Της Ελευθερίας Κούρταλη
"Ταύρος" για τις προοπτικές της Ελλάδας και των ελληνικών μετοχών το 2021 εμφανίζεται η Citi Private Bank, θυγατρική της Citigroup η οποία προσφέρει υπηρεσίες private banking για πελάτες με "εξαιρετικά υψηλό επίπεδο περιουσιακών στοιχείων" (ultra high-net-worth), στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ιδιώτες επενδυτές, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελεχών εταιρειών. Σημειώνεται πως πριν μερικές ημέρες η Citigroup σε έκθεσή της είχε τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία trades της αγοράς κρατικού χρέους για το επόμενο έτος.
Σε Q&A πρόσφατου ενημερωτικού σημειώματος (CIO Bulletin) η Citi Private Bank πρότεινε τρόπους που θα μπορέσει κανείς να "παίξει" και να κερδίσει από τις ισχυρές προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα το 2021 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επενδύσεων στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα, όπως τόνισε, θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, δεχόμενη επίσης ισχυρή στήριξη από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των πολιτών που είναι φιλικές προς τις επενδύσεις, οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά και οι σχέσεις με την Ευρώπη είναι πολύ ισχυρότερες. Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός η Ελλάδα είχε στην αρχή της κρίσης της πανδημίας ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ, θα της δοθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αγαπημένο trade της Citi Private Bank στην Ελλάδα είναι οι ελληνικές μετοχές, όπως σημείωσε. Θεωρεί ότι μέσω του Χ.Α μπορεί κανείς να αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη από τις πολύ καλές προοπτικές της χώρας. Όπως εξήγησε, οι ελληνικές μετοχές έχουν υποαποδώσει σημαντικά το 2020 σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές και αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό, με τον ευρύτερο κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού να αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της οικονομικής παραγωγής.
"Οι ελληνικές μετοχές είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα μιας σημαντικής επενδυτικής ευκαιρίας λόγω της υποαπόδοσης που σημειώνουν και του γεγονότος ότι θα μπορούσαν να ανακάμψουν σημαντικά το 2021, με στήριξη από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, το εκ νέου άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας και του κλάδου της φιλοξενίας καθώς και τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που θα ενισχύσουν τη μακροοικονομική εικόνα", τόνισε χαρακτηριστικά.
Καθώς, όπως εξήγησε, το 63% του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη αποτελούν κυκλικές μετοχές (εκ των οποίων ο χρηματοοικονομικός και ο βιομηχανικός κλάδος αντιπροσωπεύουν το 34%), οι οποίες και θα αποτελέσουν τους νικητές της ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 ενώ χτυπηθήκαν περισσότερο φέτος, σε συνδυασμό με το ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο p/e 12μήνου στο 18x, αυτό το "στοίχημα" αποτελεί το "favorite play" της Citi Private Bank για την Ελλάδα.
Σε ξεχωριστό report της για τις προοπτικές του 2021, δηλώνει επίσης πολύ θετική για την Ευρώπη καθώς αναμένει ότι θα σημειώσει σημαντική ανάκαμψη με αύξηση 4% του ΑΕΠ. Το βασικό της σενάριο είναι ότι η στήριξη πολιτικής θα παραμείνει ευνοϊκή καθώς οι αγορές ανακάμπτουν από τον COVID-19, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική.
Κατά την Citi, τρεις παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη την περιοχή. Πρώτον, η προεδρία του Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να οδηγήσει στην επιστροφή των θετικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Ευρώπη, με τις εμπορικές εντάσεις να περιορίζονται σταδιακά. Δεύτερον, η περαιτέρω πρόοδος των εμβολίων είναι πιθανό να βελτιώσει τους τομείς των υπηρεσιών έως τα μέσα του 2021. Τρίτον, η Ευρώπη πλέον καθιστά την εναλλακτική ενέργεια βασική προτεραιότητα. Αυτό είναι πιθανό να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη συνεργασία με την κυβέρνηση Μπάιντεν στην επόμενη παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη το 2021.
Έτσι, η Citi Private Bank αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα έχουν καλή απόδοση τόσο σε σχετικούς όσο και σε απόλυτους όρους το 2021, με γνώμονα την τρέχουσα δημοσιονομική και νομισματική στήριξη. Προτιμά τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις στα κρατικά ομόλογα και τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού είναι πλέον κάπως "τεντωμένες".
Η ανάκαμψη του ΑΕΠ θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών κατά τουλάχιστον 30%, όπως επισημαίνει. Περισσότερο από το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μετοχών της Ευρώπης αφορά κυκλικούς κλάδους όπως η ενέργεια, τα χρηματοοικονομικά, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και η βιομηχανία, οι οποίοι και θα είναι οι νικητές του 2021.
Κατά τη Citi, πολλοί από αυτούς τους κλάδους είναι υποτιμημένοι, ιδίως ο χρηματοοικονομικός, ενώ και οι ευρωπαϊκές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται επίσης να σημειώσουν καλές αποδόσεις. Τα μερίσματα επίσης σταθεροποιούνται, με τη μέση μερισματική απόδοση στην περιοχή να κινείται στο 3% που είναι υψηλότερη έναντι άλλων αγορών μετοχών και έναντι των ομολόγων.
Λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών ανησυχιών και της αργής ανάπτυξης εδώ και αρκετά χρόνια, όπως τονίζει, οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι υπο-επενδεδυμένες. Ένας καταλύτης για αυτήν την αλλαγή θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση του ευρώ, πράγμα που θα σήμαινε λιγότερη ανάγκη αντιστάθμισης από αγοραστές ευρωπαϊκών μετοχών που έχουν βάση εκτός Ευρώπης.