24 Μαρ 2023

The Stock (Pa²)rtners: ΦΟΥΡΛΗΣ: MIA "καραμπινάτη" περίπτωση αξίας με ισχυρό περιθώριο ανόδου (του Απόστολου Μάνθου)

The Stock (Pa²)rtners: ΦΟΥΡΛΗΣ: MIA "καραμπινάτη" περίπτωση αξίας με ισχυρό περιθώριο ανόδου (του Απόστολου Μάνθου)

Καταρχήν η τιμή της μετοχής όπως αποτυπώνεται και στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα βρίσκεται ακόμα στα χαμηλά της υγειονομικής κρίσης του 2020, όταν και αποτύπωνε τους δύο τοπικούς πυθμένες τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο. 


  • Η τιμή της μετοχής έχει μείνει πολύ πίσω και από απόψεως καλύτερων οικονομικών μεγεθών όσο φυσικά και από απόψεως κίνησης της υπόλοιπης αγοράς. 

Να φανταστείτε ότι ο Γενικός Δείκτης σε εκείνους τους δύο πυθμένες έπαιζε στις 550 με 580 μονάδες και τώρα εντοπίζεται σχεδόν 100% πάνω.

  • Επαναλαμβάνω ότι ο όμιλος όχι απλώς έχει προσπεράσει για τα καλά τα μεγέθη που είχε στις αρχές του 2020 όταν και λάμβανε τιμές στα 6 ευρώ, αλλά βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

Του Απόστολου Μάνθου

Η παρουσίαση του ομίλου Fourlis (ΦΡΛΚ) στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), σε συνέχεια της ανακοίνωσης των σημαντικά βελτιωμένων μεγεθών για το 2022, φανερώνει το δίχως άλλο ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης τόσο στην τρέχουσα χρονιά όσο και στα επόμενα έτη. Ανάπτυξη που επ’ ουδενί φυσικά αντικατοπτρίζεται στην τιμή της μετοχής και στην κεφαλαιοποίηση των 180 εκατ. ευρώ (!). Μερικά από τα πλέον ενδεικτικά στοιχεία που είναι ίσως αποκαλυπτικά για αυτό που έρχεται τόσο στην κερδοφορία του ομίλου όσο και στην τιμή της μετοχής είναι τα εξής:

Το πρώτο δεδομένο πηγάζει από την αντιπαράθεση των δύο οικονομικών χρήσεων του 2019 και του 2022. Στο μεν πρώτο έτος, το 2019, ο όμιλος έτρεχε μέσα σε μια επιχειρηματική κανονικότητα δίχως να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. 

Στο δεύτερο όμως έτος, το 2022, ο όμιλος που μόλις είχε περάσει δια πυρός και σιδήρου μέσα από μια άκρως επικίνδυνη επιχειρηματικά πανδημική κρίση (2020 -2021), με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε ακόμα πιο ακανθώδη μονοπάτια που μάτωναν όχι μόνο τις πωλήσεις λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στο πορτοφόλι του καταναλωτή και των εκτενών προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα "out of stock” προϊόντα, αλλά και το περιθώριο κερδοφορίας λόγω της αύξησης των ενοικίων και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους με τα τεράστια ΙΚΕΑ που θυμίζουν εργοστάσια και τα 105 Intersport να πρέπει καθημερινά να δουλεύουν στην "ενεργειακή" εντέλεια. 

Και όμως, ο όμιλος μέσα σε αυτό το δύστροπο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να διαπρέψει επιχειρηματικά, περνώντας μπροστά κατά 7,52% στις συνολικές πωλήσεις σε σχέση με το 2019, φτάνοντας αισίως τα 501,4 εκατ. ευρώ από 466,32 εκατ. ευρώ. 

Εντυπωσιακή είναι όμως και η διαφορά στην καθαρή κερδοφορία ανάμεσα στις δύο χρήσεις καθώς η Fourlis, παρά τα όποια αυξημένα κόστη, που ροκάνιζαν το περιθώριο βρέθηκε τελικά να φέρνει στους μετόχους του 66% παραπάνω κερδοφορία από αυτή του 2019, κλείνοντας στα 19,8 εκατ. ευρώ από 11,93 εκατ. ευρώ. 

Όμως το 2019 το Vwap της μετοχής ήταν πάνω από τα 5,40 ευρώ ενώ τώρα εν έτει 2023 βρίσκεται στα 3,47 ευρώ με μια αδιανόητη υστέρηση της τάξεως του 56%, την ίδια ώρα που ο τωρινός όμιλος πέρα από τις υψηλότερες επιδόσεις έχει κάνει επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ, έχει μεγαλώσει το δίκτυό του με νέα καταστήματα, έχει προχωρήσει σε πλήρη ανακαίνιση των παλιών, έχει την Trade Estates ΑΕΕΑΠ με ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) 300 εκατ. ευρώ και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) 211 εκατ. ευρώ, ενώ αρχίζει παράλληλα και αναπτύσσεται σε έναν πολύ ελπιδοφόρο επιχειρηματικά κλάδο μέσω της Holland & Barrett. 

Κανονικά δηλαδή θα έπρεπε η τιμή της μετοχής να είχε ξεπεράσει προ πολλού τα 5,4 ευρώ και να χτύπαγε τα 6 ευρώ, δίνοντας έτσι μια κεφαλαιοποίηση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο δεδομένο έχει να κάνει με τις πρώτες εκτιμήσεις για τους πρώτους δύο μήνες του 2023 όπου η διοίκηση ανέφερε στην ΕΘΕ ότι οι πωλήσεις τρέχουν με διψήφιο ποσοστό αύξησης τόσο έναντι του 2021 όσο και του 2019, συνεχίζοντας έτσι το εντυπωσιακό ντεμαράζ που έκανε στο τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Το τρίτο δεδομένο έχει να κάνει με την αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Βασίλης Φουρλής, για την επίτευξη το 2026 τζίρου πωλήσεων στα 750 εκατ. ευρώ ή +50% από τα 501 εκατ. ευρώ του 2022. με το EBIT περιθώριο να φτάνει το 8% από… 2,5%.

Το τέταρτο δεδομένο είναι η σχεδόν εξάλειψη των προβλημάτων τροφοδοσίας από την εφοδιαστική αλυσίδα που υπήρχαν το περασμένο έτος, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά το momentum στον τζίρο αλλά και το μερίδιο αγοράς.

Πέμπτο, είναι η σημαντική πλέον αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους που θα ενισχύσει σταδιακά την καθαρή κερδοφορία.

Έκτο, και ίσως το πλέον ενδιαφέρον που θα προσδώσει σημαντικές υπεραξίες τόσο στον ίδιο όμιλο όσο φυσικά και στη μετοχή του, είναι η δημόσια εγγραφή και η εισαγωγή της θυγατέρας Trade Estates ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να διαπραγματεύεται για παράδειγμα η θυγατέρα ΑΕΕΑΠ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών με 300 εκατ. ευρώ και η μάνα να βρίσκεται στα 180 εκατ. ευρώ. Θα μας γράψει η ιστορία.

Το έβδομο έχει να κάνει με τον "λαγό" που μπορεί να βγει στην αύξηση των μεριδίων στις αγορές αθλητικών από τη στρατηγική συνεργασία που έκλεισε ο όμιλος και η Intersport με τις θηριώδης Nike και Adidas.

Το όγδοο φωτίζει τη Holland & Barrett (H&B), η οποία έχει ξεκινήσει μεν με τρία φυσικά καταστήματα, στο The Mall Athens, την Κηφισιά και τη Γλυφάδα, αλλά έχει σκοπό να τα αυξήσει την επόμενη πενταετία σε 100 - 120 σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία. 

Το επιχειρηματικό ζουμί της υπόθεσης, που είναι πολύ πιθανό να αποφέρει σημαντικά κέρδη στη Fourlis, είναι ότι στη χώρα μας το 95% των συμπληρωμάτων διατροφής πωλούνται μόνο στα φαρμακεία. 

Όταν λοιπόν ο καταναλωτής θα τα βρίσκει στα Holland & Barrett σε μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων υγιεινής διατροφής και ευεξίας, το ποσοστό θα αρχίσει να γέρνει υπέρ του ομίλου. Άλλωστε είθισται κατά τας γραφάς να μπαίνεις σε ένα φαρμακείο όταν είσαι άρρωστος όχι όταν σφύζεις από υγεία.

Άνετα το ένατο δεδομένο θα πήγαινε στη διοίκηση του ομίλου Fourlis που ανταποκρίθηκε πλήρως στην τελευταία τριετία στο ρητό… "Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται". Το 2023 λοιπόν, που φαίνονται τα πράγματα να αρχίζουν να ξαναμπαίνουν σε μια μερική κανονικότητα, η διοίκηση που έδειξε σημαντικές ικανότητες να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, θα σύρει άνετα τον όμιλο σε υψηλές οικονομικές επιδόσεις.

Τέλος, το δέκα το καλό πάει στη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής, όπου εμφανίζει μια "καραμπινάτη" περίπτωση αξίας με ισχυρό περιθώριο ανόδου. Καταρχήν η τιμή της μετοχής όπως αποτυπώνεται και στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα βρίσκεται ακόμα στα χαμηλά της υγειονομικής κρίσης του 2020, όταν και αποτύπωνε τους δύο τοπικούς πυθμένες τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο. 

Η τιμή της μετοχής έχει μείνει πολύ πίσω και από απόψεως καλύτερων οικονομικών μεγεθών όσο φυσικά και από απόψεως κίνησης της υπόλοιπης αγοράς. Να φανταστείτε ότι ο Γενικός Δείκτης σε εκείνους τους δύο πυθμένες έπαιζε στις 550 με 580 μονάδες και τώρα εντοπίζεται σχεδόν 100% πάνω.

Επαναλαμβάνω ότι ο όμιλος όχι απλώς έχει προσπεράσει για τα καλά τα μεγέθη που είχε στις αρχές του 2020 όταν και λάμβανε τιμές στα 6 ευρώ, αλλά βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Διαγραμματικά το ισχυρό πάτημα που φαίνεται να δημιουργείται στην περιοχή βάσης των 3,30 με 3,20 ευρώ έχει ανοίξει τον ανηφορικό μεσοπρόθεσμο δρόμο για τα 4,20 ευρώ και μετά για τα 5 ευρώ, όπου προσέχετε, το 2019 έπαιζε τον ρόλο πυθμένα. Η ανοδική κίνηση της μετοχής αναμένεται να πάρει έντονες διαστάσεις μετά και την καταστρατήγηση του καθοδικού στροφέα "M" στα 3,94 με 4 ευρώ.

πιν

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής στρατηγικής

Πηγή: capital.gr