5 Μαΐ 2017

Υπό έρευνα οι εξαγωγές πετρελαίου του ΟΠΕΚ

Υπό έρευνα οι εξαγωγές πετρελαίου του ΟΠΕΚ



Καθώς οι τιμές του πετρελαίου «μαραζώνουν» κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι, οι traders που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας αρχίζουν να ρίχνουν τις ευθύνες σε έναν υπαίτιο που προηγούμενα είχε αγνοηθεί: τις εξαγωγές.

Παρά τον περιορισμό που ο ίδιος ο ΟΠΕΚ επέβαλε στην παραγωγή του, οι εξαγωγές του καρτέλ έχουν υποχωρήσει λιγότερο απ’ ότι υπαινίσσονται οι μειώσεις στην παραγωγή.


Αναλυτές της Morgan Stanley υπογραμμίζουν πως, αν και ο ΟΠΕΚ έχει πιάσει το στόχο του περικόπτοντας παραγωγή μέχρι και 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα και υποστηρίζοντας την αγορά, στοιχεία για τις θαλάσσιες αποστολές δείχνουν πως οι εξαγωγές του Οργανισμού έχουν υποχωρήσει κατά λιγότερο από ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αρχή του έτους.

Η συμβουλευτική εταιρία Energy Aspects ασπάζεται αυτή την άποψη, επιχειρηματολογώντας πως η απόκλιση μεταξύ της παραγωγής και των εξαγωγών του καρτέλ κινδυνεύει να θεωρηθεί «υποκρισία» από μια αγορά που τώρα τελευταία χάνει ραγδαία την εμπιστοσύνη της στον Οργανισμό.

Αναλυτές της Energy Aspects επισημαίνουν πως στοιχεία από τα δεξαμενόπλοια καταδεικνύουν ότι οι εξαγωγές του ΟΠΕΚ έχουν μειωθεί το πολύ κατά 800.000 βαρέλια/ημέρα μέχρι στιγμής το 2017, καθώς κάποια μέλη έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο που έχει χαθεί από τις μειώσεις παραγωγής, από αργό που είχαν στα αποθέματα, ή έχουν «απελευθερώσει» βαρέλια για εξαγωγή διότι κάνουν συντήρηση στα εγχώρια διυλιστήρια.

Τα σχετικά υψηλά επίπεδα των εξαγωγών είναι πιθανό να βρεθούν υπό εξονυχιστικό έλεγχο όταν οι υπουργοί των μελών του ΟΠΕΚ συναντηθούν στις 25 Μαΐου, οπότε και θα αποφασίσουν το αν θα παρατείνουν την συμφωνία τους για άλλους έξι μήνες.

Τη στιγμή που η συνέχιση της συμφωνίας φαίνεται πως κοντεύει να κλειδώσει, με υπουργούς από χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία να συμφωνούν ευρέως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για σύσφιξη της αγοράς, τα επίπεδα των εξαγωγών ενδέχεται να εγείρουν εντάσεις μεταξύ ενός συνόλου κρατών που έχει παλέψει να διατηρήσει τη συνοχή του στη διάρκεια μιας βουτιάς σχεδόν τριών ετών στο πετρέλαιο.

Ένας απεσταλμένος του ΟΠΕΚ από κράτος του Κόλπου ανέφερε πως παραμένει σίγουρος ότι η εξισορρόπηση που προσπαθεί να επιτύχει το καρτέλ «πλησιάζει», όμως παραδέχθηκε ότι «ο αντίκτυπος των μειώσεων της παραγωγής θα καθυστερήσει να ‘’φανεί’’ στις εξαγωγές».

Ο Paul Horsnell, αναλυτής στην Standard Chartered, τόνισε πως είναι σημαντικό να μη δοθεί υπερβολική σημασία στην απόκλιση, καθώς υπάρχει πάντα μια «φυσική διαφοροποίηση» μεταξύ των επιπέδων παραγωγής και εξαγωγών.

«Η μείωση ενός βαρελιού από την παραγωγή δεν ισούται απαραίτητα με άμεση αφαίρεση ενός βαρελιού από τις εξαγωγές», εξήγησε ο κ. Horsnell, εστιάζοντας στην εγχώρια ζήτηση. «Οι μειώσεις του ΟΠΕΚ εξελίσσονται στη διάρκεια τριμήνων, ενώ η αίσθηση στην αγορά εξελίσσεται σε μέρες ή εβδομάδες».

Την Τρίτη, το Brent «έκλεισε» στα 50,46 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδά του από την ημέρα πριν ο ΟΠΕΚ συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή, στα τέλη Νοεμβρίου. Οι τιμές ανέκαμψαν ελαφρώς την Τετάρτη σχεδόν στα 51 δολάρια το βαρέλι, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, εγείροντας ελπίδες πως οι περικοπές επιτέλους αρχίζουν να γίνονται αισθητές.

Αναλυτές και traders τονίζουν ότι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα επιταχύνουν την πτώση τους το δεύτερο μισό αυτού του χρόνου, παρά την ανάκαμψη στην αμερικανική παραγωγή αργού. Τα επίπεδα εξαγωγών του ΟΠΕΚ μπορεί επίσης να ελαττωθούν σταδιακά, καθώς τα διυλιστήρια «επιστρέφουν» μετά τη συντήρηση.

Ο αναλυτής της Morgan Stanley, Martijn Rats, που συνέταξε την έκθεση για τις εξαγωγές, ανέφερε πως σύμφωνα με πρόωρες ενδείξεις, η φόρτωση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως οι πωλήσεις από υπάρχοντα αποθέματα περιορίζονται.

«Οι εισαγωγές και οι αφίξεις πρέπει να αρχίσουν να αντανακλούν τις πρόσφατες μειώσεις στη φόρτωση», εκτίμησε ο κ. Rats. «Προσδοκία μας παραμένει το ότι η εξισορρόπηση το 2017 θα φέρει ουσιαστικές μειώσεις στα αποθέματα».