1 Ιουν 2023

Σερί υψηλών επιδόσεων για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι τράπεζες στο μικροσκόπιο και η Τεχνική ψάχνεται για επενδύσεις | Liberal.gr

Σερί υψηλών επιδόσεων για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι τράπεζες στο μικροσκόπιο και η Τεχνική ψάχνεται για επενδύσεις | Liberal.gr

Σερί υψηλών επιδόσεων για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι τράπεζες στο μικροσκόπιο και η Τεχνική ψάχνεται για επενδύσεις

01/06/2023 • 00:00
Blackbox

Τα αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ικανοποίησαν, και με το παραπάνω, την αγορά. Ο όμιλος κάθε τρίμηνο ανεβάζει τον πήχη υψηλότερα και επιβεβαιώνει την ηγετική του θέση στην αγορά, σε όλες τις δραστηριότητες. Τα συνολικά έσοδα του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε € 819,7 εκατ. έναντι € 634 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κυρίως λόγω αυξημένων εσόδων στην κατασκευή. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)  ανήλθε σε € 123,6 εκ. έναντι € 105,0 εκ. το 2022 ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων.

Δεν είναι τόσο τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, αλλά οι προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες προοιωνίζουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με μεγάλες επενδύσεις να υλοποιούνται.

Στον κατασκευαστικό τομέα το ανεκτέλεστο κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφούμενο σε € 5,5 δισ. συμπεριλαμβάνοντας και τα έργα που αφορούν ιδίες επενδύσεις (έναντι 5,3 δισ. στο τέλος του 2022), ως αποτέλεσμα της ανάληψης νέων έργων και παρά τον εντατικό ρυθμό προόδου στα έργα που βρίσκονται ήδη υπό εκτέλεση.

Συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου, ανέρχεται σε € 2,8 δισ. (έναντι 2,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022). Περαιτέρω, ο όμιλος έχει έκτοτε συμβασιοποιήσει ή αναμένει τη συμβασιοποίηση νέων έργων ύψους € 2,7 δισ. που έχει εξασφαλίσει.

Σχετικά με τον τομέα παραχωρήσεων, οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα και Κεντρική Οδός) κατά το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν σε σχέση με την περασμένη χρονιά κατά 10,2% αποτυπώνοντας την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα, αλλά και τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες.

Ακόμα σημαντικά νέα έργα συνολικής αξίας € 4,5 δισ. βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια. Ο όμιλος συνεχίζει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την παραχώρηση νέων έργων εκμεταλλευόμενος την ηγετική του θέση στην αγορά και την οικονομική ευρωστία του, αλλά και τα πλεονεκτήματα της καθετοποιημένης οργάνωσής του και των συνεργειών που αυτή του προσφέρει.    

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 11,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους ως αποτέλεσμα των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αλλά και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ λόγω αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα και τις αυξημένες εισαγωγές, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου. Στον τομέα της προμήθειας, παρά τη μειωμένη ζήτηση, η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της (7,53% για το διασυνδεδεμένο σύστημα τον Μάρτιο) με αποτέλεσμα μια οριακή μόνο μείωση στους όγκους πωλήσεων.

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από ΑΠΕ αυξήθηκε σε 1.141 MW μέχρι τα μέσα Μαΐου, συμπεριλαμβάνοντας πλέον 245 MW από τα νέα αιολικά πάρκα που έχουν ήδη ανεγερθεί στην Εύβοια (74% του συνόλου του έργου), έναντι συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 906 MW στο τέλος του 2022 (περιλάμβαναν 10 MW από τα νέα έργα). Ακόμα, προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW), ενώ σημαντική ισχύς νέων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κυρίως φωτοβολταϊκών) είναι έτοιμα προς κατασκευή. Ως αποτέλεσμα η συνολική ισχύς έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ξεπερνάει τα 2.000 MW τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το χρηματιστήριο και χθες έδειξε πως όλοι περιμένουν να διορθώσουν οι τιμές, όχι γιατί είναι ακριβές οι μετοχές, αλλά για να αγοράσουν. Έτσι λοιπόν κάποιοι εκμεταλλεύονται την προσωρινή αδυναμία και εκεί που βλέπεις τις μετοχές να υποχωρούν, λίγο αργότερα τις βλέπεις να ενισχύονται. Χθες ήταν και μία ιδιαίτερη ημέρα λόγω του rebalancing του MSCI και ο τζίρος ξεπέρασε τα 320 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο και εναλλάσσεται στο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι όμως περιμένουν να «βουτήξουν» χαρτιά και όχι να «ξεφορτωθούν». Έτσι η αγορά κρατάει επαφή με τα υψηλά εννέα ετών. Τα ισχυρά αποτελέσματα βοηθούν επίσης αφού ενισχύουν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές, όπως χθες στη Motor Oil.

Παραμένοντας στις τράπεζες, βλέπουμε πως συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις, αφού όλοι οι αναλυτές έχουν συμφωνήσει ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων και άρα κάνουν αναθεωρήσεις. Χθες ήταν η σειρά της Axia η οποία υποστηρίζει πως οι εκπληκτικές επιδόσεις θα συνεχιστούν ξεπερνώντας τις ομοειδείς της Ευρώπης. Έτσι δίνει τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ, για την Eurobank επίσης τα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ, για την Εθνική τα 7,2 ευρώ από 5,5 ευρώ και για την Πειραιώς τα 3,4 ευρώ από 3,1 ευρώ.

Η Τεχνική Ολυμπιακή γύρισε σελίδα πριν μερικά χρόνια πουλώντας το Πόρτο Καρράς και αφαιρώντας από πάνω της τον κίνδυνο χρεοκοπίας λόγω των δανείων. Σήμερα, μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα η συναλλαγή και να μένουν κάποιες εκκρεμότητες που ίσως λυθούν με το τελευταίο πόρισμα που θα βγει τέλος Ιουλίου, έχει όμως γυρίσει σελίδα και βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Αγόρασε ποσοστά σε πλοία μεταφοράς container όταν οι τιμές ήταν στον «πάτο» και σήμερα απολαμβάνει υπεραξίες από την αποτίμηση, ενώ περιμένει καλύτερη κερδοφορία λόγω των υψηλότερων ναύλων.

Η διοίκηση, ενημερώνοντας τους αναλυτές, ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις σε πλοία και ακίνητα με στόχο να έχουν απόδοση 10% επί των ιδίων κεφαλαίων. Μέρισμα θα δώσει μόνο όταν έχει υπερβάλλουσα ρευστότητα, αλλά με βάση τις επενδύσεις που σχεδιάζει στα ακίνητα μάλλον θα αργήσει.

Έχει αποκτήσει μία βίλα στο Ψυχικό που θέλει να πουλήσει προς 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, έχει πάρει ακίνητο στη Βάρη που θα το νοικιάσει και έχει στη Βούλα έκταση που θέλει να χτίσει 7.000 τ.μ. με ένα ύψος επένδυσης 20 εκατ. ευρώ. Επίσης πρόσφατα κέρδισε διαγωνισμό για χαρτοφυλάκιο 186 ακινήτων εκ των οποίων το 80% είναι στην Αττική.

Από την άλλη δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το γεγονός πως η διοίκηση σταμάτησε τις αγορές ιδίων γιατί είδε σημαντική άνοδο στην αγορά και περιμένει διόρθωση. Όμως, η μετοχή, σύμφωνα με κάποια στελέχη της αγοράς που την παρακολουθούν, θεωρείται χαμηλή συγκρινόμενη με τα μετρητά που έχει και τα περιουσιακά στοιχεία.

Μειωμένο τζίρο και κέρδη περιμένει η Έλαστρον για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει. Στους πρώτους πέντε μήνες πάντως καταγράφεται αύξηση του όγκου των πωλήσεων 5%, αλλά με χαμηλότερες τιμές. Η εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις και στη μεταλλουργική δραστηριότητα, έχοντας μεγαλώσει αποθήκες και αποκτήσει νέα μηχανήματα, αλλά και στον κλάδο θερμοκηπίων κατασκευάζοντας άλλα 150 στρέμματα σκεπασμένης καλλιέργειας. Θέλει να επενδύσει και στις ΑΠΕ, αλλά κοιτάζει και για εξαγορές τόσο στη βασική της δραστηριότητα ή και αλλού.

Θα θυμίσουμε πως τα κέρδη ύψους 11,6 εκατ. ευρώ που είχε το 2022 περιλάμβαναν και κάποια έκτακτα από την πώληση ακινήτου με υπεραξία. Πάντως, στον κλάδο της, είναι από τις πλέον νοικοκυρεμένες (χαμηλός καθαρός δανεισμός) και η αποτίμηση των 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί ως χαμηλή ακόμα και με τα μειωμένα κέρδη.

 Η Άβαξ είναι μία μετοχή από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που εσχάτως σκαρφάλωσε υψηλότερα και πάνω από τα 1,10 ευρώ. Οι κατασκευές είναι στο επίκεντρο εδώ και μήνες και η πώληση περιουσιακών στοιχείων που έκανε η συγκεκριμένη, τη βοήθησε να μειώσει τον τραπεζικό της δανεισμό, ενώ αναλαμβάνει συνεχώς νέα έργα αυξάνοντας το ανεκτέλεστο.

Οι επενδυτές επιβραβεύουν τις κινήσεις που έγιναν, αλλά και το γεγονός ότι εμφάνισε κέρδη και θα δώσει μετά από 12 χρόνια μέρισμα. Επαγγελματίες της αγοράς που παρακολουθούν τον κλάδο τονίζουν πως θα πρέπει να συνεχίσουν οι επενδυτές να παρακολουθούν από κοντά τις εταιρείες, γιατί ίσως οι επιχειρηματικές ειδήσεις να μην έχουν ολοκληρωθεί.

Από την άλλη υπάρχουν και άλλοι κλάδοι στο ελληνικό χρηματιστήριο που έχουν μικρομεσαίες που πρωταγωνιστούν. Δεν μπορεί να μη σχολιάσει κάποιος τα νέα ιστορικά υψηλά της Profile και τις μεγάλες εντολές αγοράς που βλέπουμε εδώ και μήνες και έχουν φέρει την αποτίμηση της εισηγμένης κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Μαζί τις ενισχύουν αποτιμήσεις και άλλες μικρές του κλάδου η Performance και η Entersoft. Και ο κλάδος των ακινήτων έδειξε διάθεση για βελτίωση αποτιμήσεων με την Premia μετά από καιρό να κινείται και πάλι προς τα 1,30 ευρώ.

Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης του χαλκού, η οποία θα πυροδοτήσει σημαντική άνοδο της τιμής του, σύμφωνα με τους αναλυτές της συγκεκριμένης αγοράς, αποτελεί και τη βασική αιτία της στρατηγικής επένδυσης, ύψους 60 εκατ. δολαρίων που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) στην Ελληνικός Χρυσός και στη μητρική της Eldorado Gold Corporation.

Ο χαλκός αποτελεί ένα στρατηγικό μέταλλο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Η σημασία του χαλκού είναι κρίσιμη για πολλές εφαρμογές στην οικονομία και η ζήτησή του θα αυξηθεί με τη στροφή που γίνεται σε όλο τον κόσμο προς τα ηλεκτρική οχήματα, αλλά και τις εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και οι δύο αυτοί τομείς απαιτούν μεγάλες ποσότητες του μετάλλου.

Η επένδυση αυτή θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση σε 6.269.231 μετοχές της Eldorado Gold, οι οποίες θα εκδοθούν για την EBRD. Τα έσοδα της ιδιωτικής τοποθέτησης θα επενδυθούν στο έργο των Σκουριών στη Βόρεια Ελλάδα.

Εκτός από τα αναμενόμενα έσοδα, η ανάπτυξη των Σκουριών θα δημιουργήσει σε βάθος χρόνου περί τις 1.400 σταθερές θέσεις εργασίας και 800 πρόσθετες από τον κατασκευαστικό έργο. Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δημιουργήσει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει φορολογικά έσοδα ύψους 2 δισ. δολαρίων για το ελληνικό δημόσιο.

Συνεχίζεται η κινητικότητα στον τομέα των εταιρειών πληροφορικής, οι οποίες μέσω εξαγορών και επενδύσεων προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους ενόψει των μεγάλων έργων υποδομής της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Epsilon Net προέβη στην εξαγορά του 60% της Diginet EE, έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Η Diginet εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, διανομή και τεχνική υποστήριξη σύγχρονων φορολογικών και ταμειακών συστημάτων.

Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία η Epsilon Net πραγματοποίησε εννέα εξαγορές, συνολικά, και κατάφερε να αυξήσει το μέγεθος της κατά τέσσερις φορές με την κεφαλαιοποίησή της να φθάνει τα 430 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγορές στον τομέα της Πληροφορικής αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς και η Entersoft, πρόσφατα, είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της να συνεχίσει τις εξαγορές μικρότερων εταιρειών, ενώ ετοιμάζεται και για το λανσάρισμα νέων προϊόντων επιχειρηματικού λογισμικού.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και η εισηγμένη Quest Συμμετοχών προέβη στην εξαγορά της εταιρείας Έπαφος Συστήματα Πληροφορικής έναντι 2,47 εκατ. ευρώ, η οποία δραστηριοποιείται στην δημιουργία λογισμικού για εκπαιδευτήρια.

Οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη μπορεί να οδεύουν προς άτακτη πτώση καθώς τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων καθιστούν την αγορά στέγης μη προσιτή για τα νοικοκυριά και μη ελκυστική για τους επενδυτές, σύμφωνα με την έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα από τα ρίσκα στα οποία εστιάζει η έκθεση μαζί με τον κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού, εξέλιξης που θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και κατά συνέπεια τις τράπεζες.

Η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιούλιο πέρυσι σε μια προσπάθεια να δαμάσει τον πληθωρισμό και φαίνεται ότι θα συνεχίσει την πολιτική αυτή το επόμενο διάστημα. Η επίπτωση της μεγαλύτερης αύξησης του κόστους χρήματος των τελευταίων δεκαετιών μόλις αρχίζει να γίνεται αισθητή στην αγορά κατοικίας που αναπτύχθηκε δυνατά τη δεκαετία της φθηνής χρηματοδότησης.

