12 Ιουν 2019

Θετικά τα πρώτα μηνύματα από το 8ο Greek Ιnvestment Forum

Θετικά τα πρώτα μηνύματα από το 8ο Greek Ιnvestment Forum: Υψηλό το ενδιαφέρον λόγω και του momentum από την αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Τράπεζες, υποδομές, κατασκευές, ΑΠΕ, ενέργεια, τουρισμός στο επίκεντρο. Αρκετά νέα hedge funds στην ατζέντα των συναντήσεων.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα που μεταφέρονται από τη Νέα Υόρκη και το 8ο Greek Ιnvestment Forum που συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο χθες και σήμερα στο ξενοδοχείο The Peninsula.



Με δεδομένο ότι στην περυσινή διοργάνωση τα επενδυτικά κεφάλαια από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού που μετείχαν είχαν κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μια συγκυρία τότε που πολλά θέματα για την οικονομία, τις τράπεζες και τις εισηγμένες, ήταν ανοικτά, στο φόρουμ που ξεκίνησε σήμερα αποτυπώνεται το ενδιαφέρον που έχει προκληθεί από το ράλι των τελευταίων εβδομάδων στη Λ. Αθηνών, καθώς και η προοπτική που δημιουργεί η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. 

Στελέχη εταιρειών που συμμετέχουν στο επενδυτικό φόρουμ σημειώνουν πως το αυξημένο ενδιαφέρον εδράζεται στην προσδοκία ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις και θα διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οι εκτιμήσεις για την εδραίωση ενός σταθερού οικονομικού και φορολογικό περιβάλλοντος και το "ξεπάγωμα” σημαντικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για σειρά κλάδων. Υποδομές, κατασκευές, ΑΠΕ, ενέργεια, τουρισμός βρίσκονται στο επίκεντρο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο αριθμός των αιτημάτων για συναντήσεις με εισηγμένες (εντός αλλά και εκτός του forum) αυξάνεται.

Τα ίδια στελέχη μεταφέρουν την αρχική εκτίμηση ότι ο αριθμός των συναντήσεων θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με την περυσινή διοργάνωση, εάν δεν τον ξεπεράσουν. Ο όγκος των επαφών είναι μοιρασμένος μεταξύ των εταιρειών και σήμερα Τετάρτη, τη δεύτερη ημέρα του roadshow, πολλά ραντεβού αφορούν τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, μένει να καταγραφεί ο συνολικός αριθμός των συναντήσεων, αλλά και των funds και των διαχειριστών χαρτοφυλακίων που θα συμμετάσχουν. 

Θετικό στοιχείο, όπως αναφέρει υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων εισηγμένης, είναι πως έχουν προγραμματιστεί αρκετά ραντεβού με funds (αν και μικρού μεγέθους) που μετέχουν για πρώτη φορά στη διοργάνωση. Παρουσία, πάντως, θα έχουν Tier1 επενδυτικά κεφάλαια, όπως των Blackstone,, TIAA-CREF, Lazard AM, Liberty, Goldman Sachs, Oaktree Capital Management, αλλά και πολλά hedge funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες (όπως το Χ.Α) αγορές, μεταξύ των οποίων τα Gramercy Capital, Craftsman Management, Build Capital, TimesSquare Capital Management, Vanshap Capital, Stone Forest, Bienville Capital, HPF Capital Markets, Auerbach Grayson κ.α. 

Σημειώνεται πως την ελληνική αποστολή ενισχύουν φέτος με την παρουσία τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ. Στη χθεσινή του ομιλία ο κ. Χουλιαράκης (σ.σ. έκανε αναφορά ότι αυτή θα είναι η τελευταία του ομιλία με αυτή την ιδιότητα, ανεξαρτήτως εκλογών) εστίασε στους 4 άξονες του σχεδίου που υλοποίησε η κυβέρνηση, με επίκεντρο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ώστε να επανέλθει στις αγορές, τα εργαλεία αλλαγής μείγματος της οικονομικής πολιτικής ώστε να ενισχυθούν τα αδύναμα στρώματα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις παρεμβάσεις για την απομείωση του χρέους. 

Από τις 25 εταιρείες που είχε συμπεριλάβει το Χρηματιστήριο στη λίστα του, το "παρών" στη Νέα Υόρκη δίνουν οι εκπρόσωποι των Aegean Airlines, Alpha Bank, Autohellas, EXAE, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Ικτίνος Ελλάς, Motor Oil, Μυτιληναίος , Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Profile και Sarantis. Για διαφορετικούς λόγους, αρκετές εισηγμένες δεν συμμετείχαν στην εφετινή διοργάνωση (όπως λ.χ. αναγκαστικά βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας ο Τιτάνας καθώς βρίσκεται εν μέσω δημόσιας πρότασης), ενώ άλλες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ραντεβού.