5 Σεπ 2018

Το ξήλωμα του ΕΦΚ στο κρασί και τα... χρωστούμενα

Το ξήλωμα του ΕΦΚ στο κρασί και τα... χρωστούμενα



της Αλεξάνδρας Γκίτση

Στην στροφή πρόλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες αναμενόταν να ανακοινώσει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στη ΔΕΘ.

Χθες Δευτέρα έγινε γνωστό πως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (απόφαση 1734 της 3-9-2018),
ακύρωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, μετά την προσφυγή, τον Ιανουάριο του 2016, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τιρνάβου και ένας οινοποιού από τις Σέρρες.


Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο. O Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είχε αποφασισθεί στα τέλη του 2015 και είχε τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2016.

Με την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί –σ.σ. απόφαση του ΣτΕ μόλις καθαρογραφεί θα έχει άμεση ισχύ- η Κυβέρνηση "έπαιζε” επικοινωνιακά πάνω από έναν χρόνο. Προ μηνών άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είχε εξαγγείλει την κατάργησή του μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, δηλώνοντας πως δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα δημοσιονομικά οφέλη. Ωστόσο οι εξαγγελίες των Κυβερνητικών στελεχών παρέμεναν ανεφάρμοστες.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί και παραμένει άγνωστο ποιο είναι το σκεπτικό της και αν θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή αν το κράτος θα αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω τα χρήματα τα οποία μάζεψε στα κοντά δύο χρόνια εφαρμογής του μέτρου.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Ο ΕΦΚ επιβαλλόταν στον τελικό καταναλωτή με τα οινοποιία να έχουν ρόλο "εισπράκτορα", δηλαδή απέδιδαν στο κράτος τα ποσά που αναλογούσαν στις πωλήσεις τους έχοντας όμως ήδη δεσμεύσει με εγγυητικές κεφάλαια που αναλογούσαν στις προβλέψεις πωλήσεων που έκαναν κάθε χρόνο.

Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο όταν το είχε εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών προ διετίας είχε πέσει ως κεραυνός εν αιθρία στον κλάδο, είχε ισχνά αποτελέσματα. Επί της ουσίας το μέτρο έπεσε εκτός στόχου, αφού σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το οικονομικό έτος 2016 απέδωσε το 1/3 του στόχου εσόδων, που ήταν στα 120 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε τον Ιούλιο στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί έφερε στα κρατικά ταμεία 51 εκατ. ευρώ τη διετία 2016-2017.

Ειδικότερα με βάση τα αποτελέσματα της επιβολής του μέτρου, η κ. Παπανάτσιου κοινοποίησε στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία η βεβαίωση μόνο από τον ΕΦΚ (και όχι από τις λοιπές φορολογίες) ανήλθε σε 24,47 εκατ. ευρώ για το έτος 2016 με αντίστοιχη είσπραξη 23,68 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη είσπραξη 27,4 εκατ. ευρώ.