7 Φεβ 2017

BlackRock: Αναβαθμίζει σε overweight τις ευρωπαϊκές μετοχές

BlackRock: Αναβαθμίζει σε overweight τις ευρωπαϊκές μετοχές



Σε αναβάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών σε overweight και την υποβάθμιση των ομολόγων των αναδυομένων αγορών σε neutral για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, προχωρά η BlackRock, καθώς όπως επισημαίνει τα ευρωπαϊκά risk assets θα επωφεληθούν το περισσότερο από την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, τη στιγμή που οι επενδυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της περιοχής.

Όπως επισημαίνει, οι αναλυτές προχώρησαν επανειλημμένως σε  υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών τα τελευταία χρόνια καθώς η αρχική αισιοδοξία ξεθώριασε. Ωστόσο, το 2017 θα εξελιχθεί σε μία διαφορετική χρονιά, όπου θα υπάρξει μπαράζ αναβαθμίσεων της κερδοφορίας, μετά από την καθυστερημένη ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2016. Η BlackRock τονίζει ότι η προβλεπόμενη αύξηση των κερδών θα προέλθει κυρίως από τους κυκλικούς κλάδους, οι οποίοι θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ένα ασθενέστερο ευρώ.



Οι οικονομικές προοπτικές ανακάμπτουν, όπως τονίζει. Σύμφωνα με τους δείκτες της BlackRock η αναθέρμανση της οικονομίας η οποία έχει "ηγέτη" τις ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πρέπει να επωφεληθούν από ένα τέτοιο σενάριο αναθέρμανσης της οικονομίας, αν δεν υπάρξουν οποιαδήποτε άλλα σοκ. Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι ιστορικά ήταν πιο ευαίσθητη στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση εμ τις αμερικάνικες εταιρείες, δεδομένων των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους και της μεγάλης έκθεσης των εσόδων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις διεθνείς αλλά και τις αναδυόμενες αγορές.

Ωστόσο, οι οικονομικές και πολιτικές κρίσεις έχουν κρατήσει τους επενδυτές υπερβολικά επιφυλακτικούς προς τις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πολιτικός κίνδυνος που αποτιμούν οι ευρωπαϊκές αγορές γύρω από τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές είναι υπερβολικός, όπως επισημαίνει η BlackRock. Οι πιθανές εκλογές στην Ιταλία μπορεί να αποδειχθούν ένα σημείο ανάφλεξης, αλλά ο κύριος κίνδυνος είναι ότι η παγκόσμια επιβράδυνση μπορεί να μειώσει βραχυπρόθεσμα την τάση της αναθέρμανση της οικονομίας, αν και αυτό αποτελεί ένα απίθανο σενάριο για το επόμενο διάστημα.

Τέλος, η BlackRock υποβαθμίζει τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και της Ασίας σε neutral από overweight. Αν και βλέπει μακροπρόθεσμες ευκαιρίες σε αυτά τα ομόλογα, οι υψηλότερες αποτιμήσεις που έχουν σήμερα την κάνουν επιφυλακτική για το βραχυπρόθεσμο διάστημα. Όπως καταλήγει, "ψηφίζει" τις ευρωπαϊκές μετοχές  και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών οι οποίες επωφελούνται από την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ελ. Κούρταλη