7 Νοε 2020

ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο μετεκλογικό ράλι μετοχών του αιώνα | Capital

ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο μετεκλογικό ράλι μετοχών του αιώνα | Capital

Του Jonathan Ponciano

Αν και η Παρασκευή ήταν μια μέρα με χλιαρά κέρδη αλλά και απώλειες στους τρεις ευρύτερους δείκτες της αγοράς, οι μετοχές κατέγραψαν το καλύτερο μετεκλογικό ράλι εδώ και έναν αιώνα.

Τα γεγονότα
-Ο δείκτης S&P 500 παρέμεινε σταθερός, ισχυροποιώντας το rebound 7% από τη βαθιά πτώση της προηγούμενης εβδομάδας.

-Ο Βιομηχανικός Δείκτης  Dow Jones -που περιλαμβάνει μετοχές 30 κολοσσών όπως Goldman Sachs, McDonald’s, Microsoft και Disney- έπεσε 0,2% την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από τις απώλειες 6% της περασμένης εβδομάδας. 

-Ο Nasdaq ανέβηκε πάνω από 9% σχεδόν φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα του Σεπτεμβρίου καθώς υποχώρησαν οι φόβοι για αυξημένη εποπτεία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών από ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς.

-Παρά τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας των αμφισβητούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων και της πανδημίας, οι αναλυτές αναμένουν καλύτερη εικόνα στο τέλος του χρόνου, καθώς, όπως λένε, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι τυπικά οι δύο καλύτεροι μήνες των μετοχών, ακόμη και σε χρονιές εκλογών.

-Οι συνολικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 638.000 τον Οκτώβριο - ένα ενθαρρυντικό σημάδι για μια αγορά εργασίας που υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλους οικονομικούς τομείς εν μέσω της πανδημίας.

-Οι μετοχές ανέβηκαν και στο εξωτερικό την Παρασκευή: Ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ανέβηκε λιγότερο από 0,1%, ο CAC 40 της Γαλλίας μειώθηκε λιγότερο 0,5% και ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,9%.

Τι περιμένει η αγορά
"Ο Μπάιντεν είναι ο ανεπίσημος εκλεγμένος πρόεδρος από το πρωί της Τετάρτης και οι επενδυτές προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν τι θα συμβεί με τη Γερουσία, τα οικονομικά και φορολογικά πακέτα στήριξης της οικονομίας, τη νομισματική πολιτική και τα εμβόλια κατά του Covid", σχολιάζει ο αναλυτής Adam Crisafulli της Vital Knowledge Media, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο είναι "πιθανώς το πιο μόνο σημαντικό θέμα που περιμένει η αγορά αυτήν τη στιγμή".

Αβεβαιότητα για την εορταστική περίοδο
Η άνοδος που γνώρισε το λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο αναμένεται να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, καθώς οι έμποροι ζήτησαν να ξεκινήσει η εορταστική περίοδος νωρίτερα. Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει έναν δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων, εξέλιξη που θα περιορίσει δραματικά την κατανάλωση. 

Η πανδημία φρενάρει την οικονομία
Το εκλογικό αποτέλεσμα που η Wall Street θεωρεί πιο πιθανό είναι μια νίκη του Μπάιντεν και ένα μοιρασμένο Κογκρέσο σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει καθυστερημένη, όπως φαίνεται από τις συνεχόμενες απώλειες θέσεων εργασίας και τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών. Εν τω μεταξύ, η άνοδος των κρουσμάτων φρενάρει περισσότερο τις οικονομικές επιδόσεις, ενισχύοντας τις συζητήσεις για το εμβόλιο και επιπλέον οικονομική στήριξη από το κράτος.