17 Μαΐ 2017

Lamda: Εξαγορές και ΧΑ «βλέπει» η θυγατρική των Malls

Lamda: Εξαγορές και ΧΑ «βλέπει» η θυγατρική των Malls



Τη ραγδαία ανάπτυξή της μέσα από απορροφήσεις και εξαγορές εμπορικών ακινήτων λιανικής πώλησης, θα επιδιώξει η υπό σύσταση κοινή εταιρεία της Lamda Development ΛΑΜΔΑ +0,83% και της Varde Partners. Στόχος είναι το ενεργητικό της να εκτιναχθεί από τα 330 εκατ. στο 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και μεσοπρόθεσμα να εισέλθει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Όπως υποστήριξαν ο διευθυντής χρηματοοικονομικών της Lamda Αλέξανδρος Κοκκίδης και ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης Βασίλης Μπαλούμης, είναι θέμα λίγου χρόνου η ολοκλήρωση του deal με την Varde Partners, σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία όπου η Lamda θα εισφέρει τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos και η Varde Partners μετρητά, προκειμένου να αποκτήσει το 32% αυτής.


Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σειρά επιθετικών κινήσεων της νέας εταιρείας, στην οποία θα εισφερθεί το 50% του «The Mall» από την πλευρά της Lamda, ενώ επίσης προγραμματίζονται και άλλων ειδών ενισχύσεις από την Varde Partners, όπως συμμετοχή σε ΑΜΚ με μετρητά, ή ακίνητα. Στόχος είναι το ενεργητικό της εταιρείας να εκτιναχθεί στο 1,5 δισ. ευρώ και να εισαχθεί αυτόνομα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Lamda, θα προσφέρονται δύο μετοχικές επιλογές, κάθε μία εκ των οποίων θα απευθύνεται σε άτομα με διαφορετικό επενδυτικό προφίλ. «Μπορούμε να πούμε ότι η Lamda θα χωριστεί σε δύο τμήματα, αλλά στόχος μας είναι το άθροισμα αυτών θα οδηγεί σε μεγαλύτερο νούμερο από το σημερινό» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στην ουσία το ένα «όχημα» θα απευθύνεται σε όσους επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν σε εμπορικά κέντρα, ενώ αυτό της Lamda (πέρα από τη συμμετοχή του στην εταιρεία των εμπορικών κέντρων) θα επικεντρωθεί σε υπάρχουσες αναπτύξεις (π.χ. Μαρίνα Φλοίσβου, γραφειακοί χώροι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ακίνητα του εξωτερικού τα οποία σταδιακά θα πουληθούν), και κυρίως στο project του Ελληνικού.

«Μπορούμε και αύριο»
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η Lamda είναι σε θέση να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες στο Ελληνικό, υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό δημόσιο θα επιλύσει τα γραφειοκρατικά προβλήματα που απομένουν.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι σε επίπεδο κυβέρνησης, υπάρχει βούληση να προχωρήσει το έργο» δηλώθηκε χαρακτηριστικά, ωστόσο δεν κρύφτηκε η δυσφορία για τις αποφάσεις του δασαρχείου: «Είναι κρίμα. Το συγκεκριμένο τμήμα που χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση περιλαμβάνει στο Master Plan εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο, πεντάστερο ξενοδοχείο, καζίνο και γενικότερα εγκαταστάσεις που μπορούν να προσελκύουν ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο στη χώρα μας. Το Master Plan που έχουμε καταθέσει έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αποφασίσει ότι η έκταση δεν είναι δασική και τώρα το ζήτημα αφορά τις κρατικές αρχές όπως το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικό ΑΕ».

Τέλος, η διοίκηση της Lamda απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε:

• Στην από κοινού εταιρεία με την Varde Partners θα μπορούν ενδεχομένως να συμμετάσχουν και τρίτοι επενδυτές. Στη συγκεκριμένη εταιρεία θα εισφερθεί το 50% του «The Mall» που κατέχει η Lamda ενώ δεν υπήρξε σχόλιο για το άλλο 50% που σήμερα κατέχει η HSBC και για το οποίο μέσα στο 2017 έχει το δικαίωμα πώλησής του (put option).

• Υπάρχει μια αξιοσημείωτη θετική υπεραξία στις ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία (μέση τιμή κτήσης τα 2,5 ευρώ) ωστόσο δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το αν θα πουληθούν ή θα ακυρωθούν.

• Οι λογιστικές απομειώσεις των εύλογων αξιών ήταν πολύ χαμηλότερες το 2016 σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών κέντρων έχει πλέον σταθεροποιηθεί. Εκτιμάται πως όσο μειώνεται κίνδυνος της χώρας, τόσο θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση του ενεργητικού της εταιρείας.

• Υπάρχει η εκτίμηση ότι πλησιάζει ολοένα και περισσότερο η λήψη αδειοδότησης για την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Gοlden Hall.

• Η εμπορική δραστηριότητα των τριών εμπορικών κέντρων μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 δεν κρύβει σημαντικές αλλαγές και αρνητικές εκπλήξεις, παρά τη δυσμενή συγκυρία στο λιανικό εμπόριο.