12 Οκτ 2017

Οι 2 κρυφοί άσοι που εκτινάσσουν την αξία του ΔΕΣΦΑ στο 1 δισ. ευρώ

Οι 2 κρυφοί άσοι που εκτινάσσουν την αξία του ΔΕΣΦΑ στο 1 δισ. ευρώ



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Χθες κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της εικονικής τράπεζας πληροφοριών (το λεγόμενο VDR - Virtual Data Room) του ΔΕΣΦΑ δεν προσήλθε κανείς από τους δύο διεκδικητές. Ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και τότε η κοινοπραξία των εταιριών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U., Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie αλλά και ο έτερος συμμετέχων στην τελική φάση του διαγωνισμού η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A. θα βρεθούν προ θετικής εκπλήξεως.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Σύμφωνα με πληροφορίες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο ΔΕΣΦΑ εξαιτίας της σημαντικής αύξησης της κατανάλωσης αερίου, κατέγραψε εντυπωσιακή ενίσχυση της κερδοφορίας του κατά 87%. Μάλιστα οι εκτιμήσεις για το σύνολο της χρονιάς είναι ακόμη θετικότερες, καθώς αναμένεται η καθαρή κερδοφορία να υπερδιπλασιαστεί και από τα 32,2 εκ. ευρώ, να ξεπεράσει τα 60, πιθανόν και τα 90 εκατ. ευρώ. 

Και δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή κερδοφορία. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου εμφανίζει πρωτοφανή ρευστότητα. Με βάση τον τελευταίο ισολογισμό στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, ο ΔΕΣΦΑ είχε στο ταμείο του 145,89 εκατ. ευρώ, ενώ κατά πληροφορίες αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα έχουν κυμαίνονται στα 170 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά εφόσον παραμείνουν στο ταμείο της εταιρείας, συνυπολογίζονται στην αξία άρα και στο τίμημα που θα πρέπει να καταβληθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού.



Κερδοφορία και ταμείο λοιπόν εκτιμάται ότι μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ενίσχυση της αποτίμησης και την αύξηση του τιμήματος που θα εισπραχθεί για την πώληση του 66% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου. 

Τα 400 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού έχουν ξεπεραστεί προ πολλού αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές που είναι σε γνώση των δεδομένων του ΔΕΣΦΑ και του διαγωνισμού, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσουν μια εικόνα για τις προσδοκίες του τιμήματος.

Θα πρέπει να αναμένουμε τις δύο επίσημες αποτιμήσεις που θα γίνουν από το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Όμως είναι σαφές ότι με το ταμείο που έχει αυτή τη στιγμή η εταιρεία αλλά και τα αναμενόμενα έσοδα από τα τιμολόγια, σε συνδυασμό με την αξία σημαντικών παγίων όπως η Ρεβυθούσα, η αξία του ΔΕΣΦΑ δείχνει πολύ πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που αφήνουν να εννοηθεί ότι η αποτίμηση για το 100% της εταιρείας μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ. 

Η εναλλακτική

Πάντως οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ έχουν και μία ακόμη εναλλακτική, για να εισπράξουν χρήματα πριν την πώληση. Καταρχάς θα πρέπει να αποφασιστεί από τη διοίκηση της εταιρείας και το ΔΣ η εισήγηση για το μέρισμα. Πέρυσι είχε αποφασιστεί να διανεμηθεί στους μετόχους το 50% των κερδών, ωστόσο φέτος υπάρχουν σκέψεις η μερισματική απόδοση να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και να φτάσει ίσως και το 80%. 

Εκτός όμως από το μέρισμα, με δεδομένο ότι στο ταμείο του ΔΕΣΦΑ υπάρχουν ισχυρά διαθέσιμα, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους. Βεβαίως η τελική επιλογή μεταξύ των δύο δυνατοτήτων (αυξημένο τίμημα πώλησης ή επιστροφή κεφαλαίου πριν την πώληση)  ανήκει στους μετόχους.