15 Οκτ 2024

JP Morgan: Ποιες μετοχές θα κερδίσουν από αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

JP Morgan: Ποιες μετοχές θα κερδίσουν από αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

Η JP Morgan και η ομάδα των Derivatives - Delta One επισημαίνουν ότι ο οίκος FTSE Russell, ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης της ταξινόμησης των χωρών, πρόσθεσε τη χώρα μας στον προθάλαμο για την πιθανή αναβάθμιση στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών από την τρέχουσα κατηγοριοποίηση στις αναδυόμενες αγορές.

Ο πάροχος δεικτών FTSE Russell θα δώσει μια ενδιάμεση ενημέρωση για την πορεία παρακολούθησης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενδιάμεσης ταξινόμησης των μετοχών του FTSE Equity Country Classification τον Μάρτιο του 2025.

Η ομάδα της JPM εκτιμά ότι θα υπάρξει εκροή 1,83 δισ. δολάρια από τον δείκτη FTSE EM από τους παθητικούς διαχειριστές (index trackers) και εισροή από παθητικούς διαχειριστές 1,75 δισ. δολαρίων από τον δείκτη FTSE DM (index trackers) με καθαρή εκροή περίπου 75 εκατ. δολαρίων στις μετοχές. Προ ημερών και η Jefferies εκτίμησε εκροές κεφαλαίων από μια πιθανή αναβάθμιση, αλλά με καθαρές εκροές 806 εκατ. δολαρίων από τις αναδυόμενες αγορές έναντι καθαρών εισροών 711 εκατ. δολαρίων από τις αναπτυγμένες αγορές.

Η JP Morgan προβλέπει, αν και εφόσον η Ελλάδα αναβαθμιστεί, ότι από τις 33 εταιρείες που αποτελούν τις συμμετοχές του δείκτη FTSE Emerging Market, θα δει μια μείωση σε 29 εταιρείες στον δείκτη FTSE Developed Market. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες εκτιμούν ότι η στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναπτυγμένων αγορών θα είναι στις 20 μονάδες βάσης (0,20%) έναντι 52 μονάδες βάσης (0,52%), που είναι τώρα η στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Οι εκτιμήσεις της JP Morgan είναι αρκετά διαφορετικές και πιο αισιόδοξες από τις εκτιμήσεις της Jefferies, η οποία τοποθετεί την αντίστοιχη στάθμιση της χώρας σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, της τάξεως του 0,06%. Η σημαντική διαφορά είναι ότι η JPM προβλέπει μόλις 4 διαγραφές από τους δείκτες του οίκου FTSE Russell, ενώ η Jefferies προβλέπει 15 διαγραφές από την αναβάθμιση της χώρας στον δείκτη FTSE DM All Cap.

Σύμφωνα με τη JP Morgan, oι μετοχές που δεν θα συμμετέχουν στους νέους δείκτες στην αναπτυγμένη αγορά θα είναι οι τίτλοι των Ideal Holdings, ΕΧΑΕ, Intracom Holdings και Fourlis Holdings, με εκροές 6,7 εκατ. δολάρια, 9 εκατ. δολάρια, 5,5 εκατ. δολάρια και 5,8 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα.

H Jefferies, πέραν των τεσσάρων παραπάνω, προβλέπει ότι δεν θα συμμετέχουν οι Optima Bank, Aegean Airlines, Σαράντης, Intralot, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ, Ιντρακάτ, ΟΛΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ και Quest Holdings.

Οι μετοχές που θα έχουν τις υψηλότερες εισροές θα είναι οι εξής: Εθνική Τράπεζα με 5,5 εκατ. δολάρια, Eurobank με 4,9 εκατ. δολάρια, Τράπεζα Πειραιώς 3,7 εκατ. δολάρια, Metlen Energy & Metals 3,6 εκατ. δολάρια, Alpha BankΑΛΦΑ 0,00% 3,1 εκατ. δολάρια, ΟΤΕ 2,9 εκατ. δολάρια, ΟΠΑΠ 2,9 εκατ. δολάρια, Jumbo 2,8 εκατ. δολάρια και ΔΕΗ 2,3 εκατ. δολάρια.

Στον αντίποδα, τις υψηλότερες εκροές κεφαλαίων θα έχουν οι τίτλοι των Titan Cement International 10,2 εκατ. δολάρια, Motor Oil 9,3 εκατ. δολάρια, Terna Energy 8 εκατ. δολάρια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 7,6 εκατ. δολάρια και Optima Bank 6,6 εκατ. δολάρια.

«H Ελλάδα πληροί και τα 22 κριτήρια του FTSE Quality of Matrix που απαιτούνται για την απόκτηση του καθεστώτος της αναπτυγμένης αγοράς και επίσης πληροί τις απαιτήσεις για την ελάχιστη επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση της αγοράς, τον ελάχιστο αριθμό τίτλων, καθώς και τα κριτήρια του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος ανά κάτοικο.

Για την ανακατάταξη σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς απαιτείται η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της κατηγορίας σε "επενδυτική", με προοπτικές που δεν αξιολογούνται ως "αρνητικές". Από την άλλη, ο οίκος FTSE Russell διατηρεί την αξιολόγηση χώρας σε καθεστώς "speculative" με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα, ανάμεσα στους τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης (Moody’s, S&P και Fitch).


Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!
Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr

FOLLOW US
Ακολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Αν προαχθεί η χώρα σε καθεστώς «αναπτυγμένης αγοράς», 29 εταιρείες θα είναι επιλέξιμες για ένταξη στον δείκτη FTSE Developed Market, έναντι 33 εταιρειών που συμμετέχουν τώρα στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών. Οι 9 συμμετοχές θα συμμετέχουν στον δείκτη FTSE Developed Market Standard και οι 20 εταιρείες στον δείκτη FTSE Developed Market Small Cap.

Στην τρέχουσα μορφή του δείκτη, η διάρθρωση είναι αντίθετη με 29 συμμετοχές στον μεγάλο Standard δείκτη και 4 στον μικρό δείκτη Small Cap. Η ομάδα της JPM εκτιμά ότι θα υπάρξει εκροή 1,83 δισ. δολάρια από τον δείκτη FTSE EM από τους παθητικούς διαχειριστές (index trackers) και εισροή από παθητικούς διαχειριστές 1,75 δισ. δολαρίων από τον δείκτη FTSE DM (index trackers), με καθαρή εκροή περίπου 75 εκατ. δολαρίων στις μετοχές», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.