόσο για τις αγορές όσο και για τους δανειστές της Αθήνας.




Γιώργος Φλώκας
flokas@euro2day.gr