10 Νοε 2020

Αναβαθμίσεις / υποβαθμίσεις στην αναθεώρηση του FTSE Large Cap | Capital

Αναβαθμίσεις / υποβαθμίσεις στην αναθεώρηση του FTSE Large Cap | Capital

Του Δημοσθένη Τρίγγα 

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένα πολύπαθο 10μηνο, με τον Γ.Δ. να καταγράφει απώλειες 37,87% και τον FTSE Large Cap να βρίσκεται 42,15% χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Η αναθεώρηση του FTSE Large Cap και όλων των υπολοίπων δεικτών FTSE/XA λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο. Η κεφαλαιοποίηση η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν για την περιοδική αναθεώρηση των δεικτών FTSE/ΧΑ είναι αυτή της τελευταίας συνεδρίασης των μηνών Οκτωβρίου και Απριλίου. Οι αλλαγές που υλοποιούνται τίθενται σε ισχύ από την επόμενη εργάσιμη ημέρα της τρίτης Παρασκευής των μηνών Ιουνίου και Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 21/12/2020, ενώ οι τιμές που θα ληφθούν υπ’ όψιν για την εφαρμογή του capping factor είναι της 11ης/12/2020. Παράλληλα, η εκτιμώμενη ημερομηνία για την ανακοίνωση από το Χ.Α. της τρέχουσας αναθεώρησης είναι η 19η Νοεμβρίου 2020.


Με βάση τα κριτήρια, δεν αναμένεται να υπάρξει διαγραφή/προσθήκη στον FTSE Large Cap. Ωστόσο, με μεγάλη πιθανότητα η μετοχή της Lamda Development εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη στάθμισή της στον δείκτη μετά τη μείωση της συμμετοχής της Consolidated Lamda Holdings από 50,6% σε 42,2%, καθώς με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ελεύθερη διασπορά στη μετοχή. Παράλληλα, η μετοχή της Ελλάκτωρ εκτιμάται ότι θα μειώσει τη στάθμισή της στον FTSE Large Cap, καθώς η Reggeborgh Invest BV έκανε την εμφάνισή της στο μετοχολόγιο με 5,4%, ενώ έχει ανακοινώσει ότι έχει αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 26.882.023 μετοχών της Ελλάκτωρ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,55% επί του συνόλου.

Ταυτόχρονα και σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, οι 5 επιλαχούσες μετοχές για την εισαγωγή τους στον FTSE Large Cap είναι οι Cenergy Holding, Quest, ΟΛΘ, Κρι Κρι και Autohellas. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση η πεντάδα ήταν: Quest, Autohellas, ΟΛΘ, Cenergy Holding και Ιασώ. Ωστόσο, το Ιασώ εκτιμάται ότι δεν καλύπτει το κριτήριο της εμπορευσιμότητας και δεν θα βρίσκεται μέσα στην πεντάδα της επικείμενης αναθεώρησης.

pin

 

Από την άλλη πλευρά, μεγάλη σημασία έχει η συνολική κεφαλαιοποίηση της κάθε εταιρείας στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, καθώς με βάση αυτήν (εφόσον, βέβαια, πληρούν τα κριτήρια ελεύθερης διασποράς και εμπορευσιμότητας που έχουν θέσει ο οίκος FTSE και το Χ.Α.) οι 20 μεγαλύτερες παίρνουν άμεσα το εισιτήριο για την παραμονή τους στον δείκτη. Στη συνέχεια οι εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap και έχουν υποχωρήσει στην 31η θέση και κάτω διαγράφονται, δίνοντας τη θέση τους στις επιλαχούσες.

Έτσι, η τελευταία πεντάδα του FTSE Large Cap είναι: Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς, Aegean, Fourlis και ΕΧΑΕ. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν αναμένουμε να διαγραφεί κάποια εταιρεία από τον FTSE Large Cap στην τρέχουσα αναθεώρηση. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην τελευταία και κρίσιμη θέση βρίσκεται η μετοχή της ΕΧΑΕ, που η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει στην 30ή θέση, δηλαδή μία θέση πριν από τον υποβιβασμό από τον FTSE Large Cap. Πιο συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση της ΕΧΑΕ προσέγγισε τα 153,9 εκατ. ευρώ, ενώ της 31ης, που είναι η ΕΥΑΠΣ (μετά την πεντάδα των επιλαχουσών που αναφέραμε παραπάνω), άγγιξε τα 144,1 εκατ. ευρώ, δηλ. έχουν μια διαφορά χαμηλότερη των 10 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, εάν η ΕΥΑΠΣ είχε κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των ΕΧΑΕ, τότε θα η ΕΧΑΕ θα υποβιβαζόταν και η Cenergy Holding θα εισχωρούσε στον FTSE Large Cap, αφού είναι η πρώτη από τις επιλαχούσες.

 

pin

 

Από την τελευταία αναθεώρηση προστέθηκε και το capping factor (επιβολή ανώτατου ορίου στη συμμετοχή της κάθε μετοχής στον εκάστοτε δείκτη), που περιορίζει τη συμμετοχή μιας εταιρείας στο ανώτατο όριο 10%. Ειδικότερα, ο συντελεστής capping είναι μια "οροφή" που καμία σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση των επιμέρους μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap δεν μπορεί να την υπερβεί. Ωστόσο, οι σταθμίσεις θα μπορούν να ξεπερνούν προσωρινά το 10% μέχρι και την επόμενη τακτική αναθεώρηση, η οποία θα λαμβάνει χώρα κάθε Ιούνιο και Νοέμβριο, προερχόμενη από την αύξηση της τιμής της μετοχής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο ο ΟΤΕ έχει υπερβεί το 10%, καθώς βρίσκεται στο 10,94% (τιμές 30/10/2020). Ωστόσο, όπως αναφέραμε, το capping factor θα εφαρμοστεί στις τιμές κλεισίματος της δεύτερης Παρασκευής του Δεκεμβρίου (11/12/2020).

Ολοκληρώνοντας, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των επιμέρους εταιρειών στον δείκτη, αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου, καθώς η συμμετοχή του συρρικνώθηκε στο 16%, έναντι 20,6% τον περασμένο Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι ο τραπεζικός κλάδος είχε ευνοηθεί από την εφαρμογή του capping factor, με τις τράπεζες να αυξάνουν τη συμμετοχή τους κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες. Να επαναλάβω ότι οι σταθμίσεις θα οριστικοποιηθούν στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Τέλος, οι εταιρείες ΔΕΗ (+67,1%), ΤΕΝΕΡΓΑ (+52,3%) και Μυτιληναίος (+44,3%) είναι οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη αύξηση στη συμμετοχή τους στον FTSE Large Cap, ενώ τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σημειώνουν οι μετοχές των Τράπεζας Πειραιώς (-47,2%), Motor Oil (-32,6%) και Aegean Airlines (-22,8%). 

Coca-Cola HBC: Η "δίψα" των αναδυομένων "δροσίζει" τις πωλήσεις του ομίλου

Η Coca-Cola HBC αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου/9μήνου 2020 την Τετάρτη, πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης. Οι εκτιμήσεις της αγοράς για το γ’ τρίμηνο του 2020 κάνουν λόγο για 8,8% υποχώρηση στον κύκλο εργασιών (1,79 δισ. ευρώ) και 2,2% σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων. Οι αναδυόμενες αγορές σε επίπεδο όγκου διαφαίνεται να σημειώνουν οριακή συρρίκνωση 0,2%, αποδεικνύοντας, έτσι, τη δυναμική που διαθέτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Σε επίπεδο 9μήνου, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διψήφια υποχώρηση του κύκλου εργασιών σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις ανεπτυγμένες, η υποχώρηση εκτιμάται σε 15,6%, ενώ στις αναδυόμενες σε 10,6%. Σε επίπεδο όγκου, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για -6,6% στον όμιλο, -14,6% στις ανεπτυγμένες και -2,7% στις αναδυόμενες αγορές. Υπενθυμίζεται ότι, όπως και στο α’ τρίμηνο, έτσι και στο γ’ τρίμηνο αναμένεται να ανακοινώσει στοιχεία σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις και όχι την κερδοφορία. Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση κατά 17% περίπου, καθώς εκτιμάται σε 0,52 ευρώ ανά μετοχή, και με το ρίσκο να βρίσκεται προς περαιτέρω περιορισμό.

pin

 

Με κέρδη έκλεισαν τον Οκτώβριο μόλις τέσσερις μετοχές: Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Με απώλειες 37,87% ολοκληρώθηκε το 10μηνο του 2020 για τον Γ.Δ. του Χ.Α., ενώ ο Οκτώβριος (21 συνεδριάσεις) έκλεισε με μηνιαίες απώλειες 8,84%. Η απόδοση του FTSE Large Cap τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο -10,97% (-42,15% για το 2020), υποαποδίδοντας έναντι του Γ.Δ., καθώς τα blue chips με τη σειρά τους υποαπέδωσαν έναντι του FTSE Mid Cap (ξεχώρισαν Άβαξ με +24,2% και Παπουτσάνης με +7,8%), που έκλεισε με οριακά κέρδη 0,45%. Τον Οκτώβριο τέσσερις μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ οι υπόλοιπες σημείωσαν απώλειες. Καλύτερη μετοχή του FTSE Large Cap ήταν η Βιοχάλκο με +12%, δεύτερη η Μυτιληναίος με +2,3%, τρίτη η μετοχή του ΟΛΠ με 1,4% και τέταρτη η ΤΕΝΕΡΓΑ με 0,4%. Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν οι Τράπεζα Πειραιώς (-38,5%), Eurobank (-24,5%) και Motor Oil (-20,4%). Στο 10μηνο θετική απόδοση είχαν μόλις δύο μετοχές, ΤΕΝΕΡΓΑ (+49,3%) και ΔΕΗ (16,2%). Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες ήταν οι τέσσερις τραπεζικές, καθώς Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank σημείωσαν υποχώρηση 78,1%, 77,5%, 70,3% και 69,1% αντίστοιχα. Σε επίπεδο δεικτών, τον Οκτώβριο μόνο οι πρώτες ύλες (+9,3%) και τα βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες (+3,29%) έκλεισαν με κέρδη, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος με 22,14%. Στο 10μηνο ο κλάδος κοινής ωφέλειας (+12,89%) ήταν ο μόνος με θετικό πρόσημο. Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 42,9 εκατ. ευρώ, το δεύτερο χαμηλότερο για το 2020 και το τρίτο χαμηλότερο των τελευταίων 21 μηνών, ενώ υποχώρησε 31,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Ατζέντα (10/11 - 15/11): Στο εσωτερικό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως σήμερα Τρίτη (αργά το βράδυ), όπου αναμένεται η ανακοίνωση του οίκου MSCI για τις αλλαγές της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του. Να σημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα αναφέραμε ότι "το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης για την εισαγωγή στον MSCI Standard Index των Emerging Markets στην προηγούμενη αναθεώρηση ήταν 1,2 δισ. δολάρια", ενώ το σωστό είναι "1,4 δισ. δολ.". Στα υπόλοιπα νέα, σήμερα Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμό) για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς και τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για τον Οκτώβριο. Την Τετάρτη πριν από το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου η Coca-Cola HBC. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας για τον μήνα Αύγουστο, ενώ η MLS έχει συγκαλέσει γ.σ. Την Πέμπτη είναι η σειρά των ΟΤΕ και Τιτάν να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του 2020, ενώ την ίδια ημέρα τα Πλαστικά Κρήτης έχουν ορίσει έκτακτη γ.σ. 

Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος από το ZEW (η έρευνα γίνεται ανάμεσα σε 350 θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές) για τον μήνα Νοέμβριο στη Γερμανία, ενώ το απόγευμα το γραφείο εργασίας στις ΗΠΑ ανακοινώνει τις κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα η EIA (αμερικανική Αρχή για τη διαχείριση και πληροφόρηση στον τομέα της ενέργειας) ανακοινώνει τις προβλέψεις έως το τέλος του επόμενου ημερολογιακού έτους για την κατανάλωση, την προσφορά, τις συναλλαγές και τις τιμές όλων των βασικών τύπων καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.). Την Τετάρτη είναι η σειρά του OPEC να ανακοινώσει τις προβλέψεις του για το πετρέλαιο για το επόμενο έτος. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ την ίδια ημέρα είναι η σειρά των Cisco και Walt Disney να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον μήνα Οκτώβριο.
 

* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"