Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που τον ήθελαν να δίνει τέλος στην κλιμάκωση της έντασης με την Κίνα για το εμπόριο καθώς έχει μπροστά του μία μακρά προεκλογική περίοδο στην οποία θέλει να… σηκώσει τη σημαία της καλπάζουσας οικονομίας και των χρηματιστηριακών ρεκόρ. Αποτέλεσμα είναι να τροφοδοτείται το μεγαλύτερο bull market όλων των εποχών και οι δείκτες της Wall Street να σπάνε όλα τα «φράγματα» που βρίσκουν μπροστά τους.
Ο S&P 500, ο δείκτης του οποίου οι επιδόσεις συνδέονται με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά στην ιστορία το επίπεδο των 3.300 μονάδων ενώ ο Dow Jones κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το εξωφρενικό υψηλό των 30.000 μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης του 2008-9, S&P 500 και Dow Jones είχαν υποχωρήσει στις 735 και 7.062 μονάδες αντίστοιχα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2007, πριν ξεκινήσει η κατρακύλα, βρέθηκαν στις 1.526 και 13.895 μονάδες αντίστοιχα. Μιλάμε για κέρδη έως και 350% από την προηγούμενη παγκόσμια κρίση. Συγκριτικά, στην Ευρώπη ο γερμανικός DAX βρίσκεται και αυτός σε ιστορικά υψηλά έχοντας ενισχυθεί κατά 250% από το χαμηλό του 2009.
Όμως ενώ η Wall βρίσκεται στην κορυφή όλες οι προβλέψεις θέλουν την παγκόσμια οικονομία να καταγράφει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας το 2020 και τα εταιρικά κέρδη να μην ενθουσιάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Morgan Stanley φαίνεται ότι έχει… διαφορετική άποψη καθώς χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και έβαλε το δικό της λιθαράκι στην καταγραφή νέων ιστορικών ρεκόρ.
Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι η αισιοδοξία στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου δίνει ώθηση στις αγορές ανά τον κόσμο όμως αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επίδραση της «φάσης Ι» της εμπορικής συμφωνίας δεν θα διαρκέσει πολύ.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου όταν έγινε σαφές ότι ΗΠΑ και Κίνα θα υπέγραφαν τη «φάση Ι» της συμφωνίας, ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών της MSCI έχει ενισχυθεί κατά περίπου 5% ενώ ο παγκόσμιος δείκτης της BofAML για τα κρατικά ομόλογα έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος. Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με την Capital Economics, πως όσο το κλίμα στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου θα είναι καλό τόσο θα δέχονται ώθηση οι μετοχές έναντι των ομολόγων. Οι κινεζικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει με κέρδη 13%, ενώ πολύ καλές επιδόσεις εμφανίζουν τα χρηματιστήρια της Σεούλ και της Ταϊβάν.
Είναι όμως η «φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας βιώσιμη; Ο εμπορικός πόλεμος διαρκεί ήδη δύο χρόνια και έχει οδηγήσει σε μείωση των εμπορικών ροών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας κατά 100 δισ. δολάρια, ή 15% από τις αρχές του 2018, ενώ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα έχει υποχωρήσει επίσης κατά 15%. Επιπλέον, η υπόσχεση της Κίνας να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ δεν αναμένεται να δημιουργήσει νέες εμπορικές συναλλαγές αλλά περισσότερο θα αλλάξει τις εμπορικές ροές από άλλες χώρες.
Βάσει της συμφωνίας, η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ την περίοδο 2020-21 κατά 200 δισ. δολάρια, ένας στόχος που θεωρείται δύσκολος να επιτευχθεί. Σημειώνεται ότι η συμφωνία είναι γεμάτη λεπτομερείς στόχους για τα αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες που πρέπει να αγοράσει η Κίνα σε τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια και οι υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους στόχους του 2021 προβλέπεται αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών προς την Κίνα της τάξης του 66% σε σύγκριση με το 2017, πριν ξεκινήσει δηλαδή ο εμπορικός πόλεμος.
Η Oxford Economics παρομοιάζει την κατάσταση με ένα ζευγάρι που προσπαθεί να σώσει τη σχέση του. Τα δύο μέρη συμφωνούν να συζητήσουν και δίνουν υποσχέσεις στήριξης της σχέσης τους. Βαθύτερες, ωστόσο, διαρθρωτικές εντάσεις που αφορούν βιομηχανικές επιδοτήσεις, τεχνολογική αντιπαλότητα και άλλους εκτός των δασμών περιορισμούς, κινδυνεύουν να προκαλέσουν και πάλι ρήγμα στο μέλλον. Από την πλευρά της, η Capital Economics σημειώνει ότι τώρα που στέγνωσε το μελάνι της «φάσης Ι» της συμφωνίας, η εξέλιξη είναι πλήρως προεξοφλημένη και δεν αναμένεται να υπάρξει «φάση ΙΙ» που είναι και αυτή που θα λύσει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.