Η αγορά ξεπέρασε την αρχική αδυναμία και μπήκε σε ρυθμό ράλι. Τα κέρδη υπερβαίνουν το 2%, ενώ οι τράπεζες υπεραποδίδουν σημειώνοντας άνοδο 5%. Ανοδικά κινούνται ΟΠΑΠ, Motor Oil και Coca Cola.
Με ένα κρεσέντο των αγοραστών λίγο πριν κλείσει η συνεδρίαση, το οποίο τροφοδοτείται από κεφάλαια που εισέρχονται από το εξωτερικό, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε γύρω στις 16.00 και τις 780 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερο από 2%, ενώ στο πρώτο μισό της συνεδρίασης βρισκόταν με αρνητικό πρόσημο μεταβολής.
Σύμφωνα με αναλυτές, έντονη είναι η ζήτηση από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και, δευτερευόντως, από Έλληνες μικροεπενδυτές, που «ποντάρουν» σε μια επιστροφή της οικονομίας και της αγοράς στην κανονικότητα, έχοντας την πεποίθηση ότι έχουν απομακρυνθεί οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, αλλά και οι απειλές για τις τράπεζες.
Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά τις 6 Νοεμβρίου και τις πρώτες ανακοινώσεις για τα εμβόλια, τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν αυξημένη διάθεση ανάληψης κινδύνων και κατανέμουν κεφάλαια σε αγορές, όπως η ελληνική, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ως αγορές υψηλού ρίσκου. Αυτό αντανακλάται και στον υψηλό τζίρο της αγοράς, που ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ πριν τις 16.00.
Εντυπωσιακή είναι σήμερα η πορεία του τραπεζικού δείκτη, που κερδίζει 5%, ξεπερνώντας την αρχική του αδυναμία, Η Εθνική κερδίζει περισσότερο από 6%, η Eurobank 5,50%, η Alpha 4,30% και η Πειραιώς 3,40%. ΟΠΑΠ και Motor Oil πρωταγωνιστούν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σε συναλλακτική κίνηση και άνοδο, κερδίζοντας 2,5% και 4%, αντίστοιχα. Στηρίζει το Δείκτη και η Coca Cola, με άνοδο πάνω από 2%.
Νωρίτερα, το Business Daily ανέφερε:
Ανοδική αντίδραση σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με βασικό χαρακτηριστικό την πλήρη επαναφορά των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες κατορθώνουν να καλύψουν όλες τις αρχικές, έστω και ήπιες, απώλειές τους.
Στις 15.00 μμ ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 776,05 μονάδες, εμφανίζοντας κέρδη 1,2%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να υποχωρεί έως και 0,21%, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 38,75 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,84%, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη 0,83%.
Πλήρης επαναφορά για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κινείται 3,7%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί άνω του 0,5%, με την Alpha Bank να εμφανίζει κέρδη 3,04%, την Εθνική να ενισχύεται 5,4%, τη Eurobank να έχει άνοδο 3,36% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο +2,28%.
Σε κλοιό ρευστοποιήσεων παραμένει η μετοχή της Ελλάκτωρ (-1,64%), καθώς συνεχίζεται η «μάχη» μεταξύ της διοίκησής της και της ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας Reggeborgh Invest, η οποία ζητά πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου, μεταξύ άλλων, να υπάρξει και αλλαγή στη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας. Πάντως η μετοχή έχει κατορθώσει να μαζέψει σημαντικό μέρος των απωλειών της, καθώς ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί άνω του 3%.
Η ελληνική αγορά εμφανίζει αξιοσημείωτη αντοχή, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με όχι και τόσο ευχάριστες ειδήσεις, τις οποίες, όμως, ως φαίνεται έχουν προεξοφλήσει οι επενδυτές. Η σημερινή επιστροφή σε ανοδική πορεία καταφθάνει μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο, όπου η ανάκαμψη διαμορφώθηκε μόλις στο 2,3% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, όντας αρκετά πιο ήπια σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Η πεποίθηση των επενδυτών ότι έχουν απομακρυνθεί οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά, την ώρα που τα εμβόλια τροφοδοτούν προσδοκίες επιστροφής στην κανονικότητα, φαίνεται ότι τροφοδοτεί το Χρηματιστήριο με συνεχείς εισροές κεφαλαίων από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά και από Έλληνες επενδυτές, με αποτέλεσμα να απορροφώνται με σχετική ευκολία οι ρευστοποιήσεις κερδών μετά το μεγάλο ράλι, το οποίο άρχισε στις 6 Νοεμβρίου.