7 Ιουν 2023

Σταματήστε να αγχώνεστε για την ΑΙ και αρχίστε να δουλεύετε πάνω σε αυτή, λέει δισεκατομμυριούχος | Moneyreview.gr

Σταματήστε να αγχώνεστε για την ΑΙ και αρχίστε να δουλεύετε πάνω σε αυτή, λέει δισεκατομμυριούχος | Moneyreview.gr

Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη και να ξεκινήσουν να χτίζουν ασταμάτητα πάνω σε αυτή, τονίζει ο Marc Andreessen, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, επενδυτής και μηχανικός λογισμικού. 

Ο Andreessen δημοσίευσε ένα έγγραφο σχεδόν 7.000 λέξεων σχετικά με τις απόψεις του για την τεχνητή νοημοσύνη, τους κινδύνους που εγκυμονεί και τις ρυθμίσεις που πιστεύει ότι απαιτεί. 

Προσπαθώντας να καταστείλει όλες τις πρόσφατες συζητήσεις περί «καταστροφικής τεχνητής νοημοσύνης», παρουσιάζει αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια υπερβολικά ιδεαλιστική προοπτική των συνεπειών, σύμφωνα με το CNBC.

Μην φοβάστε, δεν πρόκειται να ζωντανέψει περισσότερο από μία τοστιέρα 
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει συναίσθηση, λέει, παρά το γεγονός ότι η ικανότητά της να μιμείται την ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να ξεγελάσει μερικούς να πιστεύουν το αντίθετο. Εκπαιδεύεται στην ανθρώπινη γλώσσα και βρίσκει πρότυπα υψηλού επιπέδου σε αυτά τα δεδομένα.

«Η AI δεν έχει επιθυμίες, δεν έχει στόχους, δεν θέλει να σας σκοτώσει, γιατί δεν είναι ζωντανή», έγραψε. «Και η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μηχανή – δεν πρόκειται να ζωντανέψει περισσότερο από όσο θα ζωντανέψει η τοστιέρα σας».

Το χρώμα της σκοπιμότητας της κινδυνολογίας μοιάζει με αυτό του δολαρίου 
Ο Andreessen γράφει ότι επικρατεί μία καταστροφολογία και κινδυνολογία στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή. Χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα, πιθανότατα αναφέρεται σε ισχυρισμούς από κορυφαίους ηγέτες της τεχνολογίας ότι αυτή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. 

Οι CEOs της τεχνολογίας έχουν κίνητρο να προωθήσουν τέτοιες απόψεις επειδή «θα βγάλουν περισσότερα χρήματα εάν δημιουργηθούν ρυθμιστικοί φραγμοί που σχηματίζουν ένα καρτέλ από την κυβέρνηση, λίγων προμηθευτών τεχνητής νοημοσύνης, που προστατεύονται από νέες startup και ανταγωνισμό ανοιχτού κώδικα», έγραψε ο Andreessen.

Αντί να αναγνωρίζουμε τυχόν τεκμηριωμένους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης στην πραγματική ζωή ο Andreessen ισχυρίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι «ένας τρόπος για να κάνουμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν καλύτερα».

Υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες για παραγωγικότητα, επιστημονικές ανακαλύψεις, δημιουργικές τέχνες και μείωση των ποσοστών θανάτων εν καιρώ πολέμου.

«Οτιδήποτε κάνουν οι άνθρωποι με τη φυσική τους νοημοσύνη σήμερα μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα με την τεχνητή νοημοσύνη», έγραψε. «Και θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις που ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη, από τη θεραπεία όλων των ασθενειών μέχρι την επίτευξη διαστρικών ταξιδιών».

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εμπλακούν δυναμικά 
Παράλληλα γράφει ότι τόσο οι μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όσο και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις «θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν AI όσο πιο γρήγορα και επιθετικά μπορούν» και ότι η τεχνολογία «θα επιταχυνθεί πολύ γρήγορα αν το επιτρέψουμε».

«Οι κυβερνήσεις που εργάζονται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμπλακούν δυναμικά σε κάθε τομέα δυνητικού κινδύνου για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να μεγιστοποιήσουν τις αμυντικές ικανότητες της κοινωνίας», είπε.

Στο ιδεαλιστικό μέλλον του ίδιου του Andreessen, «κάθε παιδί θα έχει έναν δάσκαλο τεχνητής νοημοσύνης που είναι απείρως υπομονετικός, συμπονετικός, γνώστης του αντικειμένου και εξυπηρετικός». Εκφράζει παρόμοια οράματα για το ρόλο της AI ως συνεργάτη για κάθε άτομο, επιστήμονα, δάσκαλο, διευθύνοντα σύμβουλο, κυβερνητικό ηγέτη και ακόμη και στρατιωτικό διοικητή.

moneyreview.gr