27 Ιαν 2020

Χρηματιστήριο: Τι "αγοράζουν" οι ξένοι από το ελληνικό επενδυτικό story

Χρηματιστήριο: Τι "αγοράζουν" οι ξένοι από το ελληνικό επενδυτικό story: Κρατικά ομόλογα, εταιρικές εκδόσεις και τίτλοι Tier II, τράπεζες, real estate, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των ξένων funds. Υποχωρούν οι short. Ο Γενικός Δείκτης πλέον διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014, ωστόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις της Μέσης...




Της Ελευθερίας Κούρταλη

Κρατικά ομόλογα, εταιρικές εκδόσεις και τίτλοι Tier II, τράπεζες, real estate, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των ξένων funds, δείχνοντας πως πλέον έχουν αρχίσει να "αγοράζουν" το επενδυτικό αφήγημα της Ελλάδας.

Από τα μέσα του περασμένου έτους, στους διαδρόμους των διαφόρων roadshows που διενεργήθηκαν, εκπρόσωποι των funds μιλούσαν για το μεγάλο turnaround story που θα αποδειχθεί ότι είναι η Ελλάδα. Η πορεία των ελληνικών assets τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους το αποδεικνύει, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως οι κλάδοι της ενέργειας, του τουρισμού, του real estate, των κατασκευών, αλλά και οι μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποιήσεων θα υπεραποδώσουν, και το 2020 θα αποδειχθεί ένα επίσης απόλυτα κερδοφόρο έτος για τις τοποθετήσεις τους.

Διατηρεί την επαφή
Παρά τη νευρικότητα και την επιφυλακτικότητα που υπάρχει στο διεθνές περιβάλλον με τις ευρωπαϊκές μετοχές να κινούνται στους ρυθμούς που τους "επιβάλλουν" οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι "απειλητικές" δηλώσεις Τραμπ προς την Ευρώπη γύρω από το εμπόριο και οι ανησυχίες την εξάπλωση του κοροναϊού, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει επιδείξει μία σημαντική "δύναμη". Αυτή δεν αφορά την ταχύτητα και το μέγεθος των κινήσεών του, αλλά τα χαρακτηριστικά αυτοδυναμίας που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες, κρατώντας –παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις– "χαρακτήρα" και τα υψηλά πενταετίας. Σε αυτή την εικόνα, σημαντική στήριξη έχουν δώσει τίτλοι από τον κλάδο των κατασκευών και του real estate καθώς και της ενέργειας, ενώ έντονη κινητικότητα σημειώνεται και στις τηλεπικοινωνίες, με μεγάλα πακέτα να διακινούνται στον ΟΤΕ – ο οποίος και κινείται σε υψηλά 11 ετών, αλλά και στις τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης πλέον διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014, οπότε και εγκατέλειψε τις 1.000 μονάδες, και η επιμονή, η "ψυχραιμία", η συσσώρευση και στάση αναμονής σε αυτά τα επίπεδα δείχνουν πως –λόγω της ενεργοποίησης των ξένων επενδυτών κοντά στο τέλος των ημερήσιων συνεδριάσεων– "μαζεύει" καύσιμα με στόχο να εκμεταλλευτεί τους καταλύτες στη συνέχεια.

Το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στον δρόμο του ανοδικού momentum που συνεχίζει να κρατά η ελληνική αγορά, ωστόσο, αυτό που φαίνεται με απόλυτη βεβαιότητα από το περιβάλλον των funds είναι πως πλέον "αγοράζουν" το ελληνικό story.

H τάση αυτή άρχισε να διαφαίνεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν μεγάλα μακροπρόθεσμα (και "ποιοτικά") funds άρχισαν να εμφανίζονται στα roadshows σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάνοντας ξεκάθαρες τις θετικές τους διαθέσεις για τα ελληνικά assets, βάζοντας έτσι ξανά στο ραντάρ τους την Ελλάδα. Αυτό το ενδιαφέρον και η θετική διάθεση αποκτούν πλέον "ουσία" και μεταφράζονται στη συμπεριφορά τόσο της ελληνικής αγοράς μετοχών, όσο και σε αυτήν των ομολόγων.

Το "κυνήγι" ελληνικών assets
Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να βελτιώνονται και να μην επηρεάζονται ούτε στο ελάχιστο από τις εξελίξεις στην Ιταλία –οι οποίες, το 2018, θυμίζουμε, οδήγησαν σε ισχυρό sell-off τους ελληνικούς τίτλους δείχνοντας πως οι επενδυτές δεν βλέπουν την Ελλάδα πλέον ως ρίσκο. Ο τζίρος στην ΗΔΑΤ έχει ανεβάσει σημαντικά ρυθμούς, με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο να κινείται στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ σε κάποιες ημέρες ξεπερνά και τα 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Το κυνήγι αποδόσεων, που σημειώνεται γενικά στην αγορά ομολόγων, έχει μετατραπεί έντονα σε "κυνήγι της Ελλάδας", ειδικά πλέον που τα πλεονεκτήματα της χώρας έναντι της Ιταλίας είναι πολλαπλά. Τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν πλέον μία επένδυση χωρίς ρίσκο, παρά το γεγονός ότι η βαθμολογία τους από τους οίκους παραμένει χαμηλή. Οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να είναι υγιείς, υπάρχει θετική προοπτική των αξιολογήσεων των οίκων, οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2042 είναι περιορισμένες, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων και υπάρχει η πιθανότητα να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, ενώ σημαντικός καταλύτης αναμένεται να αποδειχθεί για την αγορά και η επικείμενη άρση του ορίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους σε αυτά. Σε αυτό, άλλωστε, βασίζεται και το σκεπτικό του ΟΔΔΗΧ, ο οποίος και προετοιμάζεται για το πρώτο του τεστ στις αγορές για το 2020, με ένα νέο 15ετές ομόλογο, μία κίνηση-ορόσημο, η οποία και θα στείλει το ισχυρό μήνυμα ότι οι αγορές δεν βλέπουν κίνδυνο για το ελληνικό χρέος έως το 2035.

Το "στοίχημα" των 1.040 μονάδων
Οι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα (λόγω και της διεθνούς αστάθειας) θετικοί ότι το "στοίχημα" των 1.000 μονάδων και η διατήρησή τους, είναι άμεσα εφικτό, κάτι το οποίο βέβαια προϋποθέτει τη διατήρηση του τζίρου σε υψηλά επίπεδα και άνω των 100 εκατ. ευρώ. Αν και επί του παρόντος λείπουν οι καταλύτες εκείνοι που θα άλλαζαν θεαματικά τα συναλλακτικά δεδομένα, η ατμόσφαιρα τροφοδοτείται από τη συντήρηση κλίματος θετικών προσδοκιών για τα επερχόμενα, τόσο σε σχέση με το μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και σε σχέση με εταιρικές εξελίξεις, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας πως η αγορά περιμένει και τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων των τραπεζών.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, και σε αντίθεση με την "παράδοση" στο Χ.Α., η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη δεν είχε τραπεζική στήριξη, κάτι που δείχνει πως οι επενδυτές κοιτούν επιλεκτικά όχι μόνο την υψηλή αλλά και μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που δίνει "υλικό" για τη συνέχεια.

Ωστόσο, τα μηνύματα για τις τράπεζες είναι θετικά. Όπως σημείωσε και η J.P. Morgan, παραμένει αισιόδοξη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και τις προοπτικές του το 2020, τονίζοντας πως η επενδυτική κοινότητα εμφανίζεται πολύ πιο bullish από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Και όλα αυτά παρά το εντυπωσιακό ράλι άνω του 140% που σημειώνει ο τραπεζικός κλάδος το τελευταίο 12μηνο. Έτσι, η J.P. Morgan αισθάνεται περισσότερη άνεση για τη θέση που τηρεί για τον κλάδο, εκτιμώντας πως η εικόνα της κερδοφορίας θα είναι πολύ πιο θετική από ό,τι το 2019.

Η καλύτερη ορατότητα, όπως τονίζει, φέρνει αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του 2020, ενώ υπογραμμίζει επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει ισχυρά μηνύματα για ένα έτος που αναμένεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, να αποτελέσει έτος μετασχηματισμού για τον κλάδο. Στο επίκεντρο της αγοράς, όπως επισημαίνει, βρίσκεται η εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των NPEs, ενώ οι διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι πιο "άνετες" για την επίτευξη των στόχων τους εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

Υποχωρούν οι short
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η υποχώρηση των short funds από τις τράπεζες, κάτι που προσθέτει "λόγους" για μία καλή συνέχεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Oceanwood Capital Management μείωσε την Παρασκευή την καθαρή αρνητική θέση της στη συστημική τράπεζα στο 1,27%, από 1,33% που την είχε μειώσει μόλις μία μέρα νωρίτερα (και από 1,44%). Από το καλοκαίρι έχει αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από τις αρνητικές θέσεις της στην ΕΤΕ (τα μεγαλύτερα short τα είχε στα μέσα Αυγούστου και στο 2,10%), λίγο πριν γίνει γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι αναγκάζεται να κλείσει ένα από τα funds της λόγω αρνητικών επιδόσεων, αν και διατήρησε κάποιες από τις θέσεις του fund σε ένα SPV.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες short θέσεις των funds στο Χ.Α., η Oceanwood διατηρεί από τον Σεπτέμβριο το 0,75% επί των μετοχών της Eurobank, το Lansdowne Partners έχει μειώσει από τις αρχές Ιανουαρίου και στο 0,98% τις short θέσεις του στη Eurobank επίσης, ενώ διατηρεί από τον Νοέμβριο στο 1,10% αρνητικές θέσεις στην Alpha Bank.

Το ράλι των τίτλων Tier II
Οι τίτλοι Tier II των τραπεζών έχουν επίσης μαγνητίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών έχοντας σημειώσει σημαντικό ράλι.

Σημειώνεται πως η απόδοση του τίτλου Tier II της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019 με επιτόκιο 8,25%, διαμορφώνεται σήμερα στο 5,94% σε ό,τι αφορά τη λήξη του στην 10ετία (2029), και στο 4,14% στην 5ετία (2024), ενώ ο αντίστοιχος τίτλος της Πειραιώς που είχε εκδοθεί με απόδοση 9,75% σήμερα βλέπει" την απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 6,80% και στην 10ετία στο 8,05%. Εκτός από την Alpha και η Πειραιώς είναι πιθανώς και φέτος να προβεί σε νέα έκδοση τίτλου Tier εντός του έτους, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται και από τη Eurobank.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο είναι ενδιαφέρον των επενδυτών μετά τις επαφές που πραγματοποίησε η διοίκηση της Alpha Bank σε Λονδίνο και Μιλάνο καθώς και τις τηλεδιασκέψεις με ασιατικά funds, σε ό,τι αφορά τόσο το επιχειρηματικό της σχέδιο και το Galaxy, όσο και το ομόλογο Tier 2, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και διάρκειας 5 ετών, που θα εκδώσει την προσεχή εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η συστημική τράπεζα μπορεί να "πιάσει" ένα επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο από αυτό των ΕΤΕ και Πειραιώς.

Η Wood, η οποία επανεξέτασε τις εκτιμήσεις της για την Alpha Bank, μετά την ανακοίνωση του Project Galaxy και των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου μέχρι το 2022, σημειώνει πως είναι θετική για το εμπροσθοβαρές σχέδιο για τη μείωση των NPEs καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την εξυγίανση της τράπεζας και την επιστροφή σε ένα πιο ομαλοποιημένο επίπεδο κερδοφορίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Alpha Bank μπορεί να επιτύχει καθαρά κέρδη μεγαλύτερα των 500 εκατ. ευρώ το 2022, με ROTE περίπου 8% και έτσι διατηρεί την αξιολόγηση buy, ενώ "ανέβασε" την τιμή-στόχο στα 2,35 ευρώ, από 2 ευρώ πριν.

"Μαγνήτης" το GREK
To Global X MSCI Greece ETF, γνωστό ως GREK, ήταν ένα από τα ETFs με τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη το 2019 και σύμφωνα με τους αναλυτές, με την ελληνική οικονομία να συνεχίζει στην οδό της βελτίωσης, το GREK αναμένεται να έχει άλλο ένα έτος εντυπωσιακών επιδόσεων φέτος. Το GREK συνδέεται στενά με την κυκλική ανάκαμψη στην Ελλάδα, καθώς πάνω από το 63% του βάρους του αφορά τις τράπεζες, τις μετοχές ενέργειας και τον καταναλωτικό κλάδο, ενώ κατασκευές και τηλεπικοινωνίες είναι, επίσης, μεταξύ των μεγάλων θέσεών του.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Global X MSCI Greece ETF είναι ένα από τα δύο exchange traded funds (χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) στον κόσμο που αφορούν αποκλειστικά ελληνικές μετοχές. Με υπό διαχείριση ενεργητικό στα 330 εκατ. δολάρια, "παρακολουθεί" τις μετοχές του δείκτη MSCI All Greece Select 25/50 Index, ο οποίος και έχει σχεδιασθεί για να αντιπροσωπεύει την απόδοση των ελληνικών μετοχών σε ευρεία βάση, είτε των μετοχών εταιρειών με έδρα την Ελλάδα ή που διαπραγματεύονται στην Ελλάδα καθώς και μετοχών ελληνικών εταιρειών που διαπραγματεύονται σε άλλο διεθνές χρηματιστήριο. Στα top holdings του GREK περιλαμβάνονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς καθώς και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor OilTitan, Lamda Development και ΓΕΚ Τέρνα.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η ελληνική οικονομία, η οποία "ανήκει" στις αναδυόμενες αγορές στα χαρτοφυλάκια των funds, έχει βελτιωθεί σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια και η Ελλάδα πρόσφατα, προς έκπληξη ορισμένων παρατηρητών της αγοράς, εξέδωσε χρέος με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή οι επενδυτές πλήρωσαν ουσιαστικά για να κατέχουν ελληνικούς τίτλους. Και το σημαντικό είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημάδια ότι οι ελληνικές τράπεζες ενισχύονται, οδεύοντας στον δρόμο της ομαλοποίησης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ επιδιώκει επίσης να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2021 και 2022 με τους Ευρωπαίους πιστωτές – μια συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή το country risk της Ελλάδας έχει περιοριστεί αισθητά, με τα 5ετή CDS να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως και το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Επιπλέον, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας μέσω της αύξησης του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για το νέο καζίνο. Το GREK είναι έτσι τοποθετημένο, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, ώστε να επωφεληθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο των επενδύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της ανάπτυξης.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί