9 Δεκ 2020

Τι μπορεί να βάλει τέλος στην άνοδο των αγορών

Τι μπορεί να βάλει τέλος στην άνοδο των αγορών

Όταν το φρόνημα του «όχλου» της αγοράς είναι τόσο υψηλό όσο τώρα, ορισμένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δυσκολεύονται να μην νοιώσουν ένα τσίμπημα ανησυχίας.

Μετά έναν εκπληκτικό μήνα για τις παγκόσμιες μετοχές τον Νοέμβριο, ο δείκτης MSCI All World των μετοχών αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών έχει διευρύνει την άνοδό του και κινείται σε επίπεδα ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα.

«Οδηγός» της ανόδου αυτής υπήρξε μια εμφατική πλειοψηφούσα άποψη, πως οι μετοχές θα πάρουν ώθηση από την προοπτική τα εμβόλια να ανοίξουν τις οικονομίες που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία Covid-19, απελευθερώνοντας έτσι την «εγκλωβισμένη» ζήτηση και «ξεκλειδώνοντας» μεγάλες αποταμιεύσεις από τα νοικοκυριά.

Αν σε αυτό προστεθούν οι υποστηρικτικές κεντρικές τράπεζες και η πιθανότητα επιπλέον μέτρων τόνωσης στις αρχές του επόμενου έτους, τότε πολλοί επενδυτές βλέπουν να έρχεται μια εύρωστη ανάκαμψη της αγοράς. Ο Ed Yardeni, αναλυτής που συντάσσεται με τους «ταύρους», θεωρεί πως υπάρχει περιθώριο το τρέχον ράλι να αποτελέσει εφαλτήριο για μια «οργιώδη δεκαετία του ‘20».

Ενδείξεις πως «ανεβάζει ταχύτητα» ένα trade αναθέρμανσης της παγκόσμιας οικονομίας κάνουν τώρα την εμφάνισή τους στις αναδυόμενες αγορές και σε ορισμένες τιμές εμπορευμάτων, δυο βαρόμετρα δηλαδή για την εμπιστοσύνη σε μια βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας.

Το IIF σημείωνε την περασμένη εβδομάδα τις «μεγαλύτερες μηνιαίες εισροές για τις μετοχές και τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών», που ανήλθαν τον Νοέμβριο στα 39,8 δισ. δολάρια και στα 36,7 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Και οι τιμές των εμπορευμάτων, με «οδηγό» τον χαλκό και το σιδηρομετάλλευμα, επίσης σκαρφάλωσαν σε υψηλά επτά ετών την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, υπήρξε πρόσφατα μια ευρεία αδυναμία στο αμερικανικό δολάριο, εν μέσω προσδοκιών για περιορισμένη μόνο άνοδο των επιτοκίων των δεκαετών και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων τους επόμενους 12 μήνες.

Η αποδυνάμωση του αποθετικού νομίσματος έχει σημασία για μια παγκόσμια οικονομία που έχει μεγάλα χρέη σε δολάριο. Ενισχύει επίσης τα ξένα έσοδα για τις πολυεθνικές εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ και αυξάνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Αλλά οι επενδυτές που έχουν μνήμη, γνωρίζουν ότι οι αγορές συχνά τιμωρούν την ύβρι. «Όλοι λέμε το ίδιο πράγμα» δήλωσε ο David Riley, chief investment strategist της BlueBay Asset Management. «Η πλειοψηφούσα γνώμη μιλά σταθερά για το σενάριο της αναθέρμανσης της οικονομίας». Προειδοποιεί πάντως πως αυτό μπορεί να μην έχει διάρκεια, και να κρατήσει μόνο όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Άρα, τι θα μπορούσε να διαταράξει την τρέχουσα γνώμη της αγοράς για το 2021;

Ένα προφανές σημείο έναρξης είναι το λανσάρισμα των διαφόρων εμβολίων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή ή αντίσταση στους μαζικούς εμβολιασμούς στις αρχές του επόμενου έτους θα δημιουργήσουν εμπόδια σε ένα ομαλό άνοιγμα των οικονομιών, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να περιορίσει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.

Αυτή τη στιγμή οι επενδυτές αγοράζουν με βάση τις προσδοκίες των αναλυτών για μια ανάκαμψη 20% στην παγκόσμια ανάπτυξη των εταιρικών κερδών το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως, καθώς θα βγαίνουν από την ύφεση, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο συνήθως επωφελούνται και περισσότερο.

Στον δείκτη MSCI All World τα κέρδη ανά μετοχή είναι αυτή τη στιγμή περίπου 15% χαμηλότερα της πραγματικής τάσης δεκαετίας, σύμφωνα με την Oxford Economics. Ωστόσο, αυτό κρύβει την «ευρεία ποικιλομορφία στις ξεχωριστές αγορές», με την Ευρώπη και τις μη ασιατικές αναδυόμενες αγορές να υστερούν περισσότερο.

Ένας πιο ανώμαλος ρυθμός ανάκαμψης τους επόμενους μήνες θα έστρεφε και πάλι την προσοχή προς τα υψηλά χρέη που συσσώρευσαν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις αυτόν τον χρόνο, πέραν των ήδη αυξημένων επιπέδων από τα οποία ξεκίνησαν.

Ορισμένοι επενδυτές έχουν κατά νου πως τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ακολούθησαν οι αναταράξεις με τα χρέη στην ευρωζώνη από το 2010 έως το 2012 και στη συνέχεια η πιστωτική κρίση στις αναδυόμενες αγορές το 2013 και 2014.

Για την ώρα, το ράλι στις αγορές μετοχών υποδηλώνει έναν βαθμό άνεσης με τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα χρέους. Αυτή η στάση στηρίζεται από τις προσδοκίες πως οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Αλλά οι αγοραστές του trade της αναθέρμανσης της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια άβολη κρίση κάποια στιγμή. Η συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει υψηλότερα επιτόκια και δυνητικά ένα πιο ανθεκτικό αμερικανικό δολάριο που θα πλήξει τις bullish παγκόσμιες αγορές.

Αυτό τονίζει τη σημασία των κεντρικών τραπεζών και του αν η Fed θα δώσει σήμα για μια στρατηγική εξόδου από την διευκολυντική προσέγγισή της ως προς τη νομισματική πολιτική. Μια πληθωριστική άνοδος, την οποία πολλοί απορρίπτουν λόγω του μεγάλου χάσματος παραγωγής σε πολλές οικονομίες, επίσης θα δικαιολογούσε υψηλότερα επιτόκια. Με τη σειρά του, αυτό θα μείωνε το premium αποτίμησης για τις μετοχές ανάπτυξης.

«Οι επενδυτές μετοχών μπορεί να θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, με την άποψη πως η χαλαρή πολιτική και ένα εμβόλιο μπορούν να αποκαταστήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη, αλλά με τα επιτόκια αμετάβλητα», σημειώνει η Absolute Research Strategy.

Από την άλλη πλευρά, η μέτρια ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός είναι οι συνήθεις επιπτώσεις οικονομιών με υπερβολικά χρέη. Η μακροχρόνια διαρθρωτική στασιμότητα και τα χαμηλά επιτόκια μπορεί να επικρατήσουν όταν καταλαγιάσει το τωρινό «αεράκι» της αναθέρμανσης του πληθωρισμού.

Αυτό εγείρει μια σημαντική πτυχή αυτού που θεωρείται ως μια ιδιαίτερη χρονιά για της αγορές και την παγκόσμια οικονομία. Το ύψος των μέτρων τόνωση και η διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία, ανοίγουν την πόρτα σε αυτό που ο David Bowers, συνιδρυτής της Absolute Research Strategy αποκαλούν «μια σειρά αποτελεσμάτων για τους επενδυτές μετοχών που μπορεί να είναι ευρύτερα από αυτά που αντιλαμβάνονται πολλοί».

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation