21 Δεκ 2020

Market Beat: Στην Αθήνα η τάση δοκιμάζεται από την ανησυχία για την πανδημία

Market Beat: Στην Αθήνα η τάση δοκιμάζεται από την ανησυχία για την πανδημία

Τα πάντα τονίζουν πως το κλίμα που προβλέπεται να επικρατήσει το 2021 θα είναι εύκρατο και υγιεινό και οι θεσμικοί που κρατήθηκαν στην αγορά, δεν θέλουν να επιτρέψουν σε φρέσκα κεφάλαια να τοποθετηθούν κοντά στον πυθμένα για το β εξάμηνο. Αυτό ήταν το μήνυμα από την εκτίναξη κατά 11,5% τη Δευτέρα της ανακοίνωσης του εμβολίου της Pfizer για τον COVID, στις 9 Νοεμβρίου. Το χρηματιστήριο φέτος ειδοποίησε, όσους έχουν μνήμη της ιδιοσυγκρασίας του, πως είναι η τελευταία άσχημη χρονιά του.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι ασιατικές μετοχές διέκοψαν την ανοδική τους δυναμική σήμερα Δευτέρα 21/12 καθώς η ανησυχία για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που έκλεισε μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου αντιστάθμισε τις ειδήσεις ότι επιτέλους επιτεύχθηκε συμφωνία για ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις ΗΠΑ. Με πρώτη είδηση στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τον εντοπισμό νέου στελέχους του COVID-19 και τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων στην Ευρώπη να κατευθύνονται σε κλείσιμο των συνόρων τους για ταξιδιώτες από τη Βρετανία, η διάθεση για ρίσκο κλαδεύτηκε δραστικά. Η Αθήνα έχει δώσει δείγματα ανεξαρτησίας από την τάση των ξένων αγορών αλλά δεν είναι βέβαιο πως και σήμερα θα επικρατήσουν τα τοπικά κριτήρια. 

Οι συναλλαγές  την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα, που είναι η σημαντικότερη του τρέχοντος δύσκολου έτους, κατέληξαν προκαλώντας  άνοδο στους βασικούς δείκτες. Οι θεσμικοί πέτυχαν παράλληλα να ανεβάσουν τα χαμηλά της τρίτης εβδομάδας, έναντι αυτών της δεύτερης του Δεκέμβρη. Ωστόσο τα ανώτερα επίπεδα, ήταν πιο κάτω από αυτά της προηγούμενης, που παρέμειναν τα καλύτερα στο δεύτερο εξάμηνο. Ένα επίσης θετικό χαρακτηριστικό της βδομάδας που η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πέρασε τα 53,1 δις ευρώ ήταν, πως ο μέσος ημερήσιος τζίρος έμεινε ψηλά, στα 94,5 εκατ. ευρώ, με μέση αξία πακέτων στα 16 εκατ. Με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +2,70%, με επίδοση για το Δεκέμβριο +8,57%, όταν ο 25άρης ανέβηκε κατά +2,73%, και στον μήνα κέρδισε +9,25%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,35%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +6,94%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -12,72%, ο 25άρης -16,63% όταν ο FTSEM υποχωρεί -8,52%.

Αν μάλιστα ελεγχθούν οι μετοχές του 25άρη με την μεγαλύτερη άνοδο τον Δεκέμβριο, θα διαπιστωθεί η μέριμνα των ισχυρών θεσμικών να μειωθούν οι απώλειες στις πλέον πιεσμένες μετοχές στο 2020, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος των ανοδικών στην πτωτική αυτή χρονιά. Συνεπώς είχαμε αύξηση των θετικών παρακαταθηκών για το ερχόμενο έτος και πιθανά για τις ερχόμενες λιγοστές συνεδρίες ως το τέλος του τρέχοντος.

Από την πρώτη σύνοδο που ο ΓΔ πέρασε πάνω από τις 790 μονάδες, στις 7 Δεκεμβρίου, έχουν περάσει εννέα συνεδριάσεις και στις τέσσερις από αυτές εμφανίστηκαν ενδοσυνεδριακά τιμές πάνω από τις 800 μονάδες. Στις 9/12 ήταν οι 804,58 που παραμένει καλύτερη τιμή για το δεύτερο εξάμηνο, στις 14/12 ήταν οι 802,27 μονάδες, ακολούθησαν οι 802,70 στις 16/12 αλλά το υψηλότερο κλείσιμο ήρθε την Παρασκευή στις 800,06, με ανώτερο μέρας τις 801,13 μονάδες. Δηλαδή παρά την εμφανή αδυναμία υπέρβασης του επιπέδου γύρω από τις 800 μονάδες, μετά από μια εκπληκτική άνοδο μετά το τέλος του Οκτώβρη, οι θεσμικοί στην προηγούμενη σύνοδο έδωσαν στον μέσο όρο το υψηλότερο κλείσιμο στο β εξάμηνο. Επίσης επανέφεραν την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς πάνω από τια 53 δις ευρώ, τη μέρα που στα διεθνή η διάθεση αφορούσε στη φυγή από το ρίσκο. 

Η επίμονη εμφάνιση μια ανεξαρτησίας στη διάθεση των θεσμικών στο ΧΑ έχει μια πιθανή εξήγηση, που αφορά στην λανθασμένη εκτίμηση, στο ξέσπασμα του πρώτου κύματος, του πλήγματος που θα δεχόταν η ελληνική οικονομία από την πανδημία. Αυτή, έχει να κάνει με την χαμηλή για τα δεδομένα των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών συμμετοχή στην αγορά της Αθήνας, από το μέγεθος της και από τις ιδιαιτερότητες, που προκλήθηκαν από τα μνημόνια στην οικονομία. Έτσι εισάγοντας δεδομένα σε μη λεπτομερειακά μοντέλα, κατέληξαν στο όπου φύγει – φύγει και όταν η πραγματικότητα έδειξε την υπερβολή των πιέσεων που άσκησαν, δεν αναγκάστηκαν να βιαστούν. Αφού η μιζέρια κρατούσε επί μήνες τα επίπεδα των αποτιμήσεων πολύ χαμηλά. Μόλις τα εμβόλια ανάγκασαν αναλυτές και ψηφιακά μοντέλα, να υπολογίσουν την πιθανή ανάπτυξη στην μετά την πανδημία εποχή, ενήργησαν βιαστικά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των αισιόδοξων και των στατιστικών της πανδημίας 

Με μια ακόμα ανοδική εβδομάδα συνέχισαν οι αγορές την πορεία τους προς το τέλος του 2020. Στην Wall Street όμως, οι μετοχές υποχώρησαν από τα ρεκόρ υψηλών βίου της Πέμπτης στις ασταθείς συναλλαγές της Παρασκευής, καθώς οι αρμόδιοι στο Κογκρέσο προσπαθούσαν ανεπιτυχώς, να γεφυρώσουν τις διαφορές σχετικά με πρόσθετα μέτρα τόνωσης στους πληγέντες από την πανδημία. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 124,32 μονάδες, κλείνοντας στις 30,179,05. Στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του έχανε πάνω από 270 μονάδες. Ο S&P 500 έπεσε -0,4%. Ο Nasdaq Composite έχασε -0,1%. Και οι τρεις δείκτες άγγιξαν νέα υψηλά βίου νωρίτερα στην μέρα, μετά το κλείσιμο στα ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίας.

Ιδιαίτερη Παρασκευή στις ΗΠΑ

Η Παρασκευή, εκτός της απογοήτευσης από τη διατήρηση των πολιτικών αδιεξόδων στην Ουάσιγκτον, δεν ήταν μια κοινή μέρα χρηματιστηριακά. Υπήρχε το τριμηνιαίο γεγονός γνωστό ως τετραπλό witching, καθώς λήγουν τα δικαιώματα προαίρεσης και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες και μετοχές. Αλλά δεν ήταν αυτό που σφράγισε τις συναλλαγές. Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ σημείωσαν τεράστιο όγκο, καθώς η ιστορική είσοδος της Tesla στον S&P 500 στις 21/12, θα βασιστεί στις τιμές του κλεισίματος στις 18/12. Για αυτό υπήρξε εκτίναξη της δραστηριότητας στο τελευταίο μέρος, αφού ο S&P 500 τη Δευτέρα θα αρχίσει να διαπραγματεύεται με την Tesla ως μέλος. Με κεφαλαιοποίηση άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από ράλι +700% φέτος, η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων θα ενταχθεί ως η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία του δείκτη.

Η Tesla, για την οποία ειδοποιήσαμε από το προηγούμενο σχόλιο, θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην ιστορία του S&P 500. Εκτιμάται ότι τα παθητικά κεφάλαια που τον παρακολουθούν θα χρειαστεί να αγοράσουν περισσότερα από 85 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της, ενώ θα πουλήσουν 85 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη για να κάνουν χώρο για την Tesla.

Οι μετοχές της Tesla αυξήθηκαν στο υψηλό όλων των εποχών την Παρασκευή, μετά από ασταθείς συναλλαγές. Πάνω από 200 εκατομμύρια μετοχές της Tesla άλλαξαν χέρια, κάτι περισσότερο από το τετραπλάσιο του μέσου όρου 30 ημερών. Το διασημότερο ETF πάνω στον βαρύτερο δείκτη στον κόσμο, το SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), είχε όγκο άνω των 119 εκατομμυρίων μετοχών την Παρασκευή, σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο 30 ημερών.

Λευκός Καπνός από το Κογκρέσο

Καθώς οι αγορές βούλιαζαν τον Μάρτιο, η Fed αποκάλυψε νέα προγράμματα που αποσκοπούσαν στη διατήρηση της πίστωσης προς τις Πολιτείες, τις μεσαίες επιχειρήσεις και τις μεγάλες εταιρείες. Το Κογκρέσο έδωσε τότε στον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin 454 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Εννέα μήνες αργότερα, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι αυτά τα προγράμματα δεν θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν, αφού ο κ. Mnuchin νομοθέτησε να τελειώσουν στις 31 Δεκεμβρίου. Πέρα από την αποτροπή της “μετενσάρκωσής” τους υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να εισαγάγουν κατάλληλες διατυπώσεις σε ένα πακέτο τόνωσης που θα περιορίζει τις δυνατότητες της Fed στο μέλλον, εμποδίζοντας ενδεχομένως να δανείζει σε επιχειρήσεις και δήμους σε μελλοντικές κρίσεις. Η κίνηση της τελευταίας στιγμής έχει προκαλέσει  την οργή των Δημοκρατικών και είχε δυναμιτίσει την τύχη ενός νομοθετήματος για την ανακούφιση των  πληγέντων. Ενώ πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έναν σκοτεινό, λόγω πανδημίας, χειμώνα.

Αλλά την Κυριακή έγινε γνωστό από το CNBC, ότι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έκαναν τους αναγκαίους συμβιβασμούς για το πακέτο τόνωσης για τους πληγέντες από την πανδημία του Covid-19.  Ένα εμπόδιο της τελευταίας στιγμής εμφανίστηκε την Παρασκευή, καθώς οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικάνους, δηλαδή τον Γερουσιαστή Pat Toomey της Πενσυλβανίας, ότι προσπάθησαν να επιβαρύνουν την εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, διακόπτοντας τις δυνατότητες δανεισμού έκτακτης ανάγκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που δημιουργήθηκαν από τον νόμο CARES για την προστασία της ήδη κατακερματισμένης οικονομίας.

Από τα νέα του NBC μάθαμε πως ο εκπρόσωπος του Toomey, ο Steve Kelly χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ανεπιφύλακτη νίκη για τους φορολογούμενους». «Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας πέτυχαν και τους τέσσερις στόχους τους σχετικά με τα προγράμματα δανεισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας CARES Act. Αυτή η συμφωνία θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της Fed και θα αποτρέψει τους Δημοκρατικούς από το να λειτουργήσουν πειρατικά με αυτά τα προγράμματα, για να υπερτερήσουν πολιτικές σκοπιμότητες και για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική». Δήλωσε μεταξύ άλλων. Η συμφωνία ακυρώνει περισσότερα από 429 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητα κεφάλαια του CARES Act., τερματίζει οριστικά τις διευκολύνσεις δανεισμού του νόμου CARES έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, σταματά την επανεκκίνηση αυτών των διευκολύνσεων και απαγορεύει την αναπαραγωγή τους χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Η πανδημία δεν υποχωρεί

Ενώ τα αναμενόμενα από το πολιτικό σκηνικό πιθανά να ωθήσουν ψηλότερα τη διάθεση για ρίσκο, τα στατιστικά της πανδημίας υπογραμμίζουν πως πριν τους εμβολιασμούς και την αναζητούμενη ανοσία της αγέλης, παρεμβαίνει ο βαρύς χειμώνας με τα κρούσματα να καλπάζουν. Παράλληλα η αναφορά για τον εντοπισμό νέου στελέχους του COVID-19 στην Αγγλία, προκάλεσε την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών εκεί, αλλά και την απαγόρευση της εισόδου πολιτών από τη Βρετανία στην Ολλανδία, με απαγόρευση των πτήσεων.  Οι αγορές προχώρησαν με τους επενδυτές να ατενίζουν την μετά COVID-19 εποχή, αλλά οι εξελίξεις πιθανά να τους αναγκάσουν να εστιάσουν την προσοχή τους στο ξεκίνημα του 2021. Καθώς στο φινάλε του 2020 αποτυπώνεται η επιβάρυνση από το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και το κρύο του χειμώνα, μαζί με τις εορταστικές εκδηλώσεις, κάνει σχεδόν βεβαία την εμφάνιση τρίτου κύματος και της αντίστοιχης οικονομικής επιβράδυνσης.

Από το άρθρο “Ένας χειμώνας δυσαρέσκειας λόγω Coronavirus μόλις ξεκινά”, του James Picerno στο The Capital Spectator, ξεχωρίσαμε: Ένα νέο σημάδι ότι μια ήδη εκτός ελέγχου κρίση υγείας επιδεινώνεται, έφτασε με τους τελευταίους αριθμούς για την ανά μέρα μεταβολή των θανάτων Covid-19 στις ΗΠΑ για την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου: οι νέοι θάνατοι αυξήθηκαν σε 3.656 - ένα ακόμη ρεκόρ υψηλών, με βάση τα συγκεντρωτικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) εκτιμά ότι υπάρχει καθυστέρηση 17-21 ημερών μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων. Η προβολή του ερευνητικού ιδρύματος στις 25 Νοεμβρίου δείχνει την τάση των θανάτων να κορυφώνονται στις αρχές Φεβρουαρίου στο χειρότερο σενάριο (χωρίς μάσκες). Στο βαθμό που ο πληθυσμός χρησιμοποιεί μάσκες, η κορυφή θα έρθει νωρίτερα και θα εκτονωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο. Η αύξηση των θανάτων προκύπτει ότι την τροφοδοτεί μια δραματική διόγκωση στον αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν. Χάρη στην κακή διαχείριση της νόσου στις ΗΠΑ, η καθημερινή μεταβολή των περιπτώσεων πλησιάζει τώρα το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου. Το πρόσφατο ιστορικό δείχνει ότι το επίπεδο των 300.000 κρουσμάτων ανά ημέρα θα επιτευχθεί κάποια στιγμή τον επόμενο μήνα. Με τη σειρά του, αυτό πιθανότατα θα αυξήσει τον ρυθμό των νέων θανάτων ακόμη υψηλότερα.   

Η πανδημία δείχνει τα δόντια της, αλλά οι επενδυτές διατηρούν ψηλά τη διάθεση για ρίσκο. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι εταιρίες του παραδοσιακού λιανεμπορίου θα είναι σε θέση, το επόμενο έτος, να αναπληρώσουν το κενό που γεννήθηκε με τη στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η άποψή τους συμπίπτει με το ευρύτερο στοίχημα ότι τα εμβόλια θα προκαλέσουν εκτεταμένα οικονομικά ανοίγματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθώντας τις βιομηχανίες που έχουν υποφέρει περισσότερο από τις επιπτώσεις του COVID-19. Αυτή την εβδομάδα θα παρακολουθήσουν τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το φρόνημα των  καταναλωτών, ο οποίος παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά πρόσφατα σκίρτησε ανοδικά.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το 83,33% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη, ενώ τρεις είχαν οριακές απώλειες χαμηλότερα του -0,4%. Δεν υπάρχουν χρηματιστήρια σε bear market και διψήφια ετήσια πτώση εξακολουθούν να γράφουν μόνο ο IBEX της Ισπανίας και ο FTSE100 στο Λονδίνο. Ο S&P500 με μεταβολή +1,25% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +14,81%. Ο Dow, με άνοδο +0,44%, αποδίδει στο 2020 +5,75%. Ο S&P400 με μεταβολή +2,11%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 +10,87%, ενώ ο Russell 2000 που ενισχύθηκε +3,05%, έχει κέρδη +18,07% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε άνοδο +3,05%. Στο 2020 είναι ο μόνος με κέρδη +42,16%.  

Ο FTSE100 του Λονδίνου μειώθηκε κατά -0,27% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -13,43%. Ο DAX κέρδισε +3,94%, και στο 2020 αποδίδει +2,88%, ο CAC είχε μεταβολή +0,37%, ενώ στο 2020 αποδίδει -7,53%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -0,32%, και στο έτος επίδοση -15,83%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,26%, στο έτος πέφτει -6,51%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 πρόσθεσε +1,48%, και στο 2020 υποχωρεί -4,80%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,52%, ενώ στο 2020 αποδίδει +2,06%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +0,60%, κερδίζει φέτος +0,76%. Ο χρυσός με μεταβολή +2,35%, βρέθηκε στα 1886,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +23,88%. Σημειώθηκε άνοδος +5,04%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 49,08 δολάρια το βαρέλι. Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -19,62%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,42%, στο 2020 κερδίζει +13,13%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +0,08%, με επίδοση στο έτος +26,14%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +1,87%, και στο 2020 ενισχύεται +13,83%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά -0,03%, και στο 2020 υποχωρεί -6,00%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,43% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +11,30%.

ΧΑ

Εβδομάδα κατοχύρωσης κεκτημένων

Οι συναλλαγές  την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα, που είναι η σημαντικότερη του τρέχοντος δύσκολου έτους, κατέληξαν προκαλώντας  άνοδο στους βασικούς δείκτες. Οι θεσμικοί πέτυχαν παράλληλα να ανεβάσουν τα χαμηλά της τρίτης εβδομάδας, έναντι αυτών της δεύτερης του Δεκέμβρη. Ωστόσο τα ανώτερα επίπεδα, ήταν πιο κάτω από αυτά της προηγούμενης, που παρέμειναν τα καλύτερα στο δεύτερο εξάμηνο. Ένα επίσης θετικό χαρακτηριστικό της βδομάδας που η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πέρασε τα 53,1 δις ευρώ ήταν, πως ο μέσος ημερήσιος τζίρος έμεινε ψηλά, στα 94,5 εκατ. ευρώ, με μέση αξία πακέτων στα 16 εκατ. Με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +2,70%, με επίδοση για το Δεκέμβριο +8,57%, όταν ο 25άρης ανέβηκε κατά +2,73%, και στον μήνα κέρδισε +9,25%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,35%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +6,94%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -12,72%, ο 25άρης -16,63% όταν ο FTSEM υποχωρεί -8,52%.

Αν μάλιστα ελεγχθούν οι μετοχές του 25άρη με την μεγαλύτερη άνοδο τον Δεκέμβριο, θα διαπιστωθεί η μέριμνα των ισχυρών θεσμικών να μειωθούν οι απώλειες στις πλέον πιεσμένες μετοχές στο 2020, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος των ανοδικών στην πτωτική αυτή χρονιά. Συνεπώς είχαμε αύξηση των θετικών παρακαταθηκών για το ερχόμενο έτος και πιθανά για τις ερχόμενες λιγοστές συνεδρίες ως το τέλος του τρέχοντος.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε μονιμότητα  στην κίνηση εντός θετικού πεδίου με πορεία σχήματος Λ. Ο ΓΔ ξεπέρασε τις 802 μονάδες αλλά με μεταβολή +1,15% οδηγήθηκε στις 788,02 από 779,04 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1885,61 από 1864,89 με κέρδη +1,11%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,09%), όπως επίσης τα κέρδη των ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-2,14% +7,77%, ΣΑΡ +3,11%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,42%, ΟΛΠ ΟΛΠ-2,32% +2,36%, ΛΑΜΔΑ +2,36%, και ΕΕΕ +2,11%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 117,538 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 36,874 εκατ. Την Τρίτη, παρά την άνοδο του ΔΤΡ (+1,26%), ο ΓΔ με μεταβολή -0,09% οδηγήθηκε στις 787,32 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1883,79 με πτώση -0,10%. Σημειώθηκε επίσης κατώτερο στις 781,41 μονάδες που ήταν το χαμηλό εβδομάδας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,921 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 9,826 εκατ., ενώ στην αγορά ομολόγων η απόδοση του δεκαετούς αναφοράς έπιασε τη χαμηλότερη τιμή της στο 0,555%. Ήταν η δεύτερη σύνοδος που η Αθήνα κινήθηκε ανεξάρτητα από τα χρηματιστήρια του ευρώ, τα οποία εμφάνισαν μέτριες θετικές μεταβολές ενώ τη Δευτέρα απώλειες.

Την Τετάρτη, με τις Τράπεζες πυλώνα και δυνατό τζίρο,  ο ΓΔ κερδίζοντας +0,63% οδηγήθηκε στις 792,31 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1899,94 με κέρδη +0,86%. Ενδοσυνεδριακά σημειώθηκε το μέγιστο εβδομάδας στις 802,70 μονάδες και ώθησαν ανοδικά  εκτός των Τραπεζικών blue chip, οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,99%, ΤΕΝΕΡΓ +3,54%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-3,09% +2,60%, ΣΑΡ +2,04%. Παράλληλα στην αγορά ομολόγων ξεκίνησε μια κλιμακούμενη άνοδος της απόδοσης του 10ετούς αναφοράς. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 112,344 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 16,977 εκατ. Ενώ την Πέμπτη βούλιαξε στα 66,455 εκατ. ευρώ, με πακέτα στα 2,340 εκατ. και είχαμε πάλι πτωτική κατάληξη και κίνηση στο μεγαλύτερο διάστημα σε αρνητικό πεδίο. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,19% οδηγήθηκε στις 790,77 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1891,96 με πτώση -0,42%. Επειδή την Παρασκευή η αγορά έκλεισε ανοδικά, με αυξημένο τζίρο, υπογραμμίζουμε την υποχώρησή του σε κάθε καθοδική σύνοδο, με υπέρβαση των 110 εκατ. στις ανοδικές.  Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,14%), αλλά από τα blue chip, υπέρ ανόδου συνεισέφεραν οι ΔΕΗ ΔΕΗ-0,28% +4,39%, ΜΠΕΛΑ +3,93% ΛΑΜΔΑ +3,60%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,11%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,80%, ΕΕΕ +2,39%, ΑΔΜΗΕ +2,33% και ΟΠΑΠ +2,01%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 111,975 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 14,072 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +1,17% οδηγήθηκε στις 800,06 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1915,77 με κέρδη +1,26%. Αλλά η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πέρασε πάνω από το 0,640%. 

Η εικόνα των blue chip είναι υπέρ της δημιουργίας θετικών προσδοκιών για το 2021, καθώς οι βασικοί δείκτες του ΧΑ ξέφυγαν από την περιοχή του bear market αποφασιστικά. Αλλά  με τις λιγοστές συνεδρίες που απέμειναν για το 2020, είναι δύσκολο να μην εμφανίσουν υπολογίσιμες ετήσιες απώλειες. Για 12  blue chip το ανώτερο στη βδομάδα έγινε και ανώτερο τελευταίων 3 μηνών. Προέκυψε επίσης σαν μέγιστο τελευταίων 12 μηνών για τις ΔΕΗ ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ που με επίδοση έτους αντίστοιχα +75,42%, +19,33% και +68,93% ανήκουν (μαζί με τις ΑΔΜΗΕ +13,79% και ΣΑΡ +4,93%) στους, ως τώρα πέντε μόνο, νικητές του πτωτικού 2020.

Ξεχώρισαν για τις απώλειές τους σε ανοδική εβδομάδα οι ΒΙΟ -4,05% (-0,28% Δεκ., -1,66% έτος), ΤΕΝΕΡΓ -3,00% (-0,31% Δεκ., +68,93% έτος),  ΠΕΙΡ -1,89% (+6,87% Δεκ., -59,97% έτος), ΦΡΛΚ -1,67% (-0,28% Δεκ., -1,66% έτος), ΟΤΕ ΟΤΕ-0,62% -1,53% (-8,02% Δεκ., -9,89% έτος).  Ενώ λιγότερο από -1% έπεσαν τα ΕΛΠΕ -%, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-1,14% -0,99% και ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-1,40% -0,25%. Στον αντίποδα με κέρδη άνω του μέσου όρου είχαμε τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ +23,52% (+1,57% Δεκ, -0,94% έτος), ΑΛΦΑ +7,35% (+35,6% Δεκ, -49,09% έτος), ΕΤΕ +6,72% (+41,4% Δεκ, -28,97% έτος), ΛΑΜΔΑ +6,35% (+18,03% Δεκ, -12,52% έτος), ΕΕΕ +5,93% (+11,67% Δεκ, -11,83% έτος), ΔΕΗ +5,84% (+1,57% Δεκ, -0,94% έτος), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,70% (-0,14% Δεκ, -3,70% έτος), ΜΠΕΛΑ +3,26% (-2,94% Δεκ, -21,56% έτος), ΑΔΜΗΕ +3,13% (+1,54% Δεκ, +13,79% έτος), ΣΑΡ +3,11% (-4,39% Δεκ, +4,93% έτος), ΟΠΑΠ +3,09% (+12,91% Δεκ, -7,94% έτος). Με άνοδο μικρότερη του +2,3% έκλεισαν την εβδομάδα οι ΜΟΗ +2,2%, ΟΛΠ +1,75%, ΕΥΡΩΒ +1,14%, ΑΡΑΙΓ +1,00% και ΜΥΤΙΛ +0,86%.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Παράγωγα: Η κυριαρχία των σειρών του 2021 ξεκινά με συγκρατημένη αισιοδοξία

Στην τελευταία συνεδρίαση για τις σειρές του 2020 στα παράγωγα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μετά τις 10:49 ως τις 10:57 και σε θετικό κατόπιν χωρίς αλλαγές πρόσημου εκτός του 8λέπτου. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +1,5 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 23,81 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1888,15, εμφανίστηκε στις 10:51. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 16:21 και ήταν οι 1917,71 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1915,96. Το κλείσιμο στις 1915,77 από 1891,96 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,26% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 21,882 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 685 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 1915,00 μονάδες, τα ανοικτά συμβόλαια που αφέθηκαν ως το πέρας ήταν 1095. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 854 συμβόλαια με ανώτερο τις 1924,75 μονάδες, κατώτερο τις 1891,75 με τελευταίες πράξεις στις 1920,00 από 1895,00 και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στις 5601 από 5224. Επίσης εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με 5 να αλλάζουν χέρια ανάμεσα στις 1915,00 μονάδες και τις 1910,00 με τελευταίες πράξεις στις 1914,00 και ανήλθαν σε 9 από 6 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 24 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1875 και 1900  μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1875 ως τις 1950 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 107 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1750 και 1875  μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, αν και υπερτερεί το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε στα 13.000 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 750 για ΤΙΤC, στα 607 για ΟΛΠ, και στα 71 για ΕΕΕ. 

Η εικόνα των blue chip είναι υπέρ της δημιουργίας θετικών προσδοκιών για το 2021, καθώς οι βασικοί δείκτες του ΧΑ ξέφυγαν από την περιοχή του bear market αποφασιστικά. Αλλά  με τις λιγοστές συνεδρίες που απέμειναν για το 2020, είναι δύσκολο να μην εμφανίσουν υπολογίσιμες ετήσιες απώλειες. Για 12  blue chip το ανώτερο στη βδομάδα έγινε και ανώτερο τελευταίων 3 μηνών. Προέκυψε επίσης σαν μέγιστο τελευταίων 12 μηνών για τις ΔΕΗ ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ που με επίδοση έτους αντίστοιχα +75,42%, +19,33% και +68,93% ανήκουν (μαζί με τις ΑΔΜΗΕ +13,79% και ΣΑΡ +4,93%) στους, ως τώρα πέντε μόνο, νικητές του πτωτικού 2020.

Οι εγχώριοι αναλυτές, αναγνωρίζοντας τον ρόλο που παίζουν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, τονίζουν το γενικό στοίχημα που προκλήθηκε με τα εμβόλια για τον COVID αλλά αναζητούν και πιθανούς καταλύτες από τις εξελίξεις στο εσωτερικό.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: “Αν και η τεχνική εικόνα προϊδεάζει σε σενάριο συσσώρευσης για τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους, η ‘ρηχότητα’ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, στο βαθμό που υπάρξει ο κατάλληλος καταλύτης, όπως θα ήταν η αναγγελία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας της Εθνικής με την CVC για την ΕΕΓΑ”.

Η Merit Sec. τόνισε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 757 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 780 και 760 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 805 και 820 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι έληξε σήμερα η σειρά Παραγώγων Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΤΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να επικυρώσει την τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους €6,2 δισ. – 6,3 δισ. (project ‘Frontier’). Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα ανέρχεται σε €420 εκατ., ενώ η Εθνική Ασφαλιστική θα εκδώσει ομόλογο tier 2 ύψους €50 εκατ., που θα καλύψει η Εθνική Τράπεζα.

Ενώ η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Στο μέτωπο της πανδημίας έχουμε την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της Moderna, ενώ εξετάζονται παρενέργειες που παρουσιάστηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις στο εμβόλιο της Pfizer. Το επόμενο στοίχημα για τις Αγορές είναι αν οι προσδοκίες για τον εμβολιασμό είναι αρκετές να τροφοδοτούν τους αγοραστές, μέχρι να αποφύγουμε τον κίνδυνο αυστηρότερων περιορισμών. Επιπλέον, αξίζει να ενημερώσουμε για δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, υπό τον απερχόμενο Πρόεδρο Τραμπ, ενδέχεται να μπλοκάρουν και άλλες Κινεζικές Εταιρείες από την πρόσβασή τους σε Αμερικανική Τεχνολογία, όπως συνέβη με την Huawei. Σήμερα, είχαμε την λήξη των Παραγώγων και την ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων των μετοχικών δεικτών του Χ.Α.”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

“Το 2020 θα μείνει στην ιστορία, ως η χρονιά που η Ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σοβαρή απειλή, που άλλαξε συνήθειες και τρόπο ζωής, επηρεάζοντας κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι Κυβερνήσεις βρέθηκαν σε μια νέα πραγματικότητα διαχείρισης, που από την μία έπρεπε να διαφυλάξουν την ασφάλεια των Πολιτών τους και από την άλλη να διατηρήσουν ένα ελάχιστο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, που θα εξυπηρετούσε βασικές ανάγκες. Στο τέλος αυτής της χρονιάς οι ελπίδες αναπτερώθηκαν με την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής κινητοποίηση Κρατών και Οργανισμών, προκειμένου ο χρόνος απόκτησης ανοσίας του Πληθυσμού να ελαχιστοποιηθεί.

Η άγνοια για την πανδημία ήταν ο λόγος που οι μετοχές ξεπουλήθηκαν μέσα στο Μάρτιο, η ανακοίνωση του εμβολίου στις 9 Νοεμβρίου είναι ο λόγος που σημειώνονται ιστορικά υψηλά στην Αμερική και ένα από τα πιο ισχυρά ράλι ανόδου στην Εγχώρια Αγορά.

Η επόμενη χρονιά θα έχει ως σημείο αναφοράς την εφαρμογή των πολιτικών ανάκαμψης, μέσω των πακέτων στήριξης των Οικονομιών σε Ευρώπη και Αμερική. Τα προγράμματα δημοσιονομικής υποστήριξης αναμένεται να αυξήσουν την ρευστότητα της Οικονομίας και απασχόληση στην Αγορά Εργασίας κατά τα προσεχή έτη, επαναφέροντας σταδιακά τις Οικονομίες σε επίπεδα\ κανονικότητας.

Υπάρχουν κερδισμένοι κλάδοι που μέσα από αυτά τα προγράμματα θα δουν εισροές και ανάπτυξη των εργασιών τους, όπως οι Κατασκευές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι Εταιρείες Ψηφιακών Εφαρμογών, αλλά και παρελκόμενοι τομείς της Οικονομίας οι οποίοι μεσολαβούν (Τράπεζες), ή εφάπτονται (Δομικά Υλικά) στις εν λόγω αναπτύξεις.

Για την Ελλάδα καταγράφεται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν έργα και οικονομικές δράσεις προστιθέμενης αξίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης, θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ. Πολλά θα κριθούν και από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο το πλάνο (Έκθεση Πισσαρίδη) που έχει σχεδιαστεί έχει πλέον τις βασικές του παραμέτρους προσδιορισμένες.

Το Χρηματιστήριο μετά από αρκετό καιρό δείχνει να αφυπνίζεται. Εκτός από την αύξηση του ενδιαφέροντος σε κωδικούς και ρευστότητα, υπάρχουν πλέον κινήσεις που υποδηλώνουν ενδιαφέρον από Στρατηγικούς Επενδυτές υψηλού ειδικού βάρους. Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, οι συναλλαγές του CVC, η εντονότερη παρουσία Ολλανδικών Κεφαλαίων στον Κατασκευαστικό κλάδο, η πώληση της ΔΕΠΑ, οι επικείμενες Α.Μ.Κ. των Aegean και Ελλάκτωρ, είναι μέρος από τα άμεσα “προσεχώς” του 2021.

Σημαντικά Ιδιωτικά (Ελληνικό, Καστέλι, FSRU) και Δημόσια (Μετρό 4, Οδικός Άξονας 65) έργα βρίσκονται κοντά στην έναρξή τους, που θα αλλάξουν το τοπίο των Υποδομών και της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Μέσα σε αυτή τη χρονιά οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν προγραμματισμένες συναλλαγές τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων 24 δισ. ευρώ, ενώ το ερχόμενο Καλοκαίρι θα λάβουν χώρα τα “τεστ αντοχής”. Το αν θα χρειαστούν Α.Μ.Κ. δεν θα είναι μόνο συνάρτηση του κλίματος και τις ευχέρειας πρόσβασης στις Αγορές, αλλά και της θέλησης των Διοικήσεων για ταχύτερη επιστροφή σε αμιγώς οργανική κανονικότητα.

Τέλος, οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Χώρας θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα, καθώς η πανδημία μπορεί να έφερε σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ, άφησε ωστόσο ανέπαφο το απόθεμα ρευστότητας ασφαλείας, ενώ το επιτόκιο του δεκαετούς συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά χαμηλές τιμές.

Όλα τα παραπάνω βάζουν πολλές Εισηγμένες Εταιρείες στο στόχαστρο επιλογής για την επόμενη χρονιά. Ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, TITC, Quest, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, οι οποίες έχουν λόγους να περιμένουν μια καλύτερη χρονιά από την φετινή, έχοντας παράλληλα δείξει τις αντοχές τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ενώ η Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ-3,87% από τον Τραπεζικό κλάδο, απέχει πολύ λίγο από το ένα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα επισφαλειών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο του Δεκεμβρίου έχει ξεπεράσει το 61,8% της διόρθωσης από τα χαμηλά του Μαρτίου. Αυτό δίνει πλέον σοβαρή πιθανότητα μέσα στο 2021 η Αγορά να “δει” εκ νέου τις 950 μονάδες και να επιχειρήσει, εφόσον οι συνθήκες ρευστότητας το επιτρέπουν, την υπέρβαση των 1000 μονάδων (δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό όριο, είναι απλώς ένα στρογγυλό νούμερο το οποίο έχει περισσότερο ψυχολογική σημασία).

Επομένως οι προκλήσεις των βασικών αντιστάσεων βρίσκονται στις 950 μονάδες, όπου και ολοκληρώνεται ο σχηματισμός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε μηνιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική, κοιτάζοντας κοντά στα υψηλά του 2014, δηλαδή τις 1380 μονάδες, ωστόσο το βάθος αυτής της προοπτικής είναι πιο μακροπρόθεσμο και πιο εξαρτώμενο από τον Τραπεζικό κλάδο.

Μπαίνοντας στην επόμενη χρονιά, ο ΓΔ διατηρεί τα μακροπρόθεσμα εβδομαδιαία αγοραστικά σήματα, με την αξία των συναλλαγών να λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια ανακατάληψης του χαμένου εδάφους των αρχών του 2020. Συμπερασματικά, η άνοδος που ξεκίνησε το Νοέμβριο ήταν καταλυτική για την μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα και ο συνδυασμός της αύξησης των μέσων ημερήσιων τζίρων, δίνει πλέον καθαρό προβάδισμα στους αγοραστές στην μεγάλη εικόνα.

Στο εξωτερικό η ατζέντα της επόμενης χρονιάς παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η νέα Κυβέρνηση (20/1) στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα θελήσει γρήγορα να δώσει το στίγμα της, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτερη προώθηση των έργων δημοσιονομικής επέκτασης.

Πριν από την αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ προηγείται το “Brexit”, η συμφωνία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. με παρελκόμενες συνέπειες, εφόσον δεν γίνει συντεταγμένα, σε Ιρλανδία και Σκωτία.

Το επόμενο Φθινόπωρο θα διεξαχθούν οι Γερμανικές Ομοσπονδιακές εκλογές, με όριο διεξαγωγής την 24η Οκτωβρίου.

Το 2021 θα είναι η πρώτη φορά που σε μονή χρονιά, θα διεξαχθούν Καλοκαιρινοί Ολυμπιακοί Αγώνες”.

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.

“Ανοδική η εβδομάδα που πέρασε, μετά από ένα σύντομο διάλλειμα. Μόνο η καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 20 ημερών (760 μονάδες) λόγω ενός πτωτικού καταλύτη από το εξωτερικό, ή λόγω της αύξησης της έντασης με την Τουρκία, θα μας προβληματίσει για την ενδεχόμενη αλλαγή και της μακροπρόθεσμης τάσης.

Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΟΛΘ. ΟΛΘ-0,40% Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, ωστόσο μετά τις Α.Μ.Κ. θα αποτελούν καλή επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει πάλι κάποιος απροσδόκητος παράγοντας.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. θα είναι κλειστό την Πέμπτη 24/12 και την Παρασκευή 25/12.

Ανοδική η εβδομάδα και για τον S&P 500. Τα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της επόμενης εβδομάδας είναι οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών την Τρίτη και οι παραγγελίες των διαρκών καταναλωτικών αγαθών την Τετάρτη.

Σημεία στήριξης οι 3633, 3580 και 3293 μονάδες, ενώ σημείο αντίστασης οι 3804 μονάδες.

Οι Αμερικανικές Αγορές θα είναι κλειστές την Πέμπτη 24/12 και την Παρασκευή 25/12”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές διέκοψαν την ανοδική τους δυναμική σήμερα Δευτέρα 21/12 καθώς η ανησυχία για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που έκλεισε μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου αντιστάθμισε τις ειδήσεις ότι επιτέλους επιτεύχθηκε συμφωνία για ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις ΗΠΑ.

Η στερλίνα υποχώρησε 1,1% στα 1,3370 δολάρια αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η χώρα μπήκε σε ένα σκληρότερο lockdown για να καταπολεμήσει ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σε συνάντηση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα για να συζητήσει τα διεθνή ταξίδια και τη ροή εμπορευμάτων μέσα και έξω από τη Βρετανία. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη συμφωνίας για το Brexit προκάλεσαν πτώση -1% στα ΣΜΕ του FTSE 100, ενώ τα futures του EUROSTOXX 50 υποχώρησαν -1,5%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε 0,2% μετά την εμφάνιση μιας σειράς ρεκόρ υψηλών την περασμένη εβδομάδα. Αλλά στις 9:15 δική μας ώρα ήταν στο -0,14%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέστρεψε τα αρχικά του κέρδη και πέρασε σε απώλειες -0,6%, από την υψηλότερη κορυφή του από τον Απρίλιο του 1991. Αλλά στις 9:15 δική μας ώρα ήταν στο -0,32%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ είπε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία από τους ηγέτες του Κογκρέσου για περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια πρόγραμμα ανακούφισης από την πανδημία του COVID-19.

Τα νέα έκαναν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 να αναπηδήσουν στην αρχή, για να υποχωρήσουν, καθώς προχώρησε η συνεδρία, κατά -0,1% μόνο.

Οι αναλυτές της BofA υπογράμμισαν την τεράστια εισροή 46,4 δις δολαρίων σε μετοχές την τελευταία εβδομάδα, ενώ η εκροή από μετρητά ήταν η μεγαλύτερη σε τέσσερις μήνες. Υπήρξαν ρεκόρ ροών σε μετοχές τεχνολογίας και μεγάλες ροές προς τον καταναλωτικό τομέα, υγειονομική περίθαλψη, χρηματοοικονομικά, ακίνητα και value stocks.