12 Οκτ 2017

G. Sachs: Οι 63 μετοχές-ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά

G. Sachs: Οι 63 μετοχές-ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά



Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) από το 2007 μέχρι σήμερα ήταν -9% για τον δείκτη STOXX στην Ευρώπη, έναντι +59% για τον δείκτη S&P 500 (αν εξαιρεθεί ο κλάδος της τεχνολογίας, + 30%). Αυτή η διαφορά ήταν ο οδηγός της υπεραπόδοσης των μετοχών των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έκθεση της Goldman Sachs η οποία μιλά για την ύπαρξη "φανταστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη" και εξετάζει τις μετοχές στις οποίες αυτή "κρύβεται" και οι οποίες θα αποδόσουν σημαντικά κέρδη το επόμενο διάστημα.

Εκτός των "ανώτερων" EPS, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι χαμηλότερες για την Ευρώπη από ό, τι για τις ΗΠΑ. Ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν παρόμοια ποσοστά μετοχών εταιρειών χαμηλής ανάπτυξης, η πραγματική διαφορά είναι ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν εταιρείες με υψηλές προσδοκίες ανάπτυξης: το 15% των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να αυξήσουν τις πωλήσεις κατά 10% ή και περισσότερο σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε σύγκριση με μόλις 3% των μετοχών του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX.


Δεδομένης της έλλειψης ιστορικής ανάπτυξης, των αδύναμων προβλέψεων για την ανάπτυξη των πωλήσεων και της κερδοφορίας καθώς και της έλλειψης επενδύσεων στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Goldman Sachs θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζητηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης Ευρώπη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να αγνοήσει την "αξία", όπως τονίζει. Για αυτό τον λόγο, μαζί με τις μετοχές-ευκαιρίες στο μέτωπο της ανάπτυξης, η GS συστήνει overweight θέσεις στις τράπεζες και σε κλάδους όπως των αυτοκινήτων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και την κοινής ωφέλειας. Αλλά καθώς η έλλειψη ονομαστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιθανό να παραμείνει σημαντικό πρόβλημα, και με την προσδοκία της αμερικάνικης τράπεζας ότι σταδιακά ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα εξασθενίσει από αυτά τα (υψηλά) επίπεδα, εκτιμά ότι θα ήταν σοφό να κοιτάξει κανείς προς την πλευρά μετοχών εταιρειών με χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν "επιμονή" στην ανάπτυξη.

Για τον εντοπισμό εταιρειών με ισχυρή δυνητική ανάπτυξη η GS εξετάζει τις δύο ακόλουθες κατηγορίες:

1) Εταιρείες που εμφανίζουν υψηλό δείκτη ανάπτυξης επενδύσεων και οι οποίες έχουν επίσης ισχυρό και αυξανόμενο CROCI ( cash return on cash invested, απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου). Αυτό το καλάθι μετοχών έχει υπεραποδόσει τα τελευταία χρόνια και διαπραγματεύεται με premium στο p/e της τάξης του 16% σε σχέση με την αγορά (αν εξαιρεθούν οι τράπεζες). Σε αυτό το καλάθι των 33 μετοχών η GS συστήνει long θέσεις και είναι το εξής:


γ1