H εγχώρια αγορά μετοχών σημειώνει κέρδη σχεδόν 30% από τις αρχές του έτους, κέρδη που επιτεύχθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, όταν και δόθηκε το τελικό σήμα ότι η διαπραγμάτευση μπήκε σε διαδικασία ολοκλήρωσης.
Η πιο αισιόδοξη προσέγγιση που επικρατεί πλέον στις τάξεις των επενδυτών είναι όμως εμφανής όχι μόνο στην πορεία της αγοράς μετοχών αλλά και στην πιο «κλειστή» και πιο «σοφιστικέ» αγορά των κρατικών αλλά και των εταιρικών ομολόγων.
Παρά το γεγονός ότι τα εγχώρια ομόλογα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κινήθηκαν σε «ρηχά νερά», τόσο σε όρους μεταβολής τιμών όσο και σε όρους συναλλακτικών αξιών, εντούτοις το δεύτερο τρίμηνο μετρούν ήδη σημαντική άνοδο στις τιμές τους, με ταυτόχρονη μικρή αύξηση στις συναλλαγές τους.
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι φόβοι για την πορεία της εγχώριας οικονομίας μετριάστηκαν αισθητά και οι εγχώριοι ομολογιακοί τίτλοι από την αδράνεια και τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικράτησαν στο πρώτο τρίμηνο μετακινήθηκαν σε πιο ευνοϊκές συνθήκες διαπραγμάτευσης.
Η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων έχει αναζωπυρωθεί το 2017 αφού αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα από την έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Μυτιληναίος, που όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει σημαντική υπερκάλυψη και το επιτόκιο θα κινηθεί πιθανότατα στο κάτω εύρος των εκτιμήσεων σε όρους απόδοσης.
Ταυτόχρονα, εκτός της Μυτιληναίος, προ ημερών, η Sunlight πραγματοποίησε έκδοση 50 εκατ. ευρώ, με την τελική απόδοση των ομολογιών στο 4,25% και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης σε 1.000 ευρώ ανά ομολογία.
Τον Μάρτιο είχε προηγηθεί η πολύ επιτυχημένη έκδοση του ΟΠΑΠ με πενταετή διάρκεια, αξίας 200 εκατ. ευρώ σταθερού επιτοκίου 3,50%, η οποία είναι διαπραγματεύσιμη στο Χ.Α. στις 101 μονάδες βάσης περίπου τις τελευταίες ημέρες.
Αυτές οι εκδόσεις αποτελούν σίγουρα πολύ θετική εξέλιξη συνολικά για την εγχώρια αγορά επενδύσεων. Οι εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων αποτελούν σημαντικό εργαλείο που μπορεί να προσελκύσει επενδυτές που απέχουν συστηματικά από το Χρηματιστήριο όπως οι απλοί αποταμιευτές ή οι κάτοχοι αμοιβαίων κεφαλαίου σταθερού εισοδήματος, ενώ είθισται οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις αγορές να έχουν πολύ μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα από ό,τι οι πιο παραδοσιακοί επενδυτές που συμμετέχουν στην αγορά μετοχών.
Παρότι υπήρξαν και το 2016 δύο μικρότερες εκδόσεις από την MLS και τη Housemarket, το ειδικό βάρος του ΟΠΑΠ αρχικά, της Sunlight αλλά και της Μυτιληναίος πιο πρόσφατα, σε συνδυασμό με το μέγεθος των εκδόσεων, είναι σε θέση να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον θεσμό και να «ανοίξουν» τον δρόμο και σε άλλες εταιρείες να επιχειρήσουν ανάλογα βήματα και κινήσεις.
Η εικόνα στα κρατικά και στα εταιρικά ομόλογα
Την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου, οι πράξεις στην αγορά των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά και οι αποδόσεις μειώθηκαν ανάλογα. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο στις 13 Μαρτίου βρισκόταν στις 77,33 μονάδες βάσης και απόδοση στη λήξη διαμορφωνόταν στο 6,98%, ενώ τώρα είναι διαπραγματεύσιμο στις 87,07 μονάδες βάσης ή υψηλότερα και με 5,56% απόδοση στη λήξη.
Το τριετές, από τις 97,30 μονάδες βάσης και απόδοση στη λήξη 7,91% στα μέσα του Μαρτίου έχει βρεθεί να κάνει πράξεις στις 110 μονάδες βάσης με απόδοση στη λήξη 4,18%. Για την πιο μακρινή έκδοση του ελληνικού strip, την εικοσιπενταετία, από τις 61,93 μονάδες βάσης στα μέσα Μαρτίου και απόδοση στη λήξη 7,39%, κινούμαστε πλέον στα πέριξ των 73 μονάδων βάσης και απόδοση στη λήξη 6,21%. Συνολικά η ελληνική σειρά (GGB Strip) διαμορφώνεται στα επίπεδα των 79,50 μονάδων βάσης από 69 μονάδες βάσης στα μέσα Μαρτίου και 15% υψηλότερα.
Οι εγχώριες εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο έχουν κατά μέσο όρο ανέλθει κατά 4% σε όρους τιμής και η απόδοσή τους (yield) έχει μειωθεί κατά 0,95%, ποσοστά μεταβολής που για τις ομολογιακές αγορές είναι αξιόλογα. Οι συνολικές αξίες που είναι διαπραγματεύσιμες καθημερινά είναι ακόμα σχετικά μικρές, ωστόσο είναι σημαντικό το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες στη διάρκεια του 2017 μπόρεσαν να ανανεώσουν τις ομολογιακές εκδόσεις, πληρώνοντας χαμηλότερα επιτόκια στους επενδυτές, δεδομένης της αβεβαιότητας στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Η μέση απόδοση για τις εκδόσεις των ελληνικών εταιρειών που είναι διαπραγματεύσιμες είναι περίπου στο 3,6% πλέον, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη στον μέσο όρο η έκδοση της Frigoglass, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης και οι ομολογίες αυτές συμμετέχουν σε αυτή.
• Τη μεγαλύτερη αύξηση σε όρους τιμής το δεύτερο τρίμηνο του έτους σημειώνει η έκδοση της Intralot, με λήξη το 2021 και κουπόνι στο 6,75%. Η απόδοση στη λήξη (yield to maturity - YTM) της έκδοσης στις 21/6 ήταν 3,04% και έχει μειωθεί αισθητά από το 6,22% στα μέσα Μαρτίου. Ελαφρώς μικρότερη είναι η άνοδος στη έτερη έκδοση, με κουπόνι 6% και άνοδο στην τιμή 3,5%.
• Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, το ρολάρισμα του ομολογιακού που πέτυχε το 2016 και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας έδωσαν λαβή για σημαντική ανάκαμψη στις τιμές των λήξεων ομολόγων, με τη μείωση των αποδόσεων στο 3,41% για την έκδοση με λήξη το 2021 και στο 3,47% για εκείνη με λήξη το 2019.
• Για τη ΔΕΗ ΔΕΗ +1,30%, η έκδοση με λήξη το 2019 έχει σημειώσει σημαντική ανάκαμψη και διαπραγματεύεται στις 87,15 μονάδες βάσης και με απόδοση στη λήξη στο 14,01% από 83,3 μονάδες βάσης και ΥΤΜ 15,5% στις 13/3.
• Από τις υψηλότερες αυξήσεις σε όρους τιμής σημειώνουν οι εκδόσεις της Folli-Follie Group με λήξη το 2019 και κουπόνι στο 1,75%. Η απόδοση στη λήξη (yield to maturity - YTM) της έκδοσης στις 21/6 ήταν 3,72% και έχει μειωθεί φέτος από το 4,94% στις 13/3.
• Οι ομολογιακές εκδόσεις της Τιτάν λήξης 2019 και 2021 με κουπόνια 4,25% και 3,5% αντίστοιχα ενισχύονται επίσης, αφού η πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων ευνοούν τις προοπτικές της εταιρείας. Οι αποδόσεις στη λήξη κυμαίνονται στο 0,9% και στο 1,6%, αντίστοιχα.
• Οριακές οι μεταβολές στις αποδόσεις στη λήξη εμφανίζουν οι εκδόσεις του ΟΤΕ, με λήξεις το 2018, 2019 και το 2020, με κουπόνια 7,875%, 4,375% και 3,5% αντίστοιχα, με την πτώση των τιμών τους να προσεγγίζει το 1%.
• Το νέο ομόλογο της Motor Oil των 350 εκατ. ευρώ με κουπόνι 3,25%, το οποίο είναι εισηγμένο στην αγορά Global Exchange Market (GEM) του Χρηματιστηρίου της Ιρλανδίας (Irish Stock Exchange), αντικατέστησε την ακριβότερη έκδοση λήξεως 2019 με κουπόνι 5,125%. Η τιμή του είναι 102,4 μονάδες βάσης και ΥΤΜ 2,59%.