29 Νοε 2018

Quest: Ερχεται μπαράζ επενδύσεων

Quest: Ερχεται μπαράζ επενδύσεων



Στους αναπτυξιακούς στόχους της Quest Holdings μέσω υπαρχουσών και νέων δραστηριοτήτων της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ομίλου κ. Θεόδωρος Φέσσας στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Στόχος μας είναι αφ’ ενός να αυξάνουμε συνεχώς τις οικονομικές μας επιδόσεις προσφέροντας ικανοποιητικές αποδόσεις στους μετόχους μας και τους λοιπούς stake holders και αφ’ ετέρου να δημιουργήσουμε έναν όμιλο που δεν θα στηρίζεται στον επιχειρηματία, αλλά στα στελέχη του. Αυτό
που θέλουμε να μας χαρακτηρίζει είναι το operational excellence (λειτουργική αριστεία). Από τις πέντε εταιρείες του ομίλου, τις τρεις τις έχουμε εξαγοράσει κατά το παρελθόν προσθέτοντας στη συνέχεια αξία σε αυτές, με αποτέλεσμα να είμαστε leaders στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Μπορούμε να αγοράζουμε εταιρείες, ή και να ρευστοποιούμε κάποιες από αυτές, αν το κρίνουμε σκόπιμο».


Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε τη στρατηγική ο κ. Φέσσας, συμπληρώνοντας πως στόχος είναι η ανάπτυξη τόσο με λειτουργικό τρόπο, όσο και μέσα από νέες δραστηριότητες και εξαγορές. Οι νέες δραστηριότητες θα είναι κατά κύριο λόγο συναφείς με τις υπάρχουσες, κινούμενες σε ομόκεντρους κύκλους με αυτές.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Quest Holdings Απόστολος Γεωργαντζής, θεώρησε πλέον ως συντηρητικό το στόχο που είχε τεθεί κατά το παρελθόν για αύξηση του κύκλου εργασιών στα 600 εκατ. ευρώ το έτος 2021 (436 εκατ. το 2017), ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε κινήσεις που σχεδιάζονται προκειμένου το 2021 η προ φόρων αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων να αυξηθεί κοντά στο 20%.

Για το διάστημα 2018-2021 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις άνω των 80 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το νέο κέντρο διανομής της ACS, η απόκτηση πρόσθετων φωτοβολταϊκών πάρκων και η πιθανή είσοδος σε νέες δραστηριότητες.

Σε ότι αφορά της προοπτικές της Quest Holdings ανά τομέα, ο κ. Γεωργαντζής αναφέρθηκε ανά εταιρεία και δραστηριότητα:

Unisystems: Οι προοπτικές είναι ανοδικές, καθώς το τρέχον υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων βρίσκεται στα 200 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη στο εξωτερικό όπου το υπάρχον μερίδιο αγοράς του 3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διευρυνθεί σημαντικά. Αύξηση επιδόσεων θα μπορούσε να σημειωθεί και στην Ελλάδα, στο βαθμό που αρχίσουν να τρέχουν τα -εντελώς βαλτωμένα σήμερα, όπως αναφέρθηκε- έργα του δημοσίου.

ACS: Θετικές προσδοκίες πηγάζουν από την προβλεπόμενη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, καθώς το μερίδιό τους βρίσκεται κάτω από το 5%, όταν κατά μέσο όρο στην Ευρώπη υπερβαίνει το 15% και στις ΗΠΑ το 20%. Σχεδιάζονται επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Cardlink: Η δραστηριότητα της εταιρείας βρίσκεται φέτος σε φάση ωρίμανσης σε ότι αφορά τον αριθμό των εγκατεστημένων POS. Η ανάπτυξη θα εστιαστεί τόσο στην αύξηση των συναλλαγών που παραμένουν χαμηλές, όσο και στην προσφορά νέων υπηρεσιών-λύσεων προς τους εμπόρους. Γίνονται συζητήσεις με τις δύο συνεργαζόμενες τράπεζες για την επέκταση της συμφωνίας για την περίοδο 2020-2025, όπου ίσως τα περιθώρια να είναι χαμηλότερα.

Ενέργεια: Ο όμιλος διαθέτει σήμερα μονάδες ισχύος 12,7 Mw και ως επόμενο στόχο έχει την αύξησή τους στα 20 Mw, μέσα από την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Χονδρικό-λιανικό εμπόριο: Το 2018 επηρεάστηκε σαφώς θετικά από την πολύ καλή πορεία στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, λόγω της συνεργασίας με Apple και Xiaomi. Με δεδομένο ότι διαθέτει μεγάλα δίκτυα εξετάζεται η διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων, Μεταξύ των προϊόντων που εξετάζονται είναι και οι ηλεκτρικές συσκευές, όπου πιθανολογείται η ανάληψη αντιπροσωπειών.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Φέσσας, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Το θέμα της αύξησης του free float μας έχει απασχολήσει, ωστόσο θα το δούμε θετικά όταν η αποτίμηση της εταιρείας φτάσει στα σωστά επίπεδα. Σήμερα η αποτίμηση είναι αρκετά χαμηλή, λόγω του ευρύτερου περιβάλλοντος.

• Δεν υπάρχει σήμερα σχέδιο για αυτόνομη εισαγωγή κάποιας θυγατρικής μας εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πάντως, αν προέκυπτε μια σημαντική επένδυση που θα χρειαζόταν κεφάλαια (ο όμιλος διαθέτει σήμερα θετικό καθαρό ταμείο) και οι αποτιμήσεις ήταν τέτοιες που να συνέφεραν τους μετόχους της Quest Holdings, τότε πιθανόν το θέμα να εξεταζόταν (ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε και στο «μέρισμα σε είδος» που δόθηκε στους μετόχους της Quest Holdings, μέσα από το carve out της BriQ Properties, η οποία είναι σήμερα εισηγμένη στο ΧΑ).

• Η επέκταση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα γίνει σε συνεργασία με τις τράπεζες και όχι κόντρα στις τράπεζες. Θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες των τραπεζών με την έγκρισή τους, σε υπηρεσίες που δεν μπορούν να προσφέρουν οι ίδιες. «Με τις τράπεζες δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά γείτονες και συνεργάτες» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

• Κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης των εργασιών αναμένεται κάπως μικρότερος από αυτόν του εννεαμήνου, εξ’ αιτίας της πολύ μεγάλης ποσοστιαίας αύξησης που παρατηρήθηκε στο πρώτο μισό της χρονιάς.

Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr