9 Δεκ 2020

Citi: Η Ελλάδα στους μεγάλους νικητές του εμβολίου και της επιστροφής στην ... | Capital

Citi: Η Ελλάδα στους μεγάλους νικητές του εμβολίου και της επιστροφής στην ... | Capital

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μπορεί η φετινή χρονιά να ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική οικονομία, ωστόσο όπως εκτιμά η Citi, το 2021 η Ελλάδα αναμένεται να ξεχωρίσει. Η αμερικανική τράπεζα προστίθεται στη μακρά λίστα των οίκων που προβλέπουν πως οι οικονομίες και οι κλάδοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία θα είναι και εκείνοι που θα ανακάμψουν πιο έντονα, με την Ελλάδα να τοποθετείται στις πρώτες θέσεις λόγω και του ισχυρότερου χτυπήματος που δέχτηκε από το σοκ του Covid 19.

Όπως σημειώνει η Citi, το μεγάλο σοκ που σημειώθηκε στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας, "χτύπησε" την ανάκαμψη του γ’ τριμήνου. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 2,3% σε τριμηνιαία βάση μετά από πτώση 14% στο β’ τρίμηνο, και σημαντικά χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς που τοποθετούσαν το ριμπάουντ της ελληνική οικονομίας στο γ’ τρίμηνο στο 8,5% σε τριμηνιαία βάση.

Αντίθετα με άλλες χώρες, οι εξαγωγές απέτυχαν να ανακάμψουν μετά το τέλος του πρώτου lockdown της οικονομίας, καταγράφοντας και πάλι συρρίκνωση κατά 10,4% σε επίπεδο τριμήνου και σημειώνοντας πτώση κατά 44,9% σε ετήσια βάση.

Οι εισπράξεις από υπηρεσίες τουρισμού και μεταφορών αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των συνολικών εξαγωγών στον τρεχούμενο λογαριασμό και μειώθηκαν κατά 74% και 28% σε ετήσια βάση αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο. Η ελληνική εγχώρια ζήτηση ανέκαμψε έντονα (+ 10,4% σε τριμηνιαία βάση) ενώ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας (+ 1,5% σε ετήσια βάση).

Η υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη από οικονομική άποψη, από το σοκ Covid, παρά τη σχετικά καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στο εσωτερικό, σχολιάζει η Citi. 

Ωστόσο, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από άλλες χώρες από την παραγωγή και διανομή αποτελεσματικών εμβολίων Covid και την επιστροφή στην κανονικότητα το 2021, καταγράφοντας απότομη ανάκαμψη στις εισροές τουρισμού και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Η Ελλάδα, όπως προσθέτει, είναι επίσης ένας από τους κύριους δικαιούχους των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που θα ωθήσει την ελληνική οικονομία πιο έντονα από άλλες το επόμενο έτος. H Citi έχει χαρακτηρίσει το Ταμείο Ανάκαμψης ως game changer για την ελληνική οικονομία, καθώς αναμένει ότι οι πόροι του θα βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (2022-2024).

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες της προβλέψεις το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, ενώ το 2021 θα ενισχυθεί κατά 3,9%, Για το 2022 εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο +3,1% ενώ τη διετία 2023-2024 στο +2,3%.

Η Citi δεν αποτελεί τον μόνο οίκο που "ποντάρει" στην ανάκαμψη της Ελλάδας το 2021. Όπως άλλωστε τόνισε και πρόσφατα η Capital Economics, οι χώρες της ευρωζώνης και οι κλάδοι που χτυπήθηκαν το περισσότερο από τα lockdowns, θα είναι οι περισσότερο ωφελημένοι από το τέλος της πανδημίας. Τα ταξίδια, η φιλοξενία και η ψυχαγωγία θα ξαναζωντανέψουν και η δραστηριότητα στις χώρες του Νότου θα ενισχυθεί περισσότερο από ό, τι σε άλλες. Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε πρόσφατα και η Credit Suisse επισημαίνοντας πως οι χώρες με την υψηλότερη έκθεση στον τουρισμό θα επηρεαστούν περισσότερο από τον έλεγχο της πανδημίας με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, μεταξύ των οποίων και Ελλάδα, και έτσι οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες θα αποτελέσουν το καλύτερο επενδυτικό στοίχημα.

Καταλυτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε πρόσφατα και η Jefferies την ανάπτυξη ενός εμβολίου, καθώς όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει πιθανώς το υψηλότερο περιθώριο να βγει ωφελημένη από μία τέτοια εξέλιξη καθώς και από το εκ νέου άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομίων. Για αυτόν το λόγο δηλώνει αισιόδοξη (bullish) τόσο για την οικονομία όσο και για τις ελληνικές μετοχές. Ανάλογη αισιοδοξία αποτύπωσε και η Morgan Stanley, τονίζοντας πως Ελλάδα αποτελεί το κορυφαίο επενδυτικό στοίχημα μετά το εμβόλιο, με βασικό καύσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, και έτσι τηρεί θετική στάση για τις ελληνικές μετοχές.