5 Ιουν 2019

"Χαστούκι" από Κομισιόν: Τρύπα 6 δισ. ευρώ από τις παροχές Τσίπρα

Της Δήμητρας Καδδά


Ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει το κόστος της παροχολογίας Τσίπρα τη 2ετία 2019 – 2020 εκτιμά η Κομισιόν, αποκαλύπτοντας σε ειδικό πίνακα το μεγάλο "χάσμα" στις θέσεις κυβέρνησης και Βρυξελλών. Στις  εκθέσεις της για την Ελλάδα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ το κόστος της παροχολογίας μόνο για το 2019 και από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ το κόστος για το 2020. Και τούτο όταν η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι θα στοιχίσουν μόνο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως.
"Χαστούκι" από Κομισιόν: Τρύπα 6 δισ. ευρώ από τις παροχές Τσίπρα


Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και μεγάλη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες αναλύει μία προς μία: από την αργή μείωση των κόκκινων δανείων, έως τον "εκτροχιασμό" στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στην αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες.

"Χαστούκι" από Κομισιόν: Τρύπα 6 δισ. ευρώ από τις παροχές Τσίπρα

"H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες" αναφέρει η Επιτροπή στην 3η έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επισημαίνει επίσης ότι "η συνέπεια ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι εξασφαλισμένη και έτσι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους".

Στην έκθεση αναφέρονται αναλυτικά οι αποκλίσεις έναντι των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα, αλλά και οι πιθανοί δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει σαφές πως θεωρεί ότι τα πλεονάσματα φέτος θα είναι χαμηλότερα (ούτως ή άλλως) από τις κυβερνητικές προβλέψεις. Και τούτο καθώς έχει διαφορετική άποψη για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και γιατί θεωρεί δεδομένο ότι δεν πρέπει να υπάρξει – και φέτος – υποχρηματοδότηση των επενδύσεων (που στήριξαν τα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια).

Για το περιεχόμενο των παροχών Τσίπρα αναφέρεται ότι αποτελεί σημείο ανησυχίας η ποιότητα των μέτρων, δεδομένων των στόχων που έχουν συμφωνηθεί (για φίλο-αναπτυξιακά μέτρα).

Η Κομισιόν ασκεί  κριτική για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά και για τη μείωση του ΦΠΑ καθώς και για την αύξηση των συντάξεων, επισημαίνοντας ότι η δαπάνη για συντάξεις είναι ως αναλογία του ΑΕΠ η υψηλότερη ανά την ΕΕ.

Για τα μέτρα του 2020 αναφέρεται ότι προς το παρόν δεν θα γίνουν επίσημες μετρήσεις του δημοσιονομικού τους κόστους. Η Κομισιόν στην έκθεσή της επικαλείται απλά την εκτίμηση  της κυβέρνησης ότι έχουν αξία 1,2 δισ. ευρώ  ή 0,6% του ΑΕΠ.

Για την πρόταση της κυβέρνησης περί ενός ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα μεταφέρουν μέρος των διαθεσίμων ως αντάλλαγμα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η  Επιτροπή επισημαίνει ότι όποια απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία του 2018 πρέπει να συμφωνηθεί σε επίπεδο Eurogroup σε συνδυασμό με μία επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας χρέους.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ενέκρινε και ανακοίνωσε σήμερα τις εκθέσεις για την Ελλάδα (3η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και Πακέτο εκθέσεων Ευρωπαϊκού Εξαμήνου).