1 Δεκ 2020

Πόσο αντέχει το «μαξιλάρι» της ΕΧΑΕ

Πόσο αντέχει το «μαξιλάρι» της ΕΧΑΕ

Μειωμένες οικονομικές επιδόσεις εμφάνισε, όπως αναμενόταν, η ΕΧΑΕΕΧΑΕ +3,31% στο πρώτο φετινό εννεάμηνο (πτώση κύκλου εργασιών από τα 25,5 στα 22 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών από τα 5,89 στα 2,53 εκατ. ευρώ) καθώς:

  • Η μέση αξία των ημερήσιων χρηματιστηριακών συναλλαγών υποχώρησε κατά 5,6% (από τα 67,2 στα 63,4 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω των ιδιαίτερα φτωχών επιδόσεων κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
  • Παρατηρήθηκε άνοδος λειτουργικών εξόδων μετά από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσής τους κατά την τελευταία δεκαετία.

Παρήγορο ωστόσο στοιχείο (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) είναι ότι η άνοδος της αξίας των συναλλαγών μέσα στο Νοέμβριο είχε ως αποτέλεσμα η μέση ημερήσια αξία του ενδεκαμήνου να ανεβεί γύρω στα 62,4 εκατ. εκατ. ευρώ, έναντι των 67,3 εκατ. που είχε διαμορφωθεί στο σύνολο του 2019 (στο φετινό ενδεκάμηνο, περίπου το 10% της αξίας των συναλλαγών αφορά «πακέτα»).

Έτσι, αν δούμε ένα Δεκέμβριο έντονα υψηλού όγκου συναλλαγών, ενδεχομένως η μέση ημερήσια αξία στο σύνολο του 2020 να προσεγγίσει την αντίστοιχη περυσινή και η υστέρηση των καθαρών κερδών της ΕΧΑE να μην είναι τόσο μεγάλη.

Πέρα όμως από το ύψος των καθαρών κερδών, ζητούμενο για τους επενδυτές της ΕΧΑΕΕΧΑΕ +3,31% αποτελεί το για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα η εισηγμένη εταιρεία θα εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε χρηματικές διανομές που υπερβαίνουν σημαντικά τα ετήσια κέρδη της, πράγμα που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.

Με βάση τα στοιχεία της 30ης Σεπτεμβρίου, ο δανεισμός της ΕΧΑE ήταν μηδενικός και το ταμείο της ανερχόταν στα 65 εκατ. ευρώ. Αν συνεκτιμηθεί ότι για εποπτικούς λόγους η εισηγμένη θα πρέπει να διατηρεί μετρητά της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, τότε συνάγεται ότι μπορεί να δώσει στους μετόχους της έως 25 εκατ. ευρώ, με βάση τα δεδομένα της 30ης Σεπτεμβρίου του 2020, ποσό που μάλλον θα έχει αυξηθεί ως το τέλος του έτους, αν συνυπολογιστούν και τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

Έτσι, με δεδομένο ότι φέτος η ΕΧΑΕΕΧΑΕ +3,31% διένειμε μέσω μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίου 9,65 εκατ. ευρώ (0,09 ευρώ ανά μετοχή επιστροφή κεφαλαίου και 0,07 ευρώ μέρισμα) μπορεί να μοιράζει το ίδιο ποσό και για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, ακόμη και αν στο συγκεκριμένο αυτό χρονικό διάστημα δεν καταφέρει να σημειώσει ούτε ένα ευρώ κέρδος!

Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής, η χρηματική διανομή του 0,16 ευρώ οδηγεί σε μια «μερισματική απόδοση» της τάξεως του 5%.

«Στην πράξη υπάρχει μαξιλάρι υψηλής χρηματικής διανομής τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας πως «θέλω να ελπίζω ότι κατά τα επόμενα έτη θα αυξηθεί η αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών και η ΕΧΑΕΕΧΑΕ +3,31% θα ανεβάσει τις οικονομικές της επιδόσεις».

Σε μια τέτοια περίπτωση, το «μαξιλάρι» των υψηλών χρηματικών διανομών για διαρκέσει για σαφώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΧΑ: Μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 2020

Α' εξάμηνο

75,3

 

 

Ιούλιος

50.2

 

 

Αύγουστος

31

 

 

Σεπτέμβριος

46

 

 

Εννεάμηνο

63,4

 

 

Οκτώβριος

42,5

 

 

Νοέμβριος

65

 

 

Ενδεκάμηνο

62,4

 

 

Τα ποσά σε εκατ. ευρώ

 

 

 

Στέφανος Kοτζαμάνηςkotzamanis@euro2day.gr