Της Ελευθερίας Κούρταλη
Η ταχεία απάντησης της πολιτικής στα πρόσφατα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα κατάφερε να ηρεμήσει την αγορά. Μετά από μέρες ισχυρής αστάθειας, ο δείκτης των blue chips της Ευρώπης Euro Stoxx 50 εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη 10% από τις αρχές του έτους, ενώ ο δείκτης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών σημειώνει άνοδο 7%. Όμως η τελευταία εβδομάδα μας υπενθύμισε τις συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης, τονίζει η Citi. "Πιστεύουμε ότι η προσοχή των επενδυτών θα αρχίσει να μετατοπίζεται από τα υψηλότερα επιτόκια στο χαμηλότερο ΑΕΠ και στην επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών", επισημαίνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Citi υιοθετεί μία πιο αμυντική επενδυτική στρατηγική, υποβαθμίζοντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε ουδέτερη στάση από overweight και μειώνει τους στόχους για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 445 μονάδες από 475 μονάδες προηγουμένως, για να αντικατοπτριστούν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και το ασταθές περιβάλλον της αγοράς.
Όπως επισημαίνει η Citi, τα θεμελιώδη μεγέθη του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου φαίνονται υγιή. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε να περιορίσει την όρεξη των τραπεζών για ανάληψη ρίσκου και να μειώσει τη ροή πιστώσεων. Ακόμη και πριν από την πρόσφατη αναταραχή, η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό έδειξε αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού. Αυτά πιθανότατα θα σφίξουν περαιτέρω στο μέλλον.
Υπήρξε μια σαφής ιστορική σύνδεση μεταξύ του τραπεζικού δανεισμού και της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα πριν από την εποχή του QE, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. Πιθανές πιέσεις στους PMI (μέσω της πίστωσης) θα μπορούσαν επομένως να οδηγήσουν σε πτώση της κερδοφορίας των εταιρειών. Η Citi σημειώνει ότι η τρέχουσα ένδειξη του PMI δείχνει συρρίκνωση 5%-10% των κερδών ανά μετοχή (EPS) στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές για την πίστωση και την ανάπτυξη, οι κίνδυνοι για το ΑΕΠ και τις επιπτώσεις για τα ευρωπαϊκά EPS είναι σημαντικοί.
Η αστάθεια στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα θα στρέψει τελικά την προσοχή των επενδυτών στους κινδύνους ύφεσης και στην επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών. Έχουμε ήδη δει ενδείξεις αυτού στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 των εισηγμένων. Οι αγορές δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο guidance των διοικήσεων και είναι λιγότερο πιθανό να ανταμείψουν τις εταιρείες με αρνητική δυναμική κερδών. Αυτή η δυναμική θα υλοποιηθεί, καθώς η αγορά αρχίσει να αποτιμά την πιθανότητα πιστωτικής κρίσης και επιβράδυνση της ανάπτυξης, όπως τονίζει η Citi.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Citi πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να υιοθετήσουν μια αμυντική στάση (οι αγαπημένοι της κλάδοι περιλαμβάνουν την Υγεία, την Τεχνολογία και τα Τρόφιμα & Ποτά). Αυτό προσφέρει προστασία εν μέσω ευρύτερων υποβαθμίσεων των EPS. Είναι επίσης μια στρατηγική που λειτούργησε στο παρελθόν όταν οι κεντρικές τράπεζες σταμάτησαν τις αυξήσεις επιτοκίων.
Σε επίπεδο κλάδων, η Citi υποβαθμίζει τις Τράπεζες από overweight σε neutral καθώς οι αντίθετοι άνεμοι εντείνονται και βλέπει λόγους για μεγαλύτερη προσοχή μεσοπρόθεσμα.
Πρώτον, οι σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων παρείχαν ήδη φθίνουσα στήριξη στα EPS των τραπεζών, σύμφωνα με αναλυτές της Citi. Στο επόμενο διάστημα, οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα υιοθετήσουν μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση - και τυχόν πρόσθετες αυξήσεις πιθανότατα θα αυξήσουν τους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα, δημιουργώντας έναν άλλο πιθανό αντίθετο άνεμο για την κερδοφορία των τραπεζών.
Επιπλέον, η τοποθέτηση των επενδυτών στις ευρωπαϊκές τράπεζες μόλις έγινε ουδέτερη και αυτό αφήνει τον κλάδο ευάλωτο σε πρόσθετες πιέσεις πωλήσεων.
Όπως πάντως τονίζει η Citi, εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών φαίνονται σχετικά ισχυρά εάν αποκατασταθεί η ευρύτερη εμπιστοσύνη, εμποδίζοντάς την έτσι να "γυρίσει" τη στάση της σε underweight.