2 Μαρ 2017

Ρεκόρ εξαγωγών για το Ελληνικό Μάρμαρο το 2016 | StoneNews

Ρεκόρ εξαγωγών για το Ελληνικό Μάρμαρο το 2016 | StoneNewsΣύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία οι εξαγωγές ακατέργαστων και επεξεργασμένων μαρμάρων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία σημειώνοντας το 2016 ιστορικό ρεκόρ (Γρ. 1).Αύξηση καταγράφηκε και στους προορισμούς των Ελληνικών μαρμάρων, από 107 χώρες το 2015 στις 111 το 2016, από τις οποίες ξεχώρισαν, η Κίνα, οι Η.Π.Α. και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των εξαγωγών, το διάστημα 2015 – 2016, στις αγορές του Μεξικό, της Ρωσίας, της Ιταλίας και του Κατάρ. Στα αρνητικά σημειώνεται η μείωση των εξαγωγών σε σημαντικές αγορές όπως η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Σιγκαπούρη και η Τουρκία (Πίνακας).


Ακατέργαστα ΜάρμαραΤο 2016 οι εξαγωγές ακατέργαστων μαρμάρων ξεπέρασαν τα 145 εκατ. ευρώ (Γρ. 2) καταγράφοντας αύξηση 24% σε σχέση με το 2015, ενώ αύξηση 13% σημειώθηκε και στην τιμή ανά τόνο  (Γρ. 3) καταγράφοντας ιστορικό υψηλό.Η αύξηση οφείλεται στην αγορά της Κίνας η οποία παρά την μείωση των εισαγωγών και την επιβράδυνση της οικονομίας της, απορρόφησε περίπου 118. εκατ. ευρώ σε αξία  αντιπροσωπεύοντας το 80% των εξαγωγών ακατέργαστων μαρμάρων.

Επεξεργασμένα μάρμαραΣτα επεξεργασμένα μάρμαρα οι εξαγωγές το 2016 ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ (Γρ. 4) καταγράφοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2015, ενώ αύξηση 1% σημειώθηκε και στην τιμή ανά τόνο (Γρ. 5). Κύριοι προορισμοί των επεξεργασμένων μαρμάρων ήταν η Η.Π.Α. και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Οι επιχειρήσεις μαρμάρου εκπροσώπησαν επάξια την χώρα στις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και στην αύξηση των συνολικών εξαγωγών. Να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε ένα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης και την αρνητική αντιμετώπιση του κλάδου από το κράτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια μπορούν να διαγραφούν αν είναι προσβλητικά.