10 Νοε 2018

Με +30% «τρέχει» η Ικτίνος Μάρμαρα

Με +30% «τρέχει» η Ικτίνος Μάρμαρα



Την παράταση του προγράμματος δυνατότητας αγοράς ιδίων μετοχών ψήφισε η χθεσινή (9/11) έκτακτη γενική συνέλευση της Ικτίνος ΙΚΤΙΝ +7,37% Μάρμαρα.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών έως του 10% του συνόλου της εταιρείας σε εύρος τιμών μεταξύ 2 και 12 ευρώ για τους επόμενους δώδεκα μήνες.



Να σημειωθεί πως η εισηγμένη εταιρεία διαθέτει ήδη από παλαιότερο πρόγραμμα 117.000 ίδιες μετοχές με μέσο κόστος κτήσης γύρω στο 1,20 ευρώ (αν πουληθούν, θα καταγραφούν πολύ σημαντικά κέρδη, καθώς η τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ είναι πολλαπλάσια).

Σε ότι αφορά την πορεία της Ικτίνος ΙΚΤΙΝ +7,37% Μάρμαρα, η διοίκηση της εταιρείας είχε προβλέψει στο παρελθόν μια φετινή ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και λειτουργικών της κερδών κατά 30%.

Απαντώντας στο ερώτημα του Euro2day.gr για το κατά πόσο επιβεβαιώνονται μέχρι σήμερα στην πράξη οι προαναφερθείσες προβλέψεις, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Ευάγγελος Χαϊδάς σημείωσε πως τόσο οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας, όσο και τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) στο φετινό πρώτο εννεάμηνο έχουν κλείσει πολύ κοντά στο προαναφερόμενο ποσοστό ανόδου (στο πρώτο εννεάμηνο του 2017 η μητρική εταιρεία είχε εμφανίσει κύκλο εργασιών 32,45 εκατ. ευρώ, EBITDA 13,93 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 12,34 εκατ. ευρώ).

Σε ότι αφορά δε, την προβλεπόμενη πορεία του 2019, ο κ. Χαϊδάς σημείωσε πως το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά, χωρίς κάποιες ενδείξεις επιδείνωσης των συνθηκών. Επιπρόσθετα, η εταιρεία θα ευνοηθεί την επόμενη οικονομική χρήση για δύο λόγους: Πρώτον, από την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου στη Δράμα και δεύτερον από τη συμβολή του νέου λατομείου στην Καβάλα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μέσα στο 2018 αναμένεται να συγκληθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την έγκριση δύο κοινών ομολογιακών δανείων. Ειδικότερα, πρόκειται για τη λήψη δύο νέων ομολογιακών δανείων (συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο γύρω στο 3,5%), που θα υποκαταστήσουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου σε μακροπρόθεσμες.

Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία, απέδωσαν την απόφαση για δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών, στην πρόθεση της διοίκησης να είναι καλυμμένη απέναντι σε μια ενδεχόμενη επιθετική κίνηση κάποιων μετόχων στο χρηματιστήριο.

Επίσης, ερμήνευσαν την υποχώρηση του τίτλου κατά τον τελευταίο μήνα, ως αποτέλεσμα της πρακτικής ορισμένων επενδυτών να «λογιστικοποιήσουν» («κλειδώσουν») τα υψηλά κέρδη που πιθανόν να είχαν καταγράψει από τη συγκεκριμένη μετοχή.

Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr