21 Ιουν 2019

Ζητούν προεκλογικά €250 εκατ. από την ΕΥΔΑΠ – Το παρασκήνιο


Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Περίπου 250 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο εκτιμώμενο τίμημα για τη διάθεση ακατέργαστου ύδατος από τον Οκτώβριο του 2013 έως σήμερα, ζητεί, μέσω επιστολής, το Δημόσιο, και συγκεκριμένα η, εποπτευόμενη από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, εταιρεία παγίων ΕΥΔΑΠ, από την ΕΥΔΑΠ (οι δύο εταιρείες δεν έχουν σχέση μεταξύ τους). Για την προμήθεια του ακατέργαστου νερού -του ύδατος που έρχεται από τα φράγματα πριν φτάσει στα διυλιστήρια- η ΕΥΔΑΠ πληρώνει ένα συγκεκριμένο τίμημα ανά κυβικό μέτρο, το ύψος του οποίου καθορίζει
σύμβαση του 1999 μεταξύ Δημοσίου και εταιρείας. Το 2013, ως  μνημονιακό προαπαιτούμενο, εκδόθηκε ΚΥΑ που προέβλεπε τον συμψηφισμό των απαιτήσεων, περίπου 294 εκατ. ευρώ, της εταιρείας από το Δημόσιο με το κόστος του αδιύλιστου νερού.


Το αίτημα

Το αίτημα της εταιρείας Παγίων, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ήρθε αιφνιδίως, στις 6 Ιουνίου, και ενδεχόμενη ικανοποίησή του θα στέρευε την εισηγμένη από ρευστότητα, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο δ.σ. της εταιρείας Μανώλης Αγγελάκης. Η εταιρεία, σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη του 2018, διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 383,5 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που θα έκανε αποδεκτό το αίτημα της Παγίων, θα οδηγούνταν πολύ γρήγορα σε οικονομική ασφυξία.

Πώς προέκυψαν τα 250 εκατ. ευρώ; Βάσει ερευνητικού έργου με τίτλο "Επικαιροποίηση χρηματοοικονομικού κόστους αδιύλιστου νερού για την ύδρευση της Αθήνας” που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της εταιρείας παγίων ΕΥΔΑΠ. Για το συγκεκριμένο έργο, η Παγίων είχε συνάψει με το ΕΜΠ σύμβαση συνολικής αξίας 62 χιλ. ευρώ, με το ακαδημαϊκό ίδρυμα να εισπράττει τη δεύτερη δόση (37,2 χιλ. ευρώ) του ποσού αυτού πριν από ένα χρόνο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μελέτη εγκρίθηκε μόνον από τον πρόεδρο της Παγίων, χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του.

Η συγκεκριμένη μελέτη αυξάνει το κόστος, ανά κυβικό μέτρο, σε 0,163 ευρώ από 0,084, όπως είχε προσδιοριστεί με έτερη μελέτη του ΕΜΠ του 2010, που είχε εκπονηθεί για τις ανάγκες της ΚΥΑ του 2013. Εκτός από τα 250 εκατ. ευρώ, προβλέπει ακόμη ότι η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να πληρώνει 64 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο, τη στιγμή που το ποσό αυτό δεν θα ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ετησίως, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της διοίκησης της εταιρείας, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελάκης.

Ωστόσο, η τιμή με την οποία η ΕΥΔΑΠ προμηθεύεται το ακατέργαστο νερό από το Δημόσιο, προσδιορίζεται μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης και όχι μέσω μελέτης που η Παγίων ζήτησε από το ΕΜΠ, εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

Το ζητούμενο είναι πώς θα απαντήσει η ΕΥΔΑΠ στο αίτημα της Παγίων. Πηγές της εταιρείας περιορίζονται να αναφέρουν στο Capital.gr ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Κι αυτό δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της εταιρείας για την κατάρτιση της νέας σύμβασης τιμολόγησης του ακατέργαστου νερού (η οποία θα μετατραπεί σε ΚΥΑ).

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, η διοίκηση της εισηγμένης -της οποίας, εξάλλου, η θητεία λήγει στις 26 Ιουνίου και ελέγχεται από την ΕΕΣΥΠ - πρόκειται να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Παγίων και κατ’ επέκταση του Χρ. Σπίρτζη. Το σκεπτικό της είναι ότι η τιμή του ακατέργαστου νερού είναι αντικείμενο σύμβασης που συμφωνείται μόνο μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ελληνικού Δημοσίου, με την εταιρεία Παγίων να μην αποτελεί αντισυμβαλλόμενο της εισηγμένης. Κι επειδή δεν έχει συμφωνηθεί, γραπτώς, το τίμημα του ακατέργαστου ύδατος, δεν υπάρχει οφειλή προς την Παγίων.

Παράγοντες πάντως, της αγοράς, αποδίδουν την κίνηση Σπίρτζη στην επιδίωξή του, εάν όχι να ναρκοθετήσει τη βιωσιμότητα της ΕΥΔΑΠ, να έχει… υλικό για να κάνει αντιπολίτευση, όταν η επόμενη κυβέρνηση ανοίξει το θέμα της τιμολόγησης του αδιύλιστου νερού.

Προεκλογικοί διαγωνισμοί

Την ίδια στιγμή, τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Μπενίση να προκηρύξει, σε προεκλογική περίοδο, δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την λειτουργία και συντήρηση του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας, συνολικού προϋπολογισμού 261 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 1η Ιουλίου.

Τα ίδια ερωτήματα εγείρονται και για την απόφαση για προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια  βυτιοφόρων οχημάτων, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για τη λειτουργία των ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής, κάτι που τοποθετείται σε ορίζοντα τετραετίας.


dimitris.delevegos@capital.gr