Ζημιά πολλαπλών διαστάσεων που επηρεάζει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, από αυτή καθ’ εαυτή την εξόρυξη λιγνίτη, έως την επικείμενη σύνθεση του προς πώληση χαρτοφυλακίου των μονάδων της, υπέστη η ΔΕΗ ΑΕ από την μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη του Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ). Παρήγορο το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, γεγονός που οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση και παύση εργασιών από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της ΔΕΗ.
Σε πρώτη ανάγνωση, στελέχη της επιχείρησης απαριθμούν τις προφανείς ζημιές, που ξεκινούν από τα τέσσερα μηχανήματα εξόρυξης/εκσκαφής, εκτιμώμενης αξίας τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ αν τελικά δεν “ανακτηθούν”, και φτάνουν έως το γεγονός ότι το ορυχείο διαθέτει ακόμη 28-30 εκατ. τόνους κοιτάσματος λιγνίτη, που προοριζόταν για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δύο μονάδων ΑΗΣ της περιοχής Αμυνταίου. Αν επιχειρηθεί μια προσπάθεια αποτίμησης της αξίας του λιγνίτη, που με κυμαινόμενη τιμή, έστω 20 ευρώ ο τόνος, αποτιμάται συνολικά σε περίπου 500-600 εκατ. ευρώ. Ουδείς ωστόσο είναι σε θέση να προβλέψει το ακριβές μέγεθος της ζημιάς. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο έχει κατακερματισθεί το κοίτασμα. Πάντως, επειδή η επιφάνεια ολίσθησης είναι συνήθως περί τα 20μ κάτω από το δάπεδο του κοιτάσματος και παράλληλα υπήρξε επίσης ρευστοποίηση των υλικών με αποτέλεσμα την μετακίνησή των σε μεγάλες αποστάσεις και την διάλυσή των, οι πιθανότητες ανάκτησης έστω και μέρους του κοιτάσματος είναι πολύ περιορισμένες.
Περαιτέρω, για όσο διάστημα παραμένει κλειστό το ορυχείο, τίθενται εκτός λειτουργίας και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (συνολικής ισχύος 600 MW), τις οποίες αυτό τροφοδοτεί. Οι τελευταίες βρίσκονταν σε συντήρηση, κι επρόκειτο να επαναλειτουργήσουν τον Οκτώβριο, εφόσον ωστόσο οι καλοκαιρινές ανάγκες το επέβαλαν, ασφαλώς και θα έμπαιναν σε λειτουργία νωρίτερα, προκειμένου να καλύψουν τυχόν αυξημένη ζήτηση σε ηλεκτρικά φορτία. Τώρα αυτά θα καλυφθούν με άλλους, πιο ακριβούς τρόπους, όπως εισαγωγές από γειτονικές χώρες, κόστος που μάλλον θα διαχυθεί σε όλο το ηλεκτρικό σύστημα, όπως συμβαίνει πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Η κατολίσθηση ήταν προβλέψιμη, εντουτοις το μέγεθός της ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο
Σημειωτέον ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να καταβάλει κανονικά την μισθοδοσία των 600 εργαζομένων στο ορυχείο, για όσο διάστημα αυτό παραμείνει κλειστό, όπως και των 250 ατόμων του ΑΗΣ Αμυνταίου, παρ’ ότι θα παραμείνει εκτός λειτουργίας. Βέβαια ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχει στην «αυλή» του απόθεμα 400.000 τόνων λιγνίτη, που εκτιμάται ότι επαρκούν για λειτουργία ενός εικοσαημέρου, έχει ωστόσο προταθεί να μην χρησιμοποιηθεί, παρά να διατηρηθεί ενόψει του χειμώνα. Και αυτό καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν τον προσεχή χειμώνα οι κάτοικοι του Αμυνταίου, αφού οι δύο μονάδες τους εξασφάλιζαν τηλεθέρμανση για την κάλυψη των αναγκών τους, την οποία τώρα η ΔΕΗ θα πρέπει να αντικαταστήσει με κάποιο εναλλακτικό τρόπο.
Σε δεύτερη τώρα ανάγνωση, η ζημιά επηρεάζει άμεσα και τους εν εξελίξει σχεδιασμούς για την προετοιμασία πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Αν και με λίγες ακόμη ώρες λειτουργίας, ο ΑΗΣ Αμυνταίου είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον της κινεζικής Shenhua Group, στελέχη της οποίας είχαν επισκεφθεί τον Μάρτιο τον σταθμό και είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους στην ΔΕΗ για την επενδυτική αναβάθμισή του. Ακολούθησε το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο και η ανακοίνωση συνεργασίας της Shenhua με τον όμιλο Κοπελούζου με αντικείμενο μεταξύ άλλων και το ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες μονάδες.
Τώρα, και με την επαναλειτουργία του ορυχείου που τις τροφοδοτεί με λιγνίτη να βρίσκεται στον αέρα, είναι προφανές ότι τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς η μεταφορά καυσίμου από αλλού κοστίζει πανάκριβα.Ακριβώς όμως επειδή οι μονάδες της ΔΕΗ που είναι ικανές να προσελκύσουν εμπορικό ενδιαφέρον είναι λιγοστές, φεύγοντας από την εξίσωση το Αμύνταιο, δημιουργείται ένα κενό, που κάπως θα πρέπει να καλυφθεί.
Τώρα το πλάνο ανατρέπεται, οι σχεδιασμοί των συμβούλων τόσο του υπουργείου, όσο και της ΔΕΗ πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή, που σημαίνει ότι ίσως η λίστα των προς πώληση μονάδων να μην έχει ετοιμαστεί μέσα στις επόμενες 20-30 ημέρες, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Οπως επισημαίνουν συνάδελφοι με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο, στις ζημιές της κατολίσθησης πρέπει να προστεθεί ένα χωριό και πιθανότατα και δεύτερο. Και ακόμη καθόλου ευκαταφρόνητη δεν πρέπει να θεωρείται η αναμενόμενη δυσφήμηση της Εξορυκτικής/Μεταλλευτικής Βιομηχανίας. Χωρίς να θέλουμε να αποδώσουμε ευθύνες αυτή τη στιγμή, το σίγουρο αποτέλεσμα είναι ότι η εξορυκτική βιομηχανία πάει πολύ πίσω μετά από τέτοια γεγονότα, τα οποία ακολουθούνται και από την ανάλογη σημειολογία. Σε λίγο καιρό όλοι ξεχνάμε τους υπευθύνους και τους ανεπαρκείς και σε κάθε περίπτωση όλοι απλά παγιώνουμε την αρνητική εικόνα για τον κλάδο.
Ο υπουργός ΠΕΝ, επισκεπτόμενος άμεσα την περιοχή, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής του οικισμού των Αγίων Αναργύρων. Επίσης συγκρότησε επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων της κατολίσθησης.
elladitsamas.blogspot.gr