Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ +0,10%, καθώς η εταιρεία εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που της έδωσε η ενοποίηση του σχήματος και το σύγχρονο και αυστηρό μοντέλο της εταιρικής διακυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίoς μέσα από τις χθεσινές ανακοινώσεις που έκανε στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων έθεσε τον πήχη πιο ψηλά για την εταιρεία σχεδόν σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.
Άφησε να εννοηθεί ότι οι προβλέψεις που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο στη συνάντηση με τους θεσμικούς επενδυτές για το 2019 θα αποδειχτούν μετριοπαθείς. Υπενθυμίζεται ότι τότε είχε κάνει λόγο για κύκλο εργασιών της τάξης των 2 δισ. ευρώ και EBITDA στα 400 εκατ. ευρώ. Αυτά ενώ το 2018 ο τζίρος ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ και τα EBITDA στα 290 εκατ. ευρώ.
Χθες ο ισχυρός άντρας της εισηγμένης έδωσε μία πρόγευση μιλώντας για κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, ενώ περιέγραψε το πλέγμα των επενδυτικών κινήσεων.
Ρεύμα και στα Βαλκάνια
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς ρωτήθηκε από τους μετόχους για την πορεία της επένδυσης της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας.
Ο σχεδιασμός άλλαξε, με τη μονάδα να προετοιμάζεται για παραγωγή μεγαλύτερης ισχύος ρεύματος. Έτσι αντί για τα 665 MW θα ξεπερνά τα 800 MW, με δεδομένο το ότι, όπως τόνισε, θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η μονάδα θα βλέπει… και την περιφερειακή αγορά, υπαινισσόμενος έτσι την εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών που θα ανοίξει η ενοποίηση των αγορών της Ελλάδας με τις γειτονικές και συγκεκριμένα το target model.
Πέραν τούτου, η μετάβαση στη νέα εποχή της πράσινης ενέργειας και της αποθήκευσης δίνει τεράστιο χώρο στις μονάδες φυσικού αερίου.
Η μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται περί το φθινόπωρο και το προσεχές διάστημα θα γίνει γνωστός ο διεθνής προμηθευτής εξοπλισμού.
Κυρίαρχη θέση στο φυσικό αέριο
Εντυπωσιακή είναι και η διείσδυση της εισηγμένης στην εγχώρια αγορά του φυσικού αερίου, πετυχαίνοντας το «ψαλίδισμα» του μεριδίου της ΔΕΠΑ.
Έτσι η Mυτιληναίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, ήδη έχει μερίδιο στο 30%, με τη ΔΕΠΑ να είναι περίπου στο 50%. Και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έως το τέλος του χρόνου προβλέπεται η πτώση του πάλαι ποτέ κρατικού μονοπωλίου στο 45%.
Η εισηγμένη, που ξεκίνησε από το 2009 να επιδιώκει το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ, έχει καταφέρει με τα φορτία του LNG που φέρνει να κλονίσει την πρωτακαθεδρία της κρατικής επιχείρησης. Ο κ. Μυτιληναίoς, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου, αφού περιέγραψε διεθνώς την «επανάσταση» του φυσικού αερίου με το LNG, το οποίο είναι πια σε ανταγωνιστικές τιμές και οδήγησε ακόμη και την Gazprom των αγωγών να κατασκευάσει τερματικά υγροποιημένου αερίου, σημείωσε τα βαρίδια της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Όπως εξήγησε, οι συμβάσεις προμήθειας που έχει η εταιρεία στηρίζονται στη μεταβολή των τιμών πετρελαίου. Επιπλέον οι ρήτρες take or pay δημιουργούν βαρίδια και ρίσκα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Κατά τον ίδιο, η διεκδίκηση της εταιρείας από τη Mυτιληναίος θα ήταν δύσκολο να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με δεδομένα τα μερίδια των δύο επιχειρήσεων, τα οποία αθροιζόμενα ξεπερνούν το 80%.
Ο ίδιος βέβαια αντιπαρέβαλε την αξία που θα είχε η πώληση μόνο της ΕΠΑ Αττικής, της θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το πελατολόγιο των 350.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το εργοστάσιο της αλουμίνας
Ο κ. Μυτιληναίoς έχει χαρακτηρίσει ως game changer τη σχεδιαζόμενη επένδυση του νέου εργοστασίου αλουμίνας στον Άγιο Νικολάο Βοιωτίας. Το project είναι στο στάδιο του basic engineering study και σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι το πρώτο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας τα τελευταία 50 χρόνια. Η σημασία της μελέτης είναι τεράστια, με δεδομένο το γεγονός πως η αξία της είναι της τάξης των 10 με 11 εκατ. ευρώ. Παράλληλα γίνονται και όλες οι άλλες ενέργειες, προαδειοδοτικές διαδικασίες, προεμπορικές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για χρηματοδότηση του project. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται από το τέλος του Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Νέο πρόγραμμα μείωσης κόστους στο Αλουμίνιο
Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ το τέταρτο πρόγραμμα μείωσης του κόστους στο Αλουμίνιο της Ελλάδας. Την τελευταία διετία, με τις αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, πάρα πολλά κοστολόγια πρώτων υλών ανέβηκαν, αλλά τώρα μειώνονται. «Ήρθε η ώρα του 4ου προγράμματος κόστους», σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης. Περιλαμβάνει σε ετήσια βάση 60 εκατ. ευρώ μέτρα και 40 εκατ. ευρώ one off διεκδικήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα προγράμματα κράτησαν επί της ουσίας ζωντανό το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας.
Ο MSCI
Ο προγραμματισμός, τα μέχρι τώρα οικονομικά αποτελέσματα και η στόχευση σε υψηλότερες επιδόσεις της Mυτιληναίος ώθησαν τους παριστάμενους στη χθεσινή γενική συνέλευση μετόχους να ρωτήσουν για την υπαγωγή της εταιρείας στον δείκτη MSCI.
Ο πρόεδρος της εισηγμένης θύμισε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε θα συμβεί αυτό, σημειώνοντας τη βαρύτητα και την αυστηρότητα των σχετικών επενδυτικών κριτηρίων.
Πάντως θεωρεί ότι η Μυτιληναίoς είναι «on track για τον ΜSCI».
Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr