31 Μαΐ 2023

Εποπτεύων Χ: Οι άσχετοι φορομπήχτες, οι επιθέσεις των χάκερς και η αβάσταχτη ελαφρότητα της αντιπολίτευσης | Nextdeal

Εποπτεύων Χ: Οι άσχετοι φορομπήχτες, οι επιθέσεις των χάκερς και η αβάσταχτη ελαφρότητα της αντιπολίτευσης | Nextdeal

Φόρος μερισμάτων(1): "Είναι άσχετοι με την οικονομική πραγματικότητα", τονίζει στη στήλη έμπειρος χρηματιστής, μετά τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για αύξηση της φορολογίας επί των μερισμάτων. Και τονίζει χαρακτηριστικά: "Γράψτε κρατικά έσοδα 0 από τη φορολόγηση των μερισμάτων, αν αυξηθεί o φορολογικός συντελεστής. Γιατί απλά οι εταιρείες και μάλιστα οι εισηγμένες θα δώσουν επιστροφές κεφαλαίου, που είναι αφορολόγητες, αντί για μερίσματα. Τόσο απλά." Αν βάλεις 15% στα μερίσματα, απλά δε θα μοιράσουν μέρισμα οι εταιρείες και θα ξεκινήσει πάλι φοροδιαφυγή σ' όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συν το γεγονός ότι θα αποτελέσεις ανασταλτικό παράγοντα σε ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να μην πάνε αλλού στην Ε.Ε. που έχουν πολύ χαμηλότερη φορολογία.


Φόρος μερισμάτων (2): Καλά στο σοβαρό ΠΑΣΟΚ πριν προτείνουν για την αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων, δεν μπήκαν στον κόπο, να ρίξουν μια ματιά στα στοιχεία των τελευταίων προϋπολογισμών;Το 2019 δηλώθηκαν μερίσματα 1,5 δισ. και με βάση τον τότε συντελεστή 10% τα φορολογικά έσοδα θα ήταν 150 εκατ.. Με τη μείωση του φόρου στο 5%, εκτιμήθηκε στον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς απώλεια 75 εκατ. Όμως μόνο δεν μειώθηκαν τα έσοδα , αλλά δηλώθηκαν πολλαπλάσια μερίσματα ύψους 5,6 δισ., με αποτέλεσμα να μπουν στα κρατικά ταμεία περί τα 280 εκατ.

Φόρος μερισμάτων(3):Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται είναι η φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω φορολόγηση που θα κυμανθεί από 5% έως 15% και από 100.000 ευρώ και πάνω θα είναι 15% η φορολόγηση. Δεν γνωρίζουν στον ΠΑΣΟΚ ότι όλες οι μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη στη χώρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία;Πέρα από το προφανές, που είναι η επιβάρυνση κυρίως των μεσαίων επιχειρήσεων, άρα και των μικρομετόχων τους, τίθεται κι ένα ερώτημα για την ευνοϊκότερη μεταχείριση που θα έχουν οι επιχειρήσεις με έδρα στην αλλοδαπή, που επενδύουν στην Ελλάδα, και βάσει διμερών συμβάσεων θα επιβαρύνονται με συντελεστή 5%. Στις 100 μονάδες κέρδους, 22 είναι η φορολογία εταιριών και 11,7 ( 100-22 Χ 15%) θα είναι η φορολογία μερίσματος δηλαδή συνολική επιβάρυνση 33,7 για τον επενδυτή, γεγονός που θα μειώσει την επενδυτική μας ανταγωνιστικότητα σοβαρά.

Χάκερς: Είναι πολύ σοβαρό το θέμα το χτύπημα των χάκερς στην Τράπεζα θεμάτων. Στόχος των χάκερς η Ελλάδα και όχι η Τράπεζα Θεμάτων, σύμφωνα με δηλώσεις στο euro2day.gr, του Μανώλη Σφακιανάκη, Αντιστράτηγου ε.α της Ελληνικής Αστυνομίας και δημιουργού της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η Ελλάδα δέχεται τις τελευταίες μέρες μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει δεχτεί ποτέ. Οι επιθέσεις αυτές προέρχονται από περίπου 114 χώρες, δηλαδή απ όλο τον κόσμο και υπολογίστηκαν σε 165 εκατ.!Ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να είναι αιτία για μία πρόχειρη αντιπολιτευτική κριτική. Καλά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο, αλλά από το σοβαρό ΠΑΣΟΚ του κ. Νίκου Ανδρουλάκη περιμέναμε κάτι διαφορετικό.

"ΝΙΚΗ": Η συμμετοχή στο κόμμα "Νίκη" στενού συνεργάτη του εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη προκάλεσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο εφοπλιστής στηρίζει οικονομικά το κόμμα. Δημοσιεύματα τα οποία έσπευσε να διαψεύσει ο κ. Β. Ρέστης. Τα δημοσιεύματα έμπλεκαν και Ρώσους επενδυτές οι οποίοι σε κοινό επενδυτικό σχήμα με τον κ. Β. Ρέστη προχωρούν σ τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου-φιλέτου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου στεγάζεται το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης.

Χρηματιστήριο: Διόρθωσε χθες το Χρηματιστήριο (-0,90%), με τους επενδυτές να παίρνουν μέρους των υψηλών κερδών. Οι επιδόσεις της προηγούμενης εβδομάδος (+7,82% ο Γ.Δ. & +13,64% οι Τράπεζες) ήταν εκρηκτικές, σε συνέχεια ενός εκλογικού αποτελέσματος που εξέπληξε, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να είναι Παγκόσμιος πρωταθλητής στο 5μηνο (στο +30% ο Γ.Δ. περίπου). Ο Γενικός Δείκτης, που έχει ήδη ξεπεράσει τις 1200 μονάδες, καθώς οι συναλλαγές τις προηγούμενες ημέρες ήταν πάντοτε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, δύσκολα θα αναμετρηθεί στο εγγύς μέλλον με ψηλότερα επίπεδα, όπως εκείνο των 1268 μονάδων, που αποτελεί την ισχυρότερη αντίσταση.

Τράπεζες- καταθέσεις: Στροφή των καταθετών στις προθεσμιακές καταθέσεις παρατηρήθηκε και τον Απρίλιο και έφθασαν τα 31,4 δισ. από 24,08 δισ. που ήταν στα τέλη του 2022, καθώς οι τράπεζες είχαν ανακοινώσει στα τέλη Φεβρουαρίου νέα καταθετικά προϊόντα, με τα επιτόκια αυτής της μορφής καταθέσεων να είναι πολύ πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τις απλές. Γενικότερα οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,129 δισ., από 738 εκατ. το Μάρτιο, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 1,144 δισ. .

Τράπεζες- δάνεια: Σε τροχιά πτώσης κινήθηκε η χρηματοδότηση τόσο των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών από το τραπεζικό σύστημα τον Απρίλιο, μετά την ισχυρή ανοδική πορεία που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα. Αρνητική κατά 582 εκατ. η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ πτωτικά κινήθηκε και αυτή για ελεύθερους επαγγελματίες και καταναλωτές. Βάσει αυτών ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 4,7%,τον Απρίλιο του 2023, από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

Motor Oil: Στα 237,29 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους για τον όμιλο της Motor Oil το α’ τρίμηνο 2023, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 με τη δημοσιευμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να φτάνει τα 397 εκατ. αυξημένη κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (318 εκατ. ).Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε μικρή αύξηση στα 3,3 δισ. έναντι 3,2 δισ. στο α’ τρίμηνο του 2022. Οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 75 εκατ. από 41 εκατ. πέρυσι.

ΑΒΑΞ: Ο Όμιλος ΑΒΑΞ ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τον Όμιλο Mass Group Holding (MGH) για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ στην περιοχή Deva

της Ρουμανίας. Η κατασκευή θα διαρκέσει 38 μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, δημιουργώντας περίπου 700 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχει ανατεθεί μέχρι σήμερα σε ελληνική εταιρεία και θα παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι το καλοκαίρι του 2026.

Intralot: Στα 3,1 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Intralot το α’ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με ζημίες 5,7 εκατ. κατά το Α ́ τρίμηνο 2022, ενώ σημειώθηκε ισχυρή αύξηση EBITDA +29,2% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 89,5 εκατ. (–8,4% σε ετήσια βάση). Σημαντική ανάπτυξη στις δραστηριότητές μας στις ΗΠΑ (ετήσια αύξηση εσόδων και EBITDA κατά 13,1% και 31,6% αντίστοιχα).

Epsilon Net: Ο Όμιλος Epsilon Net, συνέχισε με επιτυχία και το 1ο τρίμηνο του 2023, την εφαρμογή του επιχειρηματικού του σχεδιασμού, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των οικονομικών μεγεθών του, η οποία αποτυπώνει την κυρίαρχη θέση του στον τομέα του Business Software.Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 47,04%, τα Καθαρά Κέρδη προ φόρων κατά 59,55%.

Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .