12 Φεβ 2021

HSBC: Μη φοβάστε τα lockdowns και τις μεταλλάξεις, το ράλι των μετοχών θα... | Capital

HSBC: Μη φοβάστε τα lockdowns και τις μεταλλάξεις, το ράλι των μετοχών θα... | Capital

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μην σας φοβίζει η παράταση και η αυστηροποίηση των lockdowns και οι μεταλλάξεις, το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί και στο β’ τρίμηνο, όπως σημειώνει η HSBC σε νέα έκθεσή της "δηλώνοντας" overweight στις μετοχές και τα risk assets γενικότερα. Παράλληλα υπογραμμίζει την προτίμησή της στις αναδυόμενες αγορές όπου και βλέπει σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες προσεχώς, ενώ είναι κάπως επιφυλακτική για τις μετοχές της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει, οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών έχουν υπεραποδώσει των κρατικών ομολόγων κατά τους τελευταίους τρεις μήνες και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, οι παγκόσμιοι δείκτες PMI, τα κέρδη ανά μετοχή και πολλοί άλλοι δείκτες δείχνουν μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη τους επόμενους μήνες. Η HSBC θεωρεί λοιπόν πώς οι όποιες περαιτέρω διορθώσεις στα χρηματιστήρια θα αποτελέσουν σημαντική ευκαιρία αγοράς.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, μόλις δούμε σημάδια "ανοίγματος" των οικονομιών και πιθανότατα θα έχει "περάσει" η δημοσιονομική ώθηση στις ΗΠΑ προς τα τέλη του β’ τριμήνου, κατά την άποψή της, θα εμφανιστούν φαινόμενα αναταραχής στις αγορές, μετά και το ισχυρό ράλι.

Πάντως, η άποψη της βρετανικής τράπεζας για τις προοπτικές του παγκόσμιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος δεν έχει αλλάξει δραματικά, παρά τα lockdowns και τις μεταλλάξεις. Αντίθετα με τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς, η HSBC εκτιμά πως η ανάκαμψη τύπου "Κ" στην οικονομία, προσφέρει σημαντικά περιθώρια ανόδου στα risk assets το 2021. Η αυξανόμενη ανισότητα θα αποτρέψει τις δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές - ιδίως στις ΗΠΑ - να πάρουν πίσω τα μέτρα στήριξης, ενώ τα συνολικά οικονομικά δεδομένα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Μάλιστα, πολλοί από τους δείκτες επενδυτικής ψυχολογίας της HSBC δείχνουν λιγότερο… ενθουσιασμό τις τελευταίες εβδομάδες και για αυτό αποφάσισε να αυξήσει την έκθεσή της στις μετοχές μετά την πρόσφατη διόρθωση.

Αναδυόμενες αγορές vs Ευρωζώνη
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν "τρέξει" σημαντικά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που οδήγησε πολλούς από τους πελάτες της HSBC να αναρωτηθούν εάν το ράλι ήταν και γρήγορα και υπερβολικό και φτάνει έτσι στο τέλος του. Η βρετανική τράπεζα τονίζει πως δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι στα "χαρτιά". Οι δείκτες της υποδηλώνουν ότι οι μετοχές της περιοχής έναντι των μετοχών των αναδυόμενων αγορών αλλά και των κρατικών ομολόγων δεν σημειώνουν "υπερβολές" σε σχέση με την ιστορία.

Εκεί ωστόσο που "βλέπει" κίνδυνο διόρθωσης είναι στις αγορές της Ευρωζώνης. Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, ειδικότερα, έχουν υπεραποδώσει, κάτι που είναι συνήθως ένα σημαντικό σήμα για υπεραπόδοση του συνόλου των αγορών της Ευρωζώνης προσεχώς. Ωστόσο, η HSBC ανησυχεί για τη διάρκεια αυτής της σημαντικής υπεραπόδοσης, δεδομένου ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τα spreads της περιφέρειας δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερες αλλαγές τους τελευταίους μήνες. Ούτε η ΕΚΤ σηματοδότησε λιγότερη στήριξη - στην πραγματικότητα το αντίθετο. Επιπλέον, ορισμένα σύννεφα συγκεντρώνονται σχετικά με τις προοπτικές για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης λόγω της αργής διάθεσης των εμβολίων, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένων αναδυόμενων αγορών.

Επίσης, όπως επισημαίνει, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών δεν είναι πλέον η "κλασική" αγορά "αξίας" που κάποτε ήταν, ειδικά σε παγκόσμιο πλαίσιο. Κλάδοι όπως οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας, τα Καταναλωτικά Αγαθά και ειδικότερα η τεχνολογία έχουν βάρος άνω του 20% στους δείκτες,

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποδεικνύεται μια μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία, δεδομένης της αύξησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων τον Ιανουάριο που οδήγησαν σε νέα lockdowns και περιοριστικά μέτρα, επισημαίνει η HSBC. Ωστόσο, αναμένει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας καθώς εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι. Ο συνολικός αριθμός εμβολιασμών COVID-19 παγκοσμίως ξεπέρασε πρόσφατα τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κάτι που είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης των οικονομιών. 

Επιπλέον, η HSBC βλέπει ακόμη υψηλότερα περιθώρια ανάπτυξης της οικονομία στις αναδυόμενες αγορές, χάρη στη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς και σημάδια αύξησης του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Πολύ σημαντικό είναι, όπως επισημαίνει, πως αν και οι αποτιμήσεις των μετοχών των αναδυόμενων αγορών θεωρούνται "τεντωμένες" σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο, ωστόσο δεν είναι καθόλου υπερβολικές ένα συγκριθούν με τις αποτιμήσεις στις ανεπτυγμένες αγορές. 

Συγκεκριμένα διαπραγματεύονται με πάνω από 20% discount έναντι των ανεπτυγμένων αγορών (28% έναντι του S&P 500). Έτσι, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, το παράθυρο ευκαιρίας για τους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές θα παραμένει ανοιχτό το επόμενο διάστημα, ενώ γενικότερα το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον είναι υποστηρικτικό για τις μετοχές.