«Μια πτώση των τιμών μπορεί να γίνει άτακτη καθώς η άνοδος των επιτοκίων στα νέα στεγαστικά δάνεια κάνει τις κατοικίες μη προσιτές και αυξάνει το βάρος εξυπηρέτησης στα υπάρχοντα δάνεια, ιδιαίτερα στις χώρες όπου κυριαρχούν τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου» αναφέρει η ΕΚΤ. Η έκθεση δεν κατονόμασε τις χώρες, αλλά με βάση τα στατιστικά της έκθεσης οι χώρες αυτές είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και οι χώρες της Βαλτικής.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι περιοχές όπου υπήρξε μεγάλη τοποθέτηση θεσμικών επενδυτών σε οικιστικά ακίνητα μπορεί να χτυπηθούν αν υπάρξει απόσυρση κεφαλαίων. Τέτοιες περιοχές είναι το Βερολίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη, η Λισαβώνα και το Δουβλίνο.

Την Τρίτη εγκαινιάστηκε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Γαλλίας από την εταιρεία Automotive Cells Company, μία κοινοπραξία μεταξύ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes Benz (MBG XETRA), της γαλλο-ιταλο-αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis (STLA NYSE) και της γαλλικής ενεργειακής επιχείρησης Total Energies (TTE PARIS).

Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη Billy – Berclau στα βόρεια της χώρας κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Η παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου αναμένεται να αρχίσει μετά το καλοκαίρι με αρχική παραγωγική δυναμικότητα 13 GWh, η οποία αναμένεται να φθάσει τελικά τα 40 GWh μέχρι το 2030 όταν θα είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία. Σύμφωνα με το Reuters, τότε το εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει μπαταρίες για 500.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Τα εγκαίνια του εργοστασίου, στα οποία παρευρέθηκε ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Bruno Lemaire μαζί με τους συναδέλφους του των υπουργείων ενεργειακής μετάβασης και βιομηχανίας σηματοδοτούν το ξεκίνημα μίας πολύ φιλόδοξης προσπάθειας της Γαλλίας που αποτελεί μέρος της πολιτικής της «reindustrialization» του προέδρου Μακρόν. Όπως διαβάζουμε στο france24.com, η κυβέρνηση της χώρας, σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, ελπίζουν πως θα καταφέρουν να μετατρέψουν την περιοχή Hauts-de-France στην γαλλική «Battery Valley» κατά τα πρότυπα της αμερικανικής Silicon Valley.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η κυβέρνηση της χώρας και οι τοπικές αρχές έχουν συνεισφέρει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο Ευρώ, δηλαδή περίπου το 50% του κόστους ανέγερσης του εργοστασίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, στις αρχές του 2025 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο της σινο-ιαπωνικής κοινοπραξίας AESC-Envision στην πόλη Douai, όπου θα κατασκευάζονται μπαταρίες για την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault (RNO PARIS).

Στα μέσα του 2025 αναμένεται και η έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου της γαλλικής νεοφυούς εταιρείας Verkor, κοντά στην πόλη της Δουνκέρκης. Την ίδια πόλη έχει διαλέξει και η ταϊβανέζικη ProLogium για το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο μπαταριών, το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

Εκτός από τους Γάλλους επισήμους, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ανώτατα διοικητικά στελέχη των μελών της κοινοπραξίας Automotive Cells Company, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis Carlos Tavares και ο ομόλογός του της Mercedes Benz Ola Källenius. Στο περιθώριο της εκδήλωσης και οι δύο μίλησαν στους δημοσιογράφους.

Ανάμεσα στα άλλα, μίλησαν και για το θέμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα και το ζήτημα του προστατευτισμού. Όπως παρατήρησε το Bloomberg, παρά το γεγονός πως οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συνεργάζονται στενά για την παραγωγή μπαταριών, έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις εισαγωγές στην Ε.Ε. των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο Tavares δήλωσε πως είναι πολύ λογικό να στηριχθεί η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς βρίσκεται πίσω από την κινεζική στον τομέα της κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τουλάχιστον μέχρι οι ευρωπαίοι να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Αντίθετα, ο Källenius είπε πως μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών βιομηχανιών απέναντι στις κινεζικές εισαγωγές δεν έχουν πολύ νόημα, καθώς δεν πρόκειται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ενδιαφέρουσα η αντίθεση, αλλά αν κάποιος λάβει υπόψη του το γεγονός πως η Stellantis έχει ελάχιστη παρουσία στην Κίνα σε σχέση με την Mercedes Benz, εύκολα καταλαβαίνουμε τι έχει να χάσει η μία και τι η άλλη εταιρεία στην περίπτωση που χαλάσουν πολύ οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.