29 Νοε 2018

ΧΑ: Ασπίδα προστασίας τα «εξαγωγικά χαρτιά»

ΧΑ: Ασπίδα προστασίας τα «εξαγωγικά χαρτιά»

Σε αντίθεση με τη φετινή καταβαράθρωση του Γενικού Δείκτη και των τίτλων του τραπεζικού κλάδου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πολύ καλύτερα εξελίσσεται η πορεία των μετοχών με διεθνοποιημένες δραστηριότητες (των αποκαλούμενων «εξαγωγικών χαρτιών»), καθώς είτε η πτώση τους είναι χαμηλότερη, είτε ακόμη συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη και μέσα στο 2018.


Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίον παρουσιάζεται -κατά αλφαβητική σειρά- η φετινή πορεία στο ΧΑ 15 κλασικών «εξαγωγικών χαρτιών». Με βάση λοιπόν τα αναφερόμενα στοιχεία:

• Οι μισοί περίπου τίτλοι (7 στους 15) έκλεισαν στις 28 Νοεμβρίου yψηλότερα σε σχέση με τις τιμές που είχαν στις 2 Ιανουαρίου του 2018. Οι υπόλοιπες οκτώ δεν απέφυγαν την πτώση, ωστόσο μόνο μία εξ αυτών κατέγραψε απώλειες υψηλότερες από αυτές του Γενικού Δείκτη.

• Κατά μέσο (αριθμητικό) όρο, οι 15 αυτές μετοχές κατέγραψαν μέσα στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα αύξηση 8,7%, όταν ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 26,3%, οι τράπεζες κατά 54,2%, οι τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 24,6%, οι «μεσαίες» μετοχές κατά 25,3% και μόνο τα small caps έχουν σημειώσει περιορισμένα κέρδη (+6,5%).

• Σε αρκετές από τις εξαγωγικές εταιρείες του πίνακα, οι συνολικές αποδόσεις είναι ακόμη καλύτερες, λόγω του ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα προχώρησαν σε διανομές μερισμάτων.

Από την αρχή του έτους έως και την 28η Νοεμβρίου, οι κατηγορίες μετοχών που έχουν υπεραποδώσει σημαντικά έναντι του Γενικού Δείκτη είναι:

α) Αυτές της μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως προκύπτει από το δεύτερο μισό του παρατιθέμενου πίνακα.

β) Όσες έχουν προχωρήσει σε χρηματικές διανομές προς τους κατόχους τους (βλέπε παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr της 9ης Νοεμβρίου 2018 με τίτλο "Αντέχουν στην πτώση οι μετοχές που μοιράζουν χρήμα").

γ) Οι εταιρείες εκείνες που έχουν έντονα διεθνοποιημένη δραστηριότητα.

Η υπεραπόδοση των «εξαγωγικών χαρτιών» αποδίδεται -σύμφωνα με τους αναλυτές- στη σχετικά χαμηλότερη εξάρτηση που έχουν οι συγκεκριμένοι όμιλοι από τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, όπου η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός αγορών.




Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr