Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να έχει στα χέρια της την πλήρη συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο ελληνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια τα μέτρα για το χρέος προκειμένου να μπορέσει να εξετάσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Αυτό που χρειάζεται είναι θετικό κλείσιμο των διαπραγματεύσεων. Καλωσορίζουμε τη συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement), λυπούμαστε για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πιο σαφής καθορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Επισήμανε ακόμα ότι η ΕΤΚ θα διενεργήσει την ανάλυση της για το ελληνικό χρέος με πλήρη ανεξαρτησία και η ανάλυση θα πρέπει να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
"Πρώτα θα πρέπει να έχουμε πλήρη συμφωνία και μετά μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο", τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Σε ερώτηση εξάλλου τι θα συμβεί εάν ένα κράτος της Ευρωζώνης αναδιαρθρώσει το χρέος του ο Draghi απάντησε "κοιτάξτε την Ελλάδα", ενώ απέρριψε τις ανησυχίες ότι υπάρχει διαμερισμός του κινδύνου στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους πέφτει κυρίως στην εθνική κεντρική τράπεζα και όχι συνολικά στο Ευρωσύστημα.
Η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων
Την πεποίθηση του ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi στην εισαγωγική του ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης βελτιώνονται και οι καθοδικοί κίνδυνοι υποχωρούν.
"Τα θετικά αυτά σημάδια ωστόσο δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη για ισχυρότερη και υψηλότερη οικονομική ανάπτυξης", δήλωσε ο Draghi και πρόσθεσε. "Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται υψηλότερη ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Και αυτό απαιτεί καινοτομία. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικής σημασίας για να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία και ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που προσαρμόζεται ανάλογα. Πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή".
"Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να ευημερεί, πρέπει να αναβαθμίσουμε το θεσμικό πλαίσιο", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. "Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την καινοτομία όταν είναι ανάγκη".