18 Δεκ 2020

Talk of the market: Διερευνητικές κινήσεις και σημειωτόν πριν το επόμενο βήμα

Talk of the market: Διερευνητικές κινήσεις και σημειωτόν πριν το επόμενο βήμα

Οι αγορές στις ΗΠΑ συνέχισαν ανοδικά και οι επενδυτές φαίνεται να κάνουν πως δεν βλέπουν τα στοιχεία για την ανεργία, που αποτυπώνουν τον οικονομικό αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 900 δισ. δολ..

Σταθεροποιητικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας. Βήμα σημειωτόν πριν τις 800 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Χθες υποχώρησε οριακά κατά 0,19%. 

Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας με επίκεντρο την τιτλοποίηση Frontier, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για τη συμφωνία με CVC για την Εθνική Ασφαλιστική.

Ο Jan Karas αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ. Ο κ. Karas διορίστηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ την 1η Ιουνίου του 2020 μετά την αποχώρηση του Damian Cope, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας και στην αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid-19. Εργάζεται στον ΟΠΑΠ από τον Ιανουάριο του 2014.

Η Cosmote προχωρά πρώτη στην Ελλάδα στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps. H πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕ+1,26% Μιχάλη Τσαμάζ.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P η Energean αποκτά παρουσία σε 9 χώρες, αυξάνει σε 850 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τα αποθέματα του ομίλου, με το 70% αυτών να είναι σε φυσικό αέριο ενώ ταυτόχρονα μπαίνει σε τροχιά παραγωγής 130.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, με την έναρξη παραγωγής του κοιτάσματος Karish στο Ισραήλ στο δ' τρίμηνο του 2021.

Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά περίπου 17,6% σημείωσε στο εννεάμηνο η Attica Bank, με ζημιές προ φόρων 33,8 εκατ. ευρώ, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω της αναγνώρισης σημαντικού ύψους προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου στην τρέχουσα περίοδο. Ο Δείκτης NPE διαμορφώθηκε σε 37,4% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις σε 37,1%. Τα ίδια κεφάλαια έφτασαν τα 454 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 12,6%. Η τράπεζα συνέχισε να βελτιώνει την ρευστότητά της, καθώς αυξήθηκαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε σχέση με την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2019 κατά 6,2%.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε δημόσια διαβούλευση για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων τουλάχιστον 3 μηνών στην εξισορρόπηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών τιμών που παρατηρήθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του Target Model από την 1η Νοεμβρίου. 

Με τοπικά lockdown αυστηροποιεί τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα η κυβέρνηση. Δυσαρέσκεια στους επαγγελματίες για τη διακοπή του click away. 

Εντωμεταξύ, καλύτερα από τα αναμενόμενα είναι τα αποτελέσματα του μοντέλου click away για τα καταστήματα παιχνιδιών που φαίνεται - παρά τις δυσκολίες - να περισώζουν ένα σημαντικό κομμάτι του εορταστικού τζίρου, με τις μικρές επιχειρήσεις μάλιστα να αναδεικνύονται σε outsider. Φαίνεται να αποσπούν τζίρο και από τα μεγάλα καταστήματα, που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν την μεγάλη ζήτηση της εποχής λόγω των “υπερφορτωμένων” courier αλλά και των περιορισμών στις ουρές αναμονής έξω από τα καταστήματα. Σημειώνεται επίσης ότι ο μεγάλος παίκτης της αγοράς, η αλυσίδα Jumbo, λειτουργεί μετ’ εμποδίων. Τα φυσικά του καταστήματα είναι κλειστά με κρατική εντολή και το e-shop του, αν και υποδέχεται πάλι παραγγελίες, έχει τεθεί ήδη δύο φορές εκτός αγοράς λόγω μεγάλου όγκου παραγγελιών από τα μέσα Νοεμβρίου. 

naftemporiki.gr