Σημαντική άνοδο έχουν σημειώσει φέτος οι μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης, με τον σχετικό δείκτη να έχει κερδίσει 43% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Επιπλέον, οι μετοχές της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν υπεραποδώσει κατά τα τελευταία χρόνια έναντι του Γενικού Δείκτη (ιδίως λόγω της υποαπόδοσης του τραπεζικού κλάδου), ενώ κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται τόνωση του όγκου των συναλλαγών σ’ αυτές, αμβλύνοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που συχνά τους καταλογίζουν οι αναλυτές.
Σε κάθε περίπτωση, σειρά «small caps» έχουν βρεθεί σήμερα και πάλι στη… χρηματιστηριακή μόδα και ένα από τα ζητούμενα είναι το αν από θεμελιώδη άποψη είναι «φτηνά» ή «ακριβά».
Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να εντάξει όλες τις μετοχές στην ίδια κατηγορία (το αντίθετο, κάθε εισηγμένη αποτελεί μια διαφορετική επενδυτική περίπτωση) ωστόσο το Euro2day.gr παραθέτει σήμερα οικονομικές επιδόσεις και δείκτες, ενδεικτικά (με αλφαβητική σειρά), για 15 τίτλους της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
AS Company ΑΣΚΟ -1,59%: Εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του παιχνιδιού, είναι κερδοφόρος και διαθέτει αρνητικό καθαρό δανεισμό (διαθέσιμα μεγαλύτερα των τραπεζικών υποχρεώσεων). Διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E και σαφώς κάτω από τη λογιστική της αξία. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κλάδου (λιγότερες γεννήσεις, υποκατάσταση από ηλεκτρονικά παιχνίδια) και της οικονομίας (μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα) ωστόσο ενισχύει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της και επιδιώκει να τονώσει την εκτός Ελλάδας παρουσία της. Φέτος αποφάσισε την διανομή 0,04 ευρώ στους μετόχους.
Autohellas: Μετοχή με μονοψήφιο P/E, που διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τη λογιστική της αξία. Η εισηγμένη ευνοείται από την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, αλλά και από τη σταδιακή ανάπτυξη των εκτός Ελλάδας δραστηριοτήτων της. Κατά τα τελευταία χρόνια προχωρεί διανομές χρημάτων στους μετόχους της (έδωσε στις αρχές του έτους 0,85 ευρώ).
Flexopack: Χαρακτηριστικά εξωστρεφής όμιλος που δραστηριοποιείται στο χώρο των πλαστικών. Η μετοχή διαπραγματεύεται με ελαφρά διψήφιο P/E, λίγο πάνω από τη λογιστική της αξία. Έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό και για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της κατά την τελευταία διετία δεν έχει μοιράσει μετρητά στους μετόχους της.
Paperpack: Εταιρεία που απευθύνεται στην εγχώρια αγορά, αλλά καταφέρνει να αντιμετωπίζει με επιτυχία την κρίση. Η μετοχή διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E (πάνω από τη λογιστική της αξία) και ικανοποιητική μερισματική απόδοση, την ώρα που ο δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» κυμαίνεται σε σαφώς ελκυστικά επίπεδα.
Έλαστρον: Η εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα. Με αρκετά ικανοποιητική ρευστότητα, πέρυσι επανήλθε στην κερδοφορία και όλα δείχνουν πως είχε ένα πολύ καλό πρώτο φετινό τρίμηνο (ευνοϊκή πορεία τιμών μετάλλου). Η μετοχή διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία και θα μπορούσε να σημειώσει πολύ υψηλότερη κερδοφορία κατά τα επόμενα χρόνια, αν η χώρα μπορούσε να προσελκύσει μεγαλύτερου ύψους επενδύσεις. Δεν αναμένεται φέτος κάποια χρηματική διανομή προς τους μετόχους.
ΕΛΙΝΟΙΛ: Η εισηγμένη διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E, καλό δείκτη ρευστότητας και σαφώς κάτω από τη λογιστική της αξία. Αναμφίβολα επηρεάζεται φέτος αρνητικά από την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και από το χαμηλότερο ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Από την άλλη πλευρά πάντως, η αναμενόμενη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού θα επιδράσει θετικά στη συνέχεια. Πέρυσι η εισηγμένη είχε ξαφνιάσει το επενδυτικό κοινό διανέμοντας κέρδη προηγούμενων χρήσεων (0,16 ευρώ), ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει κάποια χρηματική διανομή για φέτος.
ΕΛΤΕΧ Άνεμος: Το P/E της μετοχής είναι ελαφρά διψήφιο, πλην όμως με βάση το υλοποιούμενο επενδυτικό πρόγραμμα, αναμένεται σταδιακή αύξηση της συνολικής ισχύος των μονάδων της εισηγμένης (ιδίως από το 2018). Ο τίτλος διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική του αξία, ενώ δεν αναμένεται για φέτος διανομή μετρητών προς τους μετόχους.
ΕΛΤΟΝ Χημικά: Όμιλος με ικανοποιητικούς δείκτες ρευστότητας, που διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική τους αξία και με ένα δείκτη P/E γύρω στο 12. Για φέτος, αύξηση αναμένεται να καταγράψει το τμήμα των εκτός Ελλάδας δραστηριοτήτων του, ενώ αντίθετα δεν αναμένονται αξιοσημείωτα πράγματα στην εσωτερική αγορά λόγω της κρίσης. Κατά τη διετία 2015-2016 δεν υπήρξε χρηματική διανομή προς τους μετόχους, πράγμα που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο για φέτος.
Ευρωπαϊκή Πίστη: Δεν είναι βέβαιο ότι τα φετινά κέρδη θα πιάσουν τα περυσινά, που είχαν ενισχυθεί από έκτακτους παράγοντες. Η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία πάντως, αναπτύσσεται λειτουργικά, διαπραγματευόμενη με σαφώς μονοψήφιο P/E, κάτω από τη λογιστική της αξία, ενώ ο τραπεζικός της δανεισμός είναι μηδενικός.
Ικτίνος Μάρμαρα: Έντονα εξαγωγικός Όμιλος που διαπραγματεύεται στο ΧΑ κάτω από τη λογιστική του αξία. Το P/E είναι υψηλό διψήφιο, ωστόσο τα κέρδη του 2016 επηρεάστηκαν αρνητικά από τη λογιστική απομείωση ύψους 1,05 εκατ. της θυγατρικής ΙΔΕΗ (πιθανολογείται ότι θα πουληθεί, πράγμα που θα περιορίσει περαιτέρω το δανεισμό). Φέτος, ήδη ξεκίνησε η διανομή 0,03 ευρώ ανά μετοχή και θα ακολουθήσει άλλη μία (0,04 ευρώ) στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Κανάκης: Εταιρεία που έχει εκπλήξει για τη σταθερότητα των αποτελεσμάτων της. Η μετοχή διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E, κοντά στο ύψος της λογιστικής αξίας, διαθέτοντας θετικό καθαρό ταμείο. Φέτος, η εισηγμένη θα διανείμει 0,07 ευρώ ανά μετοχή (0,11 ευρώ πέρυσι).
Καράτζης: Ο εξαγωγικός βιομηχανικός Όμιλος δραστηριοποιείται παράλληλα στους κλάδους των ξενοδοχείων και της ενέργειας (ΑΠΕ και πρόσφατα η εταιρεία εμπορίας ΚΕΝ). Διαπραγματεύεται με ελαφρά μονοψήφιο P/E, κάτω από τη λογιστική του αξία και με πολύ καλούς δείκτες ρευστότητας. Πέρυσι, δεν διανεμήθηκαν μετρητά στους μετόχους, πράγμα που φαίνεται να επαναλαμβάνεται και φέτος.
ΚΡΙ-ΚΡΙ: Παρά την υποχώρηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, η σερραϊκή βιομηχανία κερδίζει μερίδια ενώ παράλληλα ανεβάζει τις εξαγωγές της στο γιαούρτι, πράγμα που αναμένεται να επαναληφθεί και κατά τη φετινή χρονιά. Όμιλος με άριστη ρευστότητα, που διαπραγματεύεται με ελαφρά διψήφιο P/E. Φέτος, προτίθεται να διανείμει στους μετόχους 0,09 ευρώ ανά τίτλο.
Μοτοδυναμική: Η γνωστή εμπορική εταιρεία (Yamaha, Porsche) κατάφερε πέρυσι να υπερδιπλασιάσει την κερδοφορία της, ενώ για φέτος μια νέα βελτίωση κύκλου εργασιών και κερδών δείχνει να είναι το πιθανότερο σενάριο (βλέπε εκτιμήσεις του management). Μονοψήφιο P/E για τη μετοχή, που διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία. Φέτος θα υπάρξει διανομή μετρητών (επιστροφή κεφαλαίου) ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή.
Μύλοι Κεπενού: Η αχαϊκή εταιρεία διαπραγματεύεται με σαφώς μονοψήφιο P/E και πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία. Στα αξιοσημείωτά της η ισχυρή ρευστότητα. Εδώ και πολλά χρόνια διανέμει χρήματα στους μετόχους, ωστόσο δεν υπάρχει για φέτος (μέχρι τώρα τουλάχιστον) κάποια σχετική ανακοίνωση.
Πλαστικά Θράκης: Έντονα εξαγωγικός Όμιλος, που διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E και κοντά στη λογιστική του αξία. Διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και έχοντας υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις κατά την τελευταία διετία, έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει μελλοντικά τις οικονομικές του επιδόσεις. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, δεν αναμένεται χρηματική διανομή στους μετόχους.