Η συνάντηση που θα γίνει σήμερα - κεκλεισμένων των θυρών - στο πλαίσιο του Euroworking Group μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς θα έχει "ευρύτερη" σημασία από τις ανακοινώσεις του πακέτου εκθέσεων της Κομισιόν που αναμένονται την προσεχή Τετάρτη. Και τούτο λόγω του προεκλογικού κύκλου και της απόφασης της Κομισιόν να διατηρήσει μία στάση η οποία ναι μεν θα αποκαλύπτει το πρόβλημα αλλά θα είναι προσεκτική ώστε να μην φανεί πως εμπλέκεται στα εσωτερικά της χώρας.
Στο σημερινό EWG αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά για την παροχολογία όλων των τελευταίων ημερών, για τα νέα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, καθώς και δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέες αποκλίσεις ή οπισθοδρόμηση από τα συμφωνηθέντα έως την 7η Ιουλίου. Ωστόσο επισήμως το θέμα Ελλάδα μπορεί να μείνει εκτός ατζέντας ακριβώς λόγω του προεκλογικού κύκλου που διανύει η χώρα.
Ούτως ή άλλως τα "φώτα" θα πέσουν στο Ιταλικό ζήτημα που "καίει", αλλά και στην προσπάθεια προώθησης των μεγάλων ευρωπαϊκών θεμάτων για το μέλλον της ΟΝΕ που θα τεθούν επί τάπητος στην σύνοδο του Eurogroup του Ιουνίου (13/6). Άλλωστε, πλέον "εξηγήσεις" και ενδεχομένως συνολικές εκ νέου δεσμεύσεις θα ζητηθούν από την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από την "κάλπη" και θα πρέπει να καταθέσει τον νέο προϋπολογισμό για το 2020 με τα "διορθωτικά" μέτρα….
Η "κανονικότητα" της σημερινής συνεδρίασης του EWG έχει ήδη ανατραπεί αφού οι θεσμοί έπρεπε απλά να εγκρίνουν την 3η αξιολόγηση (σ.σ. που έχει ήδη καθυστερήσει), αλλά και το αίτημα που έχει γίνει προς τον ESM περί πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου με το ΔΝΤ. Ο λόγος για μία απόφαση που αναβάλλεται, όπως αναβάλλεται και η προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα κάθοδος του Ταμείου στην Αθήνα.
Αύριο, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2019. Τα στοιχεία αυτά αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ακόμα και αν δεν καταστεί εφικτό να ενσωματωθούν από την Κομισιόν στο πακέτο εκθέσεων που ανακοινώνεται μία μέρα αργότερα.
Οι ανακοινώσεις
Την Τετάρτη η Επιτροπή θα ανακοινώσει το πακέτο εκθέσεων του Εαρινού Εξαμήνου με τις συστάσεις της για το πεδίο των δημοσιονομικών, αλλά και για τις μεγάλες "μακροοικονομικές ανισορροπίες" που έχει διαπιστώσει στην Ελληνική οικονομία. Θα ανακοινώσει και την 3η έκθεση για την πορεία της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας (στο οποίο τελεί η Ελλάδα έως και το 2022).
Σε αυτές τις εκθέσεις αναμένεται να αποτυπώνεται η δημοσιονομική εκτροπή λόγω της "παροχολογίας", αλλά και οι αποκλίσεις από τα προαπαιτούμενα με ειδική μνεία στις ιδιωτικοποιήσεις και στη μείωση του κόκκινων δανείων.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Κομισιόν που θα ανακοινωθεί επισήμως Τετάρτη αναμένεται να γίνεται αναλυτική παρουσίαση όλων των καθυστερήσεων στα προαπαιτούμενα της μετά - προγραμματικής εποπτείας. Κριτική ασκείται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αδυναμία της χώρας να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες, για την καθυστέρηση σημαντικών διαγωνισμών (όπως των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ), για την πορεία του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, αλλά και για άλλα πεδία όπως το δημόσιο. Ειδική έμφαση αναμένεται να δοθεί στις αθρόες προσλήψεις των προηγούμενων μηνών. Μάλιστα φέρεται ότι θα ζητείται περιορισμός των θέσεων εργασίας στο δημόσιο μέσα στο 2019.
Αναφορά θα γίνεται για την απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, για την πορεία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, για τη καθυστέρηση στην αναμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων και στον επανυπολογισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αλλά και για το ζήτημα της αργής απομείωσης του υπολοίπου των κόκκινων δανείων.
Η "τρύπα" των 5 δισ. ευρώ
Η δημοσιονομική τρύπα για το 2019 υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει εδώ και καιρό οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM σε 1% του ΑΕΠ περίπου (δηλαδή σε πάνω από 2 δισ. ευρώ) για το 2019. Υπολογίζεται ότι τα μέτρα κοστίζουν 1,2% του ΑΕΠ (το κόστος αναλύεται σε 0,7% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ και τις συντάξεις και σε 0,5% του ΑΕΠ από τις ρυθμίσεις) και το πρωτογενές πλεόνασμα θα υποχωρήσει περί το 2,5% του ΑΕΠ.
Υπολογισμοί υπάρχουν και για τα επόμενα χρόνια δείχνοντας διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού. Υπολογίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στο 1,5% του ΑΕΠ το 2020, προκαλώντας μία δημοσιονομική "τρύπα" σε εύρος 2ετίας περί τα 5 δισ ευρώ περίπου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν στα κείμενα να μην υπάρξουν προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια στις ανακοινώσεις της Τετάρτης. Δηλαδή, μετά και τα νέα στοιχεία που έχει δώσει η ελληνική πλευρά (επιχειρηματολογεί για επιπλέον έσοδα αντί για τρύπα στο πεδίο της ρύθμισης οφειλών) να γίνει καταγραφή του κόστους των μέτρων και των προβλέψεων μόνο για τα πλεονάσματα το 2019.
Άλλωστε, όπως εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές, οι επερχόμενες εκλογές του Ιουλίου, καθιστούν τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών ζήτημα της κυβέρνησης που θα προκύψει από την "κάλπη". Επίσης, η θέση με την οποία εισέρχεται η Κομισιόν στο σημερινό EWG είναι να αποφευχθούν τα πολιτικά σχόλια στα κείμενα και να περιγράφονται απλά τα δεδομένα και οι κίνδυνοι που προκαλούν.
Ειδική μνεία πάντως θα υπάρχει για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά έως τα τέλη Μαρτίου (3η αξιολόγηση), αλλά και στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης που… έπεται (σ.σ. όσα έχουν ορόσημο για το τέλος Ιουνίου) και συνδέονται με το νέο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος.
Ο λόγος για ένα πακέτο το οποίο με βάση τη συμφωνία του 2018 συνδέεται όχι μόνο με τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και με τη συνολικότερη εκπλήρωση μιας σειράς δεσμεύσεων οι οποίες φέρεται να έχουν παρεκτραπεί….