18 Δεκ 2020

Market Beat: Μια επιστροφή των επιφυλάξεων διεθνώς, πιθανά να φέρει διόρθωση

Market Beat: Μια επιστροφή των επιφυλάξεων διεθνώς, πιθανά να φέρει διόρθωση

Τα χρηματιστήρια στην Ευρωζώνη εμφάνισαν μικρές ανοδικές μεταβολές αν και τα νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για το Brexit ακόμα δεν είναι θετικά. Το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σε «σοβαρή κατάσταση» και ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία εκτός εάν η ΕΕ άλλαξε ουσιαστικά τη θέση της. Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέων Βαραντάρ εξέφρασε έναν πιο φωτεινό τόνο, λέγοντας ότι παρέμεινε αισιόδοξος πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσουν μια εμπορική συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον πάλεψαν την Πέμπτη για να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες σχετικά με ένα λογαριασμό βοήθειας COVID-19 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολλοί επενδυτές θεωρούν επικείμενη τη λήψη νέων μέτρων για την υποστήριξη της οικονομίας, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αξιώσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα τα ΣΜΕ του S&P 500 υποχώρησαν -0,15%, μια ημέρα αφότου ο υποκείμενος δείκτης κέρδισε +0,58% για να κλείσει στο υψηλό όλων των εποχών τις 3.722,48 μονάδες.

Εδώ τα τοπικά κριτήρια υπερτερούσαν των διεθνών και πιθανά δεν είχαν σχέση με θεμελιώδη μεγέθη ή αλλαγές στα μακροοικονομικά. Ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης σε μικρό διάστημα ανόδου από τον Οκτώβρη και μετά. Χθες ήταν η σειρά των τραπεζών να δεχθούν υπολογίσιμες πιέσεις. Αυτόματα καθώς μετά τις 11:30 που τελείωσαν οι κινήσεις εντυπωσιασμού και η διαπραγμάτευση έφερε δυναμική ισορροπία προσφοράς και ζήτησης το rotation ανέδειξε σαν ανοδικές τις μετοχές του 25άρη που προκάλεσαν την επιβάρυνση στην σύνοδο της Τετάρτης. Θυμίζουμε πως τα κέρδη εκείνης της συνόδου ήταν στο τέλος της τάξης του +0,6% ενώ ενδοσυνεδριακά είχαν περάσει το +1,9%%.

Όπως σε όλες τις πτωτικές συνεδριάσεις οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν σχετικά χαμηλοί και στις 15:00, ο τζίρος ξεπερνούσε μόλις τα 38,100 εκατ. ευρώ με σχεδόν ανύπαρκτα πακέτα.  Ο ΓΔ καθόταν στις 788,42 μονάδες με απώλειες -0,49% και με κέρδη βρισκόντουσαν οι ΦΡΛΚ ΟΤΕ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ ΛΑΜΔΑ ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ ΕΕΕ ΔΕΗ.  Οι ΜΠΕΛΑ ΦΡΛΚ ήταν και την Τετάρτη στα πιο ανοδικά blue chip αλλά ΟΤΕ ΕΧΑΕ ΕΥΔΑΠ ήταν ανάμεσα στις πλέον καθοδικές μετοχές. Υπογραμμίζουμε ότι στις πτωτικής συσσώρευσης συνεδρίες  από την πρώτη ώρα ορίζονται τα κατώτερα και τα ανώτερα μέρας. Χθες για παράδειγμα, μετά το πρώτο λεπτό ήρθε το ανώτερο στις 798,39 μονάδες και στις 10:54 δηλαδή σε λιγότερο από 25 λεπτά εμφανίστηκε τοπικός πυθμένας στις 786,96. Ακολουθεί αντίδραση από το χαμηλό και μετά, η ισορροπία διαμορφώνει μια πλάγια καθοδική πορεία γεμάτη σκαμπανεβάσματα.

Υπάρχει περιθώριο για το λεγόμενο Σάντα ράλι μέχρι το τέλος του έτους και για αυτό φαίνεται να ετοιμάζονται οι αγορές. Σημείωναν στο Reuters τα ξημερώματα της Πέμπτης. Και ενώ οι traders σε παγκόσμια κλίμακα προετοιμάζονται για ένα παραδοσιακό αγιοβασιλιάτικο ράλι, στην Αθήνα ο ενθουσιασμός κράτησε λιγότερο από μισή ώρα. Οι Τράπεζες, τέως αδύναμος κρίκος, δέχθηκαν πιέσεις από όσους, παρά την διεθνή διάθεση για ρίσκο, θεώρησαν πως η ενθυλάκωση κερδών από το πρόσφατο ράλι είναι η καταλληλότερη επιλογή.

Σε συσσώρευση επιλέγουν να οδηγούν τις τρεις στις τέσσερις συνόδους της εβδομάδας εκπνοής οι θεσμικοί και οι εγχώριοι αναλυτές δικαιώνονται αφού η Αθήνα εξακολουθεί να εμφανίζει ανεξαρτησία στην τάση που επικρατεί έναντι των ευρωπαϊκών. Θυμίζουμε μια πρόσφατη γενική οδηγία από τον Νικόλα  Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: Οι Επενδυτές πρέπει να έχουν τα αντανακλαστικά τους σε εγρήγορση. Με  την υπερβολή που παρατηρείται στην Αγορά, απόρροια της επιθετικής εισροής κεφαλαίων, να οφείλει στο ΧΑ μια αποσυμπίεση. Παρά ταύτα, η μεγάλη εικόνα παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξη, με την όποια αξιόλογη διόρθωση να αποτελεί ευκαιρία εισόδου, όσο η κύρια τάση παραμένει ανοδική.  Από χθες το πρωί ως και μετά τη λήξη της συνόδου οι εγχώριοι αναλυτές έδειξαν πως δεν ανησυχούν ούτε ενθουσιάζονται.

Η  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ  εκτιμά: “Οι 800 μονάδες του ΓΔ συνεχίζουν να αντιστέκονται, με τα τεχνικά δεδομένα να συνηγορούν υπέρ της αυξημένης πιθανότητας ανοδικής διαφυγής. Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο σύντομα θα εγκρίνει το νέο πακέτο στήριξης ύψους $900 δις εξέλιξη που αναμένεται να συντηρήσει την ευφορία στις Αγορές”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κινήθηκε υψηλότερα για μία ακόμα εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να έχουν αισθητό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, στη Wall Street σημειώθηκαν κέρδη.  Πιθανά διότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έφτασαν κοντά σε συμφωνία για ένα πακέτο 900 δις δολαρίων. Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη χθεσινή δέσμευση της Fed ότι θα στηρίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,49% ή 149 μονάδες, στις 30.303,37, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,58% στις 3.722,48 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,84% στις 12.764,75 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+2,7%) και Home Depot (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-2,1%) και Intel (-1,2%).

Η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,1% στα 48,36 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,7%. Το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,2264 δολάρια από 1,2201 την προηγούμενη. Η δε απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,93%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Fed δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα 120 δις δολαρίων κάθε μήνα έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι της μέγιστης δυνατής απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε χθες, η Tράπεζα της Αγγλίας (BoE) έκρινε ότι η υφιστάμενη νομισματική πολιτική παραμένει κατάλληλη και ψήφισε ομόφωνα για διατήρηση των επιτοκίων στο 0,1%. Επίσης ανακοίνωσε την απόφασή της για διατήρηση των αγορών εταιρικών ομολόγων στα 20 δις στερλίνες, με τον στόχο αγοράς ενεργητικού να παραμένει στα £895 δις  συνολικά.

Ανακοινώθηκε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό που καλπάζει ακόμα στην Ευρώπη.

Στις αγορές μετοχών της γηραιάς Ηπείρου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,3% στις 397,28 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,3% στις 6.551,06 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,75% στις 13.667,25 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,03% στις 5.549,46 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται και ο χρυσός είχε άνοδο 1,8% ενώ το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο.

ΧΑ

Με τις Τράπεζες στο επίκεντρο πιέσεων και χαμηλό τζίρο, πτώση -0,19% ή συσσώρευση Νο2                                                                                                                                                                                                         

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης ή της προσφοράς μετοχών. Ο μέσος όρος κινήθηκε ώστε να σχηματίσει πορεία σχήματος… όπως το καρδιογράφημα με πορεία σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, μόνο που τα τελευταία τρία τέταρτα αντί να συνεχίσει πτωτικά κατευθύνθηκε λίγο μετά τις 16:15 σε επίπεδα πάνω από τις 791 μονάδες.  Από  την έναρξη που το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα, πέρασε μετά από κλιμακούμενη άνοδο στην ψηλότερη ζώνη τιμών άνω των 798 μονάδων στις 10:32. Αμέσως μετά η ζήτηση άρχισε να εξασθενεί. Οι πιέσεις οδήγησαν τον μέσο όρο στις 786,96 μονάδες και μετά την αντίδραση από τον πυθμένα  μια ταλάντωση, και ξεκίνησε η νευρική υποχώρησή του κλιμακωτά.  Έτσι η αγορά έκλεισε με μικρές σχετικά απώλειες καθώς ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 790,77 μονάδες δηλαδή χαμηλότερα από το ανώτερο  και έφτασε 7,5 μονάδες χαμηλότερα από το ανώτερο μέρας. Υπήρξε ένα διάστημα  με έντονα πτωτική  κίνηση και είχαμε ανοδική αντίδραση των τιμών δυο φορές μέσα στη σύνοδο.

Αυτή τη φορά τα τελευταία 40 λεπτά  της ώρας  η ζήτηση υπερτερούσε από  τη προσφορά αφού στις 17:00 ο ΓΔ ήταν πάνω από τις 791,3 μονάδες αλλά στις 16:20 ήταν στις 787,6. Ενώ ο ΔΤΡ,  με κέρδη στο πρώτο 10λεπτο είχε πορεία σε αρνητικό πεδίο πλάγια και κλιμακούμενα πτωτική ως τις 15:46 που ακούμπησε στις 505,2 και στις 16:38 έπιασε  τις 510,77. Μένοντας σε αρνητικό πεδίο του το  κλείσιμο ορίστηκε στις 512,4 μονάδες. Στις 17:00 αφέθηκε στις 510,85 αλλά και στις 17:12 του όρισαν κλείσιμο στο -0,93%.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 796,35 με ανοδικό  χάσμα  (+4,04 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (792,31), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί νευρικά ανοδικά στο πρώτο δίλεπτο. Όταν κυριάρχησαν οι πτωτικές τάσεις είχαν οδηγό τις τράπεζες. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε μια φορά στις 10:32 στις 798,39 από 802,70 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Μικρής διάρκειας ήταν η αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 10:54 και ήταν οι 786,96 από 790,66 μονάδες την Τετάρτη. Η αντίδραση από τα χαμηλά ήταν 6,8 μονάδες. Η αγορά στηρίχθηκε στο ενδιαφέρον των θεσμικών για ρευστοποίηση θέσεων σε ορισμένα από τα blue chip, αλλά κυρίως σε Τράπεζες με τον ΔΤΡ στην τιμή κλεισίματος  τις 512,41 από 517,,23 μονάδες.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα αυτή τη φορά, δεν είχαμε συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική που ήταν μετριοπαθώς ανοδική. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 3,81 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 10 από τα blue  chip με κέρδη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 52,578 από 52,585 δις ευρώ την Τετάρτη.

Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους οι ΣΑΡ +1,66%, ΕΧΑΕ +1,56% ΕΥΔΑΠ +1,45%, ΟΤΕ +1,11%, ΕΕΕ +1,09%,. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου εκτός των Τραπεζών με πτώση πάνω από -1,5% εμφανίζονται οι ΠΕΙΡ -3,25%, ΒΙΟ -2,96%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,88%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,67%, ΑΔΜΗΕ  -1,53%.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 2,340 από 16,977 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΕΕΕ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς παρέμεινε στο  0,577% όπως την προηγούμενη.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,93%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,51% από +3,24%, την ΕΤΕ στο +1,41% από +0,66%, ΕΥΡΩΒ στο -1,69% από +2,08% και την ΠΕΙΡ στο -3,25% από -5,08%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,01% από +0,33.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 18) έναντι των καθοδικών (13 από 6) και δυο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,19% οδηγήθηκε στις 790,77 από 792,31 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1891,96 από 1899,94 με κέρδη -0,42%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,455 από 112,344 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,340 από 16,977 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 48 από 52, των καθοδικών 51 από 48 και οι αμετάβλητες παρέμειναν 22 από 22.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία προετοίμασαν τη μέρα εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου

Με μόνο μισή συνεδρίαση στο τέλος της εβδομάδας να απομένει για τις σειρές του 2020 στα παράγωγα, οι επενδυτές μετά τις 10:41 κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο χωρίς αλλαγές πρόσημου, εκτός ενός 8λέπτου μετά τις 11:16. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +9,8 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 7,98 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:32 και ήταν οι 1915,16 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1883,12, εμφανίστηκε στις 10:54. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1894,52. Το κλείσιμο στις 1891,96 από 1899,94 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,42% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 48,988 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 3349 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 1894,00 από 1896,00 μονάδες την Τετάρτη, τα ανοικτά συμβόλαια υποχώρησαν στα 1464 από 3384. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 3599 συμβόλαια με ανώτερο τις 1915,00 μονάδες, κατώτερο τις 1885,25 με τελευταίες πράξεις στις 1895,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στις 5224 από 3314. Επίσης εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ένα ΣΜΕ να αλλάζει χέρια στις 1891,75 μονάδες και ανήλθαν σε 6 από 5 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ετεροβαρές. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1600 ως τις 1850 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1950 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 155 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1900 και τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου δεν  διακινήθηκαν συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, αν και μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε στα 8.264 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, στα 3655 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 3229 για ΟΛΠ, ΟΛΠ στα 2.800 για ΤΙΤC και στα 722 για ΤΕΝΕΡΓ.                                                                                                                                        

Η Merit Sec. από χθες το πρωί επισημαίνει: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 753 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 780 και 760 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 820 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι αύριο λήγει η σειρά Παραγώγων Δεκεμβρίου.

Η FED άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και θα συνεχίσει να στηρίζει την Οικονομία μέσω μαζικής νομισματικής τόνωσης, μέχρι να δει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση. Η FED προβλέπει ότι το Αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,4% το 2020 και θα ενισχυθεί κατά 4,2% το 2021, από 4% στην προηγούμενη πρόβλεψή της τον Σεπτέμβριο. Η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,0% το 2021, από 5,5% στην προηγούμενη εκτίμησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κογκρέσο βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους $900 δισ.
Η EEET ανακοίνωσε πως οι Cosmote, Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas, θα καταβάλουν συνολικά €372 εκατ. για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν για τα δίκτυα 5G στην Κινητή Τηλεφωνία.
Το ποσοστό της The Capital Group Companies Inc. στις 1/12/20, διαμορφώθηκε στο 5,1356% που αντιστοιχεί σε 187.812.291 δικαιώματα ψήφου της Eurobank”.
Η Leon Depolas Sec. σημειώνει:

“Η εκπνοή των Παραγώγων, αναμένεται να διατηρήσει την μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα. Παραμένουμε σταθερά από την πλευρά των αγοραστών, σε σημαντικές διορθώσεις τιμών σε επιλεγμένους τίτλους”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Εν αναμονή του κλεισίματος Παραγώγων (triple witching) κινούνται οι Χρηματιστηριακές Αγορές. Η σημερινή μικρή διορθωτική κίνηση της Ελληνικής Αγοράς κρίνεται αναμενόμενη, αν και διακρίνεται μια κόπωση και μειωμένοι όγκοι συναλλαγών, κυρίως λόγω της έντονης ανοδικής κίνησης της προηγούμενης περιόδου. Η εξαέρωση της Αγοράς και η δημιουργία νέων τεχνικών στηρίξεων, κρίνεται απαραίτητη για την συγκέντρωση των αναγκαίων δυνάμεων, που θα οδηγήσουν στην έγκυρη υπέρβαση των 800 μονάδων στο ΓΔ και των 1930 στον FTSE25.

Μεσομακροπρόθεσμα η τάση παραμένει ανοδική και δεν απειλείται. Άλλα η Αγορά χρειάζεται χρόνο, για να “χωνέψει” τα νέα επίπεδα και με δεδομένη την επερχόμενη εορταστική περίοδο. Το κλείσιμο έτους (για τους Έλληνες Θεσμικούς), λειτουργεί υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις των Εισηγμένων.

Πιθανή διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων για όσους πούλησαν, ή δεν επιβιβάστηκαν στο προηγούμενο ανοδικό κύμα. Οι ΚΜΟ 25, 50 & 200 ημερών, σηματοδοτούν τους τεχνικούς οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην Αγορά.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν προσεγγιστεί σημαντικές αντιστάσεις τόσο σε δείκτες, όσο και σε επιμέρους μετοχές, θα χρειαστούν νέοι καταλύτες, αλλά και αυξημένοι όγκοι, για να τροφοδοτηθεί η συνέχεια της ανοδικής κίνησης. Το εύρος του ανοδικού καναλιού συνεχίζει να οριοθετείται μεταξύ των 820 - 720 μονάδων στον ΓΔ και 1930 - 1680 μονάδων για το δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το γεγονός ότι μετά από καιρό ο τασικός δείκτης MACD έχει δώσει πωλητικό σήμα τόσο στο ΓΔ ,όσο και στο FTSE25, ενισχύει την υποψίες ότι μια διορθωτική κίνηση είναι ‘προ των πυλών’. Εμφάνιση & αρνητικών αποκλίσεων τις επόμενες μέρες, θα αυξήσει τις τεχνικές πιθανότητες. 

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών σήμερα Παρασκευή 18/12, υποχώρησαν από το ρεκόρ που σημείωσαν μια ημέρα νωρίτερα, αλλά η προοπτική ενός μεγάλου πακέτου ανακούφισης στους πληγέντες των ΗΠΑ από τον COVID-19 έκανε ορισμένους επενδυτές να έχουν ακόμα τη διάθεση να τοποθετηθούν σε μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζονται από επενδυτικό κίνδυνο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -0,3% από το ρεκόρ της Πέμπτης. Ενώ στις 8:30 δική μας ώρα, είχε μεταβολή -0,54%. Ωστόσο, βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, το μεγαλύτερο ανοδικό σερί σε περίπου ένα χρόνο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεσε -0,2%, αντιμετωπίζοντας ισχυρή αντίσταση στο επίπεδο των 27.000 μονάδων περίπου. Έτσι και στις 8:30 δική μας ώρα, είχε μεταβολή -0,16%.

Τα ΣΜΕ του S&P 500 υποχώρησαν -0,15%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα, είχε μεταβολή -0,18%, μια ημέρα αφότου ο υποκείμενος δείκτης κέρδισε +0,58%, για να κλείσει σε υψηλό όλων των εποχών τις 3.722,48 μονάδες.

Βρισκόμαστε τώρα σε ένα περιβάλλον όπου οι κακές ειδήσεις είναι καλές ειδήσεις, διότι σημαίνουν περισσότερα κίνητρα. Η ανοδική τάση υποστήριξε πολλά νομίσματα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ άλλα περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονται από το επικίνδυνο bitcoin έως τομ safe-haven χρυσό αυξήθηκαν επίσης.

Το ευρώ άλλαξε τα χέρια στα 1,2255 δολάρια, έχοντας φτάσει στο υψηλό δυόμισι ετών στα 1,2223 δολάρια την Πέμπτη. Το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σε «σοβαρή κατάσταση» και ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία εκτός εάν η ΕΕ άλλαξε ουσιαστικά τη θέση της. Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέων Βαραντάρ εξέφρασε έναν πιο φωτεινό τόνο, λέγοντας ότι παρέμεινε αισιόδοξος πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσουν μια εμπορική συμφωνία τις επόμενες ημέρες.