«Φτερά» στο ομόλογο του Ελλάκτωρα δίνουν οι διαγραφόμενες εξελίξεις με… φόντο το μετοχικό υπόβαθρο του επιχειρηματικού ομίλου.
Μέσα στις 24 μέρες του Νοεμβρίου, η τιμή του 5ετούς ευρωομολόγου, η ονομαστική αξία του οποίου ανέρχεται στα 670 εκατ. ευρώ, έχει κάνει ανοδικό άλμα της τάξεως του 17,3%. Καθώς στο ξεκίνημα του μήνα η αγοραία τιμή του αντιστοιχούσε στα 81,4 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικής αξίας, ενώ χθες έφτασε στα 95,5.
Με τα δεδομένα αυτά τα κέρδη του ομολόγου είναι 3,8 φορές περισσότερα από εκείνα της μετοχής, η οποία στο ίδιο βραχυχρόνιο διάστημα ενισχύθηκε κατά 4,5%. Οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση του ομίλου Ελλάκτωρ, συμφερόντων των αδελφών Καλλιτσάντση, στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ.
Η πριμοδότηση του ομολόγου φαίνεται να πηγάζει από τα όσα διαδραματίζονται στον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο μετά το δεδηλωμένο ενδιαφέρον των ολλανδών της Reggeborgh invest, που επιζητούν να αποκτήσουν τον μετοχικό έλεγχο. Αν και οι εξελίξεις συνιστούν ένα πολύπλοκο πάζλ, στο οποίο μάλιστα όλα τα κομμάτια κινούνται ταυτόχρονα, εν τούτοις η αγορά δείχνει να προεξοφλεί την είσοδο του μεγάλου, ξένου «παίκτη».
Το ευρωομόλογο του Ελλάκτωρα εκδόθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2019, όταν και αντλήθηκαν 600 εκατ. ευρώ με επιτοκιακό «κουπόνι» 6,375% ετησίως. Στο ίδιο ομολογιακό «καλάθι» προστέθηκαν άλλα 70 εκατ. ευρώ, που αντλήθηκαν από τις αγορές στις 30 Ιανουαρίου του 2020. Σχηματίζοντας πλέον μια ενιαία έκδοση, με το ίδιο επιτόκιο και την ίδια ημερομηνία λήξεως που είναι η 15η Δεκεμβρίου του 2024.
Το «δέλεαρ» από την μεταβολή ελέγχου του ομίλου
Στους όρους του ομολόγου, αναφέρεται και το ενδεχόμενο μεταβολής ελέγχου (Chang of Control) δίνοντας στην περίπτωση αυτή το δικαίωμα στον επενδυτή να πουλήσει τη θέση του στον εκδότη, με τιμή στο 101% της ονομαστικής αξίας.
Ορισμένοι στην αγορά θεωρούν ότι ο όρος αυτός, είναι ένας από τους λόγους της έντονης ανοδικής κίνησης που έχει κάνει το ομόλογο, στο τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενσωματώνοντας δηλαδή, την προοπτική να αλλάξει χέρια ο όμιλος και κατ’ επέκταση να δίδεται η δυνατότητα ρευστοποίησης σε τιμή ψηλότερη από την τρέχουσα.
Για όλα αυτά όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, αφού ακόμη κι αν κλείσει η συμφωνία με τους Ολλανδούς, δεν είναι βέβαιο ότι θα στοιχειοθετηθεί νομικά η μεταβολή ελέγχου στον Ελλάκτωρα. Από τη στιγμή κατά την οποία το ποσοστό τους δεν θα ξεπερνά την καταστατική μειοψηφία του 33,34%…
Πέραν τούτων θετικά για το ομόλογο λειτούργησαν και τα όσα κυκλοφόρησαν στη αγορά περί κεφαλαιακής αύξησης, που θα κατευθυνθεί στο κατασκευαστικό κομμάτι του ομίλου. Δημιουργώντας έτσι ακόμη περισσότερο «ζωτικό χώρο» για τις θυγατρικές, που υποστηρίζουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του ομολόγου.
Ο ρόλος των «ασημικών» για τους ομολογιούχους
Το άνευ εξασφαλίσεων ευρωομόλογο του Ελλάκτωρα, κατέστη πολύ ελκυστικό για τους επενδυτές ( 75% ξένοι και 25% Έλληνες) τόσο για το προσφερόμενο επιτόκιο, όσο και για τα «ασημικά» που το συνοδεύουν. Δηλαδή τα εξασφαλισμένα έσοδα των θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων και πάνω απ’ όλα στις παραχωρήσεις, όπου δεσπόζουσα θέση έχει η Αττική Οδός, ενώ σε αυτές δεν περιλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα. Οι σταθερές χρηματικές ροές από τις εταιρείες αυτές, λογίζονται ως το.. Άγιο δισκοπότηρο των πληρωμών στους ομολογιούχους. Προς τους οποίους και καταβάλλονται 42,7 εκατ. ευρώ τόκοι, ετησίως.
Βάσει των όρων του ομολογιακού, ο επιχειρηματικός όμιλος έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί μέχρι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ την Άκτωρ κατασκευαστική, από τα έσοδα των τριών , κερδοφόρων θυγατρικών που…υποστηρίζουν το ομόλογο. Έτσι, στο ενδεχόμενο κεφαλαιακής αύξησης που θα κατευθυνθεί για τις όποιες ανάγκες της Άκτωρ, θα εκλείψει το ζήτημα εισφοράς από τις άλλες, κερδοφόρες θυγατρικές. Κάτι που καταφανώς μετράει υπέρ των ομολογιούχων.
Στην αρχή της εφετινής χρονιάς το ευρωομόλογο του Ελλάκτωρα στο 103% της ονομαστικής αξίας. Η έλευση της πανδημίας οδήγησε την τιμή του στο 53,5 απ’ όπου τώρα βρίσκεται..78,5% ψηλότερα. Με τη σημερινά δεδομένα η ετησιοποιημένη απόδοσή του διαμορφώνεται στο 7,4%.
Ο επιχειρηματικός όμιλος έχει τη δυνατότητα της πρόωρης αποπληρωμής . Από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021 στο 103,18% της ονομαστικής του αξίας. Τιμή που πέφτει στο 101,59 το 2022 και στη συνέχεια και μέχρι τη λήξη, το τίμημα οριοθετείται στο 100% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου.