30 Ιαν 2020

Γαλλικό "κλειδί" για χαμηλότερα πλεονάσματα και επιπλέον ελαφρύνσεις – Νέες επαφές για πολιτικές συμμαχίες

Γαλλικό "κλειδί" για χαμηλότερα πλεονάσματα και επιπλέον ελαφρύνσεις – Νέες επαφές για πολιτικές συμμαχίες: Αρχίζει ένας κύκλος επαφών για αναζήτηση πολιτικής στήριξης. Τα ραντεβού στο Παρίσι και η έλευση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Οι κρίσιμες ημερομηνίες και ο άγνωστος "Χ" της αλλαγής "φρουράς" στο EWG.




Της Δήμητρας Καδδά

Συμμαχίες με πολιτικά ραντεβού εκτός και εντός συνόρων επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, καθώς κλιμακώνεται η διαπραγμάτευση για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και για χαμηλότερα πλεονάσματα. Χθες το πεδίο των διαβουλεύσεων μεταφέρθηκε επί γαλλικού εδάφους, στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής αποστολής στο Παρίσι.

Το κλίμα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μακρόν στο οικονομικό πεδίο ήταν, σύμφωνα με πηγές, συμπαράστασης "στο να διεκδικήσει η χώρα μας χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα"  από το 2021. "Η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια. Γίνεται συζήτηση για να εστιάσουμε στο Eurogroup που θα τεθεί το θέμα", ανέφεραν.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε χθες το πρωί συνάντησή με τον Γάλλο ομόλογο του Μπρούνο Λε Μερ. Σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε όλα τα ελληνικά ζητήματα/αιτήματα προς τους δανειστές. Και περιμένει στήριξη στις ελληνικές επιδιώξεις στο "τερέν" του Eurogroup ως αντιστάθμισμα στις ενστάσεις που έχουν καταγραφεί εδώ και μήνες από τον γερμανικό άξονα αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναφορικά με τη σκοπιμότητα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων (από το 3,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα προς το 2,5% - 2% από το 2021 και μετά).

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στην "Καθημερινή" ο κ. Λε Μερ  επισήμανε για το θέμα πως "τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Έχει σεβαστεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι. Το Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου χαιρέτισε τη σημειωθείσα πρόοδο, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Το νέο ότι η Ελλάδα κερδίζει εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι εξαιρετικό. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και θα βελτιώσει τα φορολογικά έσοδα".

Ο ΥΠΟΙΚ προώθησε και τις γραπτές προτάσεις που κατέθεσε στους θεσμούς για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο: την μεταφορά πλεονασμάτων από έτος σε έτος, την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (αξίας έως 4,5 δισ. ευρώ), αλλά και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εξαιρέσεων από τις δαπάνες που συνδέονται με τις μεταναστευτικές ροές.

Οι αφίξεις στην Αθήνα
Ο επόμενος σταθμός των διαπραγματεύσεων είναι η Αθήνα. Η παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα με αφορμή ημερίδα του ΙΟΒΕ δίνει την ευκαιρία για επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και με άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Τη σκυτάλη παίρνει την Πέμπτη ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. Έχουν προγραμματιστεί επαφές με τον πρωθυπουργό και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Θετικός ρόλος της Κομισιόν
Η πρώτη αίσθηση για τη θέση του Επιτρόπου αναφορικά με τα ελληνικά ζητήματα είναι θετική, αναφέρουν πηγές της ΕΕ. Τούτο είναι θετικό, δεδομένου πως η Επιτροπή είναι αυτή που συντάσσει τις εκθέσεις Ενισχυμένης Εποπτείας (τόσο της 26ης Φεβρουαρίου όσο και αυτής του Μαΐου), στις οποίες αναμένεται να αποτυπωθεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις αλλά και να ενσωματωθούν οι αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους που θα χαράξουν οι θεσμοί και βάσει των οποίων θα γίνει η μεγάλη "μάχη" και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωστόσο, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup. Οπότε εισέρχεται η θέση των κρατών – μελών αλλά και των υπολοίπων θεσμών στη "ζυγαριά" των αποφάσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει πλέον ειδική σημασία, δεδομένης της διαφοροποίησης της για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από τον ESM, ειδικά μετά την τοποθέτηση της κας Κριστίν Λαγκάρντ με τις γνωστές θέσεις για το εν λόγω ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν ευρωπαϊκές πήγες, το Ελληνικό ζήτημα βρίσκεται - προς το παρόν - στο περιθώριο των πολιτικών συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη. Αυτό θεωρείται ως μία καλή ένδειξη, όπως εξηγούν. Δηλαδή, η Ελλάδα δεν αποτελεί ούτε ζήτημα ούτε πρόβλημα. Εξηγούν πως θα πρέπει να αποδεικνύει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα ότι εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτως ώστε το θέμα του μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου και της μείωσης των πλεονασμάτων να τεθεί επί τάπητος "ομαλά" όταν ωριμάσει ως ζήτημα. Και ξεδιπλωθεί ο κύκλος των πολιτικών επαφών για αναζήτηση συμμαχιών.

Η αλλαγή φρουράς στο EWG
Πάντως, ένας αστάθμητος παράγοντας που εισάγεται στην εξίσωση των διαπραγματεύσεων, που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα, είναι το θέμα της αποχώρησης του επικεφαλής του EWG η οποία ανακοινώθηκε χθες.

Το όνομα του αντικαταστάτη αναζητείται με στόχο να προσυμφωνηθεί και να συζητηθεί στο EWG της επόμενης Πέμπτης ώστε να επικυρωθεί η αλλαγή στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά μεταφέρεται το κέντρο βάρους από τα υπόλοιπα ζητήματα στο πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει τα "ηνία" του οργάνου το οποίο υποδέχεται και τις ελληνικές προτάσεις περί αλλαγής του πρωτογενών πλεονασμάτων. Μένει λοιπόν να φανεί πώς και αν αυτό επηρεάζει τον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων.