18 Νοε 2020

Μπορούν οι χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις να φέρουν νέες εκροές στο Χ.Α.; | Capital

Μπορούν οι χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις να φέρουν νέες εκροές στο Χ.Α.; | Capital

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Η ελληνική αγορά στο 10μηνο ήταν πρωταθλήτρια των αρνητικών αποδόσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σε παγκόσμιο έπαιρνε το αργυρό μετάλλιο πίσω από την Κολομβία! Η συμμετοχή της Ελλάδος αγγίζει μόλις το 0,17% του FTSE Emerging και το 0,02% του παγκόσμιου δείκτη FTSE, καθώς η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση των επιλεγμένων μετοχών ανέρχεται σε 8,8 δισ. ευρώ. Οι δείκτες του οίκου FTSE έχουν τις μεγαλύτερες εισροές/εκροές κεφαλαίων προς το Χ.Α. μετά τον MSCI. 


Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα εισήλθε στους δείκτες του FTSE Global Equity Index την 1η Μαΐου 1998 στις αναδυόμενες αγορές (Advanced Emerging), στις 2 Ιανουαρίου του 2001 αναβαθμίστηκε από αναδυόμενη αγορά σε ανεπτυγμένη (Developed), ενώ στις 18 Μαρτίου του 2016 είδε την έξοδο από τις ανεπτυγμένες αγορές και την επιστροφή της στις αναδυόμενες, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα.  

Οι ενδεχόμενες αλλαγές που αφορούν την τρέχουσα αναθεώρηση θα εφαρμοστούν την 21η Δεκεμβρίου 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν την ημέρα εφαρμογής πραγματοποιούνται οι συναλλαγές από τους επενδυτές, ώστε να έχουν τις απαραίτητες μετοχές και σταθμίσεις κατά την ημέρα εφαρμογής, αφού η πλειονότητα των εν λόγω επενδυτών είναι χαρτοφυλάκια που ακολουθούν-αντιγράφουν  τους δείκτες.

Οι ελληνικές εταιρείες, καθώς και οι σταθμίσεις οι οποίες διαμορφώνουν τον ελληνικό δείκτη που συμμετέχει στον FTSE Emerging (δείκτη τον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα), διαμορφώνονται ως εξής: ΟΤΕ (30,19%), ΟΠΑΠ (15,96%), Jumbo (14,23%), Μυτιληναίος (11,25%), Eurobank (8,22%), Alpha Bank (6,75%), Εθνική Τράπεζα (5,55%), Motor Oil (5,08%) και Ελληνικά Πετρέλαια (2,78%). Η Ελλάδα στις 30 Οκτωβρίου 2020 (ημερομηνία που λαμβάνει υπ’ όψιν του ο οίκος FTSE για την αναθεώρηση των δεικτών) κατέχει το αρνητικό ρεκόρ απωλειών τόσο σε επίπεδο 12μήνου όσο και σε επίπεδο από την αρχή του έτους, με -43,45% και -45,55% αντίστοιχα. Για να είμαστε δίκαιοι σε αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε την περυσινή απόδοση της ελληνικής αγοράς, που άγγιξε το +50%. Οι αποδόσεις που αναφέρονται στους πίνακες αφορούν όχι το σύνολο της ελληνικής αγοράς, αλλά τον δείκτη που σχηματίζουν οι αναφερόμενες μετοχές, καθώς, βέβαια, το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες χώρες.

pin

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα ποιοτικά κριτήρια που έχει θέσει ο οίκος FTSE υπάρχει και αυτό της πιστοληπτικής διαβάθμισης, όπου η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως "κερδοσκοπική", εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στον εν λόγω δείκτη, που αναφέρονται με τον χαρακτηρισμό "επενδυτική" (Ουγγαρία, Τσεχία και Ρουμανία). Η Τουρκία είναι αυτή που κατέχει την ίδια θέση με την Ελλάδα και χαρακτηρίζεται ως "κερδοσκοπική" αγορά.

pin

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι  εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE Emerging είναι σαφώς περισσότερες από τις αντίστοιχες που απαρτίζουν τον MSCI. Ειδικότερα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι τρεις τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank), η Μυτιληναίος και η Motor Oil εμφανίζονται επιπλέον στους δείκτες του οίκου FTSE. Ωστόσο, εν αναμονή της εξαμηνιαίας αναθεώρησης, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τράπεζες έχουν υποαποδώσει σημαντικά έναντι του αντίστοιχου κλάδου των αναδυομένων αγορών, καθώς ο κλάδος των Emerging (αναδυόμενες) έχει υποχωρήσει 24,94%, ενώ οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν απώλειες -67% (Eurobank) , -70% (Εθνική Τράπεζα) και (Alpha Bank) -77%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εταιρείες διύλισης ΕΛΠΕ και Motor Oil, καθώς η υποαπόδοσή τους ανέρχεται σε 18,8% για τα ΕΛΠΕ και 31,9% για τη Motor Oil. 

Ολοκληρώνοντας, οι συρρικνωμένες κεφαλαιοποιήσεις σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής άλλων χωρών στον εν λόγω δείκτη ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκροές στον δείκτη FTSE Emerging για τις ελληνικές εταιρείες. Η αυξημένη δυσκολία για τον προσδιορισμό του ορίου που ορίζουν οι οίκοι για την εισαγωγή/διαγραφή έχει να κάνει με το γεγονός ότι μεταβάλλεται ανάλογα με την απόδοση των αγορών στις οποίες αναφέρεται ο εκάστοτε δείκτης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αγορές που υπεραπέδωσαν μέσα στο διάστημα Μάιος- Οκτώβριος 2020, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν και τις περισσότερες εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες, είναι η Κίνα αλλά και η αγορά των ΗΠΑ, ανεβάζοντας, έτσι, σημαντικά το κατώφλι για την εισαγωγή/διαγραφή των εταιρειών στους δείκτες. Ίδωμεν!

Μυτιληναίος 

Τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου/9μήνου 2020 του ομίλου Μυτιληναίος ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς τόσο σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας όσο και καθαρών κερδών. Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους τομείς όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, σημαντική ήταν η συνδρομή του ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπου στο 9μηνο του 2020 τα κέρδη EBITDA άγγιξαν το 52,2% των συνολικών EBITDA, έναντι μόλις 29,6% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Επίσης, το αντίστοιχο περιθώριο εκτοξεύθηκε από 10,5% σε 18,4%, ήτοι αύξηση 790 μ.β. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η επίδοση αυτή επετεύχθη παρά την πανελλαδικά μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά -4,8% λόγω της πανδημίας, αλλά και τις κατά 35% χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Η Protergia συνεχίζει να κατέχει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (πίσω από τη ΔΕΗ), με μερίδιο αγοράς 8,5%, έναντι 5,51% στα τέλη του 2019.

Συνολικά στο 9μηνο του 2020 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων του ομίλου ανήλθε σε 3,6 TWh, που αντιστοιχεί περίπου στο 9,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Το ποσοστό ενισχύεται ακόμα περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) του τομέα μεταλλουργίας, προσεγγίζοντας, έτσι, το 11,8%. Η κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δ’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται, οι συνολικές επιδόσεις για το 2020 θα μπορούν να συγκριθούν με τις επιδόσεις του 2019. 

Ολοκληρώνοντας, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 562 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός / EBITDA) να προσεγγίζει το 1,87 με βάση τούς τελευταίους 12 μήνες. Σε επίπεδο αποτίμησης, ο όμιλος διαπραγματεύεται 6 φορές (EV/EBITDA) τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2020, ενώ το P/E του 2020 διαμορφώνεται στις 9,8 φορές τα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη του ομίλου. Τέλος, η εταιρεία συνεχίζει την επαναγορά ιδίων μετοχών, με το συνολικό ύψος στις 10/11/2020 να ανέρχεται σε 4.564.130 εκατ. (3,1941% επί του συνόλου των μετοχών). 

pin

    

MSCI - εξαμηνιαία αναθεώρηση: Η συρρίκνωση των κεφαλαιοποιήσεων έφερε τη διαγραφή της Motor Oil

Στις 10 Νοεμβρίου αργά το βράδυ ο οίκος MSCI ανακοίνωσε την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του. H Motor Oil θα διαγραφεί από τον δείκτη και θα εισέλθει στον MSCI Small Cap (μικρής κεφαλαιοποίησης) μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ο Μυτιληναίος τελικά δεν θα εισέλθει. Επιπλέον, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια διαγράφονται από τον MSCI Small Cap. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που απομένουν στο MSCI Standard Index μετά και τη διαγραφή της Motor Oil είναι μόλις τρεις: 1) ΟΤΕ, 2) Jumbo, 3) ΟΠΑΠ. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Δεκεμβρίου 2020. 

MSCI

 

Ατζέντα (17/11 - 22/11):

Για την τρέχουσα εβδομάδα στο εσωτερικό η ατζέντα ξεκινά την Τετάρτη με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της σχετικής έγγραφης δήλωσης αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Newsphone. Την ίδια ημέρα έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Ι. Κλουκίνας - Ι. Λάπας με κύριο θέμα "έκδοση εμπραγμάτως εξασφαλισμένου κοινού ομολογιακού δανείου 11,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας και τον ορισμό των εξασφαλίσεων που θα παρασχεθούν στους ομολογιούχους δανειστές". Την Πέμπτη στις 8.30 π.μ. η Frigoglass αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2020, ενώ στις 4.00 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η ενημέρωση των αναλυτών. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., είναι η σειρά της Eurobank να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του γ' τριμήνου, ενώ την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία για τον μήνα Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον κύκλο εργασιών για τις επιχειρήσεις παροχής καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης τόσο για τον μήνα Σεπτέμβριο όσο και για το γ’ τρίμηνο του 2020, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει το ισοζύγιο πληρωμών. Τέλος, την Παρασκευή κλείνουν οι σειρές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στον FTSE Large Cap για τον συγκεκριμένο μήνα.

Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι Home Depot (Dow Jones) και Walmart (Dow Jones). Την ίδια ημέρα ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή για τον μήνα Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου η NVIDIA. Την ίδια ημέρα ανακοινώνονται οι άδειες οικοδομής για τον μήνα Οκτώβριο στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον μήνα Οκτώβριο. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης Philadelphia Fed για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς και οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον μήνα Οκτώβριο.

* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"