21 Απρ 2017

HSBC: Το grand plan των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

HSBC: Το grand plan των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης



Το σχέδιο που θα ακολουθήσουν Ευρώπη και ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναλύει η HSBC σε νέα της έκθεση. Όπως σημειώνει, το ΔΝΤ φαίνεται πιο πρόθυμο να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση. Αυτό θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα βασικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά η ευρωζώνη ίσως πρέπει να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, στις 7 Απριλίου το Eurogroup έστειλε ένα θετικό μήνυμα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Dijsselbloem να λέει ότι "έχουμε μια συμφωνία στα βασικά στοιχεία της πολιτικής" και ότι δεν υπήρχε "ουσιαστικός λόγος να μην επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα" για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.



Όπως έχει σημειώσει η HSBC και σε πρόσφατη έκθεσή της για την Ελλάδα, το ΔΝΤ ήταν το κύριο εμπόδιο, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να βλέπουν τη συμμετοχή του ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι ήταν "αισιόδοξος" σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ, που στο παρελθόν είχαν εκφράσει αμφιβολίες, φάνηκαν πιο ανοικτές στην ιδέα, με τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin να ενθαρρύνει το ΔΝΤ να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομόλογούς. Η τελευταία έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου δείχνει ότι έχει αναγνωρίσει τη δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016, αν και εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες σχετικά με το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Η Christine Lagarde φαίνεται να έχει αποδεχθεί ότι το εύρος της ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος το 2018, όπως επιθυμούσαν οι Ευρωπαίοι, αν και "οι λεπτομέρειες θα πρέπει να αποφασιστούν εκ των προτέρων"

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συζήτηση η συμμετοχή του ΔΝΤ με ένα μικρό ποσό, για ένα έτος, ευθυγραμμιζόμενο με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2018. Ο ESM είπε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότησή του για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, καθώς η Ελλάδα ενδέχεται να μην χρειαστεί το πλήρες που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015.

Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει τις λειτουργίες του ΔΝΤ στο εγγύς μέλλον, αν και αυτό σημαίνει πιθανώς ότι θα συμβεί μετά το τρέχον πρόγραμμα και τις γερμανικές εκλογές.

Το grand plan

Έτσι το μεγάλο σχέδιο φαίνεται να είναι το εξής: Η ευρωζώνη διευκρινίζει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προτίθενται να αναλάβει μέχρι στο τέλος του προγράμματος για να εξασφαλίσει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Στη συνέχεια, το ΔΝΤ συμφωνεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης και την ίδια στιγμή ο ESM αγοράζει τα 14 δισ. ευρώ που εξακολουθούν να εκκρεμούν από το ΔΝΤ (το οποίο αποτελεί καθαυτό μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένων των υψηλότερων τόκων που χρεώνει το ΔΝΤ).

Οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ θα αποδώσουν περισσότερη σαφήνεια, αλλά εάν επιβεβαιωθούν, αυτές οι εξελίξεις τότε η Ελλάδα θα λάβει το "πράσινο φως" στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22 Μαΐου, εγκαίρως για να καλύψει η χώρα την αποπληρωμή των 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Ελευθερία Κούρταλη