Προοπτικές ανάπτυξης και ακίνητα στο επίκεντρο των επαφών των ξένων...: Το βλέμμα στραμμένο στην επομένη της 7ης Ιουλίου και στην αλλαγή κυβέρνησης την οποία προεξοφλούν, έχουν οι διεθνείς επενδυτές, όπως φάνηκε από τις επαφές τους με τις ελληνικές τράπεζες στο διήμερο road show του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών στη Νέα Υόρκη. Νέο και κεντρικό σημείο στις εκατέρωθεν επαφές, οι προοπτικές ...
της Νένας Μαλλιάρα
Το βλέμμα στραμμένο στην επομένη της 7ης Ιουλίου και στην αλλαγή κυβέρνησης την οποία προεξοφλούν, έχουν οι διεθνείς επενδυτές, όπως φάνηκε από τις επαφές τους με τις ελληνικές τράπεζες στο διήμερο road show του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών στη Νέα Υόρκη.
Οι εκατέρωθεν συναντήσεις, αν και λιγότερες από πέρυσι λόγω της πληθώρας συνεδρίων αυτή την εβδομάδα (HSBC Emerging Markets στη Νέα Υόρκη, Wood στην Αθήνα), είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού συμπίπτουν χρονικά με τη σύντομη προεκλογική περίοδο, αλλά και την αναμονή σημαντικών κινήσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταρχικό ερώτημα των ξένων επενδυτών ήταν οι εκτιμήσεις των τραπεζών για την πορεία της οικονομίας μετά τις εκλογές και οι προσδοκίες για την τόνωση της ανάπτυξης από τη νέα κυβέρνηση.
Για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, το ζητούμενο της ανάπτυξης είναι κρίσιμο δεδομένου του άθλου που πρέπει να επιτευχθεί για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων και την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Η ταχύτητα με την οποία προσδοκάται να κινηθεί η αύξηση του ΑΕΠ θα καθορίσει την ταχύτητα ίασης των προβληματικών δανείων και τη δυνατότητα διάθεσης νέων κεφαλαίων στην Οικονομία, κρίνοντας το πόσο γρήγορα οι ελληνικές τράπεζες θα επανέλθουν στον παραδοσιακό τους ρόλο και σε πλήρη κανονικότητα.
Στο πλαίσιο της μείωσης των "κόκκινων" δανείων και πέρα από τα σχέδια των τραπεζών για την επίτευξη του στόχου αυτού, ένα νέο στοιχείο αναδύθηκε στις επαφές με τους επενδυτές. Πρόκειται για την πορεία της αγοράς ακινήτων.
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών δέχτηκαν πολλές ερωτήσεις γύρω από την πορεία των τιμών των ακινήτων, παρουσίασαν τα τελευταία στοιχεία από τους δείκτες οικιστικών ακινήτων της ΤτΕ για το α΄ τρίμηνο 2019 και έλαβαν τη θετική αποδοχή των επενδυτών.
Τα στοιχεία της ΤτΕ πιστοποιούν το ανοδικό γύρισμα της αγοράς ακινήτων, καθώς έδειξαν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.
Για το σύνολο του 2018, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6% (0,5%, 1,2%, 2,2% και 2,6% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2018 αντίστοιχα), έναντι μείωσης 1,0% το 2017.
Τα πολύ "δυνατά" σημάδια ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων συνδέθηκαν ευθέως από τους ξένους επενδυτές με τα ενέχυρα των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η άνοδος των τιμών στο real estate είναι ιδιαίτερα θετική για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς ανεβάζει τις αξίες των ενεχύρων και μεγιστοποιεί τις ανακτήσεις οφειλών, ενώ παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάκαμψη της ζήτησης για δάνεια.
Για τους ξένους επενδυτές, η ελληνική αγορά ακινήτων αποτελεί το επενδυτικό next big thing, μετά τα ελληνικά NPLs. Για το λόγο αυτό, οι ξένοι συνωστίζονται για να λάβουν προεκλογικά θέσεις σε μια αγορά όπου διαβλέπουν έντονη κινητικότητα και μεγάλη δυναμική ανόδου τιμών και αποδόσεων.
Συγκεκριμένα, οι ξένοι βλέπουν ότι βρίσκεται στα σκαριά η αναδιάταξη και του χάρτη real estate της χώρας που θα ξεκινήσει πιο μαζικά το αμέσως προσεχές διάστημα, με τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις πωλήσεις "πακέτων" ακινήτων των τραπεζών.
"Πακέτα" 30 έως 700 ακινήτων αρχίζουν να βγαίνουν στην αγορά, καθώς μέσα στην επόμενη τριετία, οι τράπεζες θα έχουν να διαχειριστούν ένα στοκ περίπου 100.000 ακινήτων.
Τέλος, οι ερωτήσεις για τις πωλήσεις "πακέτων" μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το προσεχές διάστημα και τα σχέδια της κάθε τράπεζας, επαναλήφθηκαν στο road show της Ν. Υόρκης.
Αυτή τη φορά συνδυάστηκαν με την προοπτική της συλλογικότερης αντιμετώπισης του ζητήματος των "κόκκινων" δανείων μέσω των λύσεων που έχουν προτείνει το ΤΧΣ και η ΤτΕ, με τους ξένους επενδυτές να ρωτούν πού βρίσκεται το σχέδιο του ΤΧΣ για τις κρατικές εγγυήσεις και τι γίνεται με το σχέδιο της ΤτΕ